Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun sosialismi kohtasi Star Trekin – Chileen rakennettiin 1970-luvulla utopistinen tietokonejärjestelmä, jolla haluttiin ohjata maan taloutta

Vuonna 1971 Chilen presidentti Salvador Allende palkkasi englantilaisen konsultin rakentamaan utopistisen Cybersyn-tietokonejärjestelmän, joka ohjailisi maan taloutta

Ihmiset
 
Gui Bonsiepe
Cybersyn-järjestelmän komentokeskuksen prototyyppi Santiagossa, Chilessä vuonna 1972. Tuolien nappeja painamalla operaattorit näkivät ruuduilta tietoa maan tuotannosta ja taloudesta. Kaikki laitteet tuhottiin Pinochetin vallankaappauksessa 1973.
Cybersyn-järjestelmän komentokeskuksen prototyyppi Santiagossa, Chilessä vuonna 1972. Tuolien nappeja painamalla operaattorit näkivät ruuduilta tietoa maan tuotannosta ja taloudesta. Kaikki laitteet tuhottiin Pinochetin vallankaappauksessa 1973. Kuva: Gui Bonsiepe

Kesällä 1971 englantilainen kyberneetikko Stafford Beer sai pyytämättä ja yllätyksenä kirjeen Chilestä. Tuore presidentti Salvador Allende tarvitsi hänen apuaan sosialistisen utopian luomisessa.

Allende rakensi maahan ripeällä tahdilla keskusjohtoista taloutta, mutta raaka-aineista oli pulaa, eikä vastikään kansallistettujen yritysten ruoriin riittänyt pätevää väkeä. Keskusohjaus takkuili.

Itseohjautuvia järjestelmiä tutkiva kybernetiikka –”ohjauksen taide” – oli nouseva tieteenala, ja Stafford Beer oli sen tunnetuimpia guruja. Ehkä Chile voisi kokeilla jotain aivan uutta ja soveltaa kybernetiikan oppeja suunnitelmatalouteen?

Kirjeen lähettäjä oli Allenden hallinnossa työskentelevä nuori insinööri Fernando Flores, joka oli innostunut Beerin ajatuksista. Chilessä tiedettiin myös Beerin vasemmistosympatiat. Konsulttinakin toiminut Beer oli jonkinlainen oman aikansa kyberneettis-marxilainen Jari Sarasvuo. Hän innostui ideasta.

Beer jätti muut projektinsa ja alkoi hahmotella maailman kenties varhaisinta ja ainakin erikoisinta digitalisaatiohanketta. Sen nimi oli projekti Cybersyn.

Joulukuussa Beer lensi Chileen ja näytti Allendelle suunnitelmansa. Chilen kaikki yritykset ja tehtaat kytkettäisiin tietokonejärjestelmään, joka välittäisi dataa pääkaupungissa olevaan komentokeskukseen. Näin tuotannon tilaa, raaka-ainekuljetuksia ja jopa työläisten tyytyväisyyttä voitaisiin valvoa keskitetysti.

Ongelma toki oli, että koko Chilessä oli vain 50 tietokonetta. Uusiakaan ei saataisi, sillä länsimaat vierastivat teknologian myymistä sosialisteille.

Valtion teleyhtiön varastossa oli kuitenkin 500 kaukokirjoitinta eli telex-laitetta, ja yksi suurtietokone, jossa oli vähemmän kapasiteettia kuin nykyajan muistitikussa. Niillä oli pärjättävä.

Pitkä ja kapea Chile verkotettiin telex-linjoilla ja hermokeskus pystytettiin teleyhtiön sisäpihalle pääkaupunki Santiagoon. Sinne rakennettiin futuristinen komentokeskus, johon suunniteltiin scifi-henkiset lasikuitutuolit seitsemälle operaattorille. Koska tulevaisuuden suunnitelmatalous vaati luovaa mielentilaa, nurkassa oli minibaari ja tuolien käsinojissa tuhkakupit.

Kaukokirjoittimet nakuttivat Chilen kaivoksista ja tehtaista dataa seinillä oleviin ruutuihin. Taustalla raksuttavan ohjelmiston nimi oli lennokkaasti Cyberstride, kyberharppaus. Kaikki ei kyllä ollut ihan digitaalista. Kaukokirjoittimien data piti visualisoida käsin hienoiksi graafeiksi, joita piirsi päätyökseen neljä naisgraafikkoa. Komentokeskuksen futuristiset näytöt olivatkin nerokkaasti suunniteltuja piirtoheitinkaruselleja, joiden kalvoja saattoi vaihtaa ohjaustuolista napin painalluksella.

