Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron kirjallisuuden tuntija Juhani Salokannel: Virolaisille heidän kirjallisuutensa merkitsee enemmän kuin suomalaisille omansa

Estofiiliksi tunnustautuva kääntäjä ja kirjailija innostuu virolaisten pitkien lauseiden haasteesta.

Ihmiset
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Juhani Salokannel on luonut palkitun uran kirjailijana, tietokirjailijana ja kääntäjänä, jonka elämässä Viro ja sen kulttuuri ovat keskeisellä sijalla.
Juhani Salokannel on luonut palkitun uran kirjailijana, tietokirjailijana ja kääntäjänä, jonka elämässä Viro ja sen kulttuuri ovat keskeisellä sijalla. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kolme nopeaa

Upeita paikkoja Virossa

1 Abruka

”Saarenmaan eteläpuolella olevalla saarella on uskomaton mikroilmasto. Lehtevää kasvihuonetta muistuttavasta paikasta ovat kotoisin kirjailijaveljekset Jüri ja Ülo Tuulik.”

2 Kassari

”Hiidenmaan kaakkoisrannikolla sijaitsevalla Kassarin saarella tuuli tuivertaa ja katajikot leviävät. Siellä olivat kirjailijapari Jaan Krossin ja Ellen Niitin sekä Aino Kallaksen kesäkodit.”

3 Orun puisto Toilassa

”Toilassa Viron pohjoisrannikolla on ollut Orun linna, venäläisen liikemiehen Grigori Jelisejevin rakennuttama palatsi, joka lahjoitettiin Viron presidentille Konstantin Pätsille. Sodassa venäläiset ja saksalaiset tuhosivat sen, mutta vaikuttava puisto on jäljellä.”

”Jos kuvailen pateettisesti ja runollisesti ensivaikutelmiani, ne kiteytyivät sateenjälkeiseen paekiven eli dolomiittikalkkikiven tuoksuun”, muistelee Juhani Salokannel ensikäyntiään Tallinnassa.

Se oli Helsingin yliopiston suomenopiskelijoiden retkellä 1967.

Sittemmin on moni asia muuttunut. Viro on itsenäistynyt uudelleen, ja Salokannel on luonut palkitun uran kirjailijana, tietokirjailijana ja kääntäjänä, jonka elämässä Viro ja sen kulttuuri ovat keskeisellä sijalla.

Vetiköhän veri? Hänen äitinsä sukuun ainakin sanotaan tulleen 1700-luvulla jonkun virolaisen.

”Minussa voi olla jopa 1/64 virolaista verta”, vitsailee ensi tiistaina 70 täyttävä Salokannel.

Vaikka Salokannel syntyi Mikkelissä, hän on juuriltaan hämäläinen. Hän on myös toisen polven estofiili, joka jo lapsena havahtui Hullunkuriset perheet -korttien vihjeeseen Viron kansainvälis-poliittisen aseman ongelmasta. ”Ihmettelin, miksi joillakin perheillä oli valtiolipun paikalla suorakaide. Isäni selitti, että Viro on miehitetty maa.”

Viroa osannut isä oli kouluneuvos, joka kävi 1930-luvulla opintomatkoilla Virossa.

Salokanteleen Viro-innostuksen herätti lyriikka. Yksi kohokohta oli vuosi 1970