Eksentrinen Beer sinkoili ympäriinsä viskipullo kädessä ja sikari alituisesti tuuheasta parrasta töröttäen. Hän pulppusi ideoita: kaikille Chilen kansalaisille jaettaisiin kotiin sähköinen tyytyväisyysmittari, jolla he voisivat ilmaista mielipiteensä maan tilasta ja politiikasta. Tieto välittyisi vihreinä ja punaisina väreinä komentokeskukseen.

Beer inspiroi nuoria insinöörejä kertomalla tarinaa Lokki Joonatanista. Tuossa vuonna 1970 ilmestyneessä bestseller-kirjassahan nuori lokki oppii lentämään paremmin ja korkeammalle kuin muut, kunnes saavuttaa lopulta korkeamman olevaisuuden tason.

Taivaisiin kurottava Cybersyn tuli kuitenkin Chilelle huikean kalliiksi. Se sitoi arviolta neljänneksen koko maan taloudesta. Lisäksi Beer vaati luovuutensa ylläpitämiseksi jatkuvan virran viskiä, suklaata ja kalliita sikareita, joita Yhdysvaltain kauppasaarrossa olevaan maahan oli vaikea saada. Beer sentään tinki päiväpalkkansa 500 dollariin, joka sekin oli Chilessä järjetön summa.

Cybersynin prototyyppi sai tulikasteensa lokakuussa 1972, kun 40 000 rekkakuskia meni lakkoon ja tukki pääkaupunkiin johtavat tiet. Elintarvikkeet ja polttoaine olivat vähällä loppua. Keskeneräisen telex-verkon avulla nähtiin kuitenkin, missä pula oli pahin, ja parinsadan lakkorikkurin kuljettamia rekkoja voitiin ohjailla liikennesolmujen ohi. On sanottu, että Chilen hallitus olisi kaatunut tuona päivänä ilman Cybersyniä.

Loppu oli silti jo nurkan takana. Inflaatio laukkasi ja Allenden hallitus joutui yhä ahtaammalle. Beer järjesti jopa kalastusreissuja saadakseen ulkomaista valuuttaa projektin jatkamiseksi. Allende uskoi loppuun asti, että Cybersyn valmistuisi ja talouden ongelmat saataisiin ratkaistua.

11. syyskuuta 1973 aika loppui. Vallankaappausta johtaneen kenraali Augusto Pinochetin joukot vyöryivät presidentinpalatsiin. Allende piti viimeisen puheensa ja sulkeutui sisälle.

Hän tuki Fidel Castrolta lahjaksi saamansa Kalašnikovin leukansa alle, laittoi valitsimen sarjatulelle ja painoi liipaisinta.

Beer oli Englannissa lobbaamassa tukea Chilen hallitukselle ja Cybersyn-hankkeelle, kun hän näki lööpit.

Sotilaat löysivät pian Cybersynin komentokeskuksen ja pyysivät Allenden väkeä selittämään, mikä rakennelma tämä oikein oli. Selityksen kuultuaan Pinochetin juntta päätti, että tällaista ei uudessa Chilessä tarvittaisi ja tuhosi kaiken. Komentokeskuksen ruuduilla pyörineet värikkäät piirtoheitinkalvot silvottiin erikseen veitsellä kappaleiksi.

Stafford Beer ei enää palannut Chileen. Hän hylkäsi Englannissa kartanonsa, vaimonsa ja suuren osan maallisesta omaisuudestaan ja muutti sähköttömään korpimökkiin Walesiin kirjoittamaan runoja.

Jutun kuva on ainoa jäljellä oleva otos Cybersynin komentokeskuksesta. Keskuksen sisustuksen suunnitellut Gui Bonsiepe sai pelastettua sen lähtiessään Chilestä vallankaappauksen jälkeen.

”Huoneen design ei ollut science fictionia. Se oli tieteellistä todellisuutta”, kertoo nyt 82-vuotias Bonsiepe Buenos Airesista.

Stafford Beer vuonna 1972.
Stafford Beer vuonna 1972.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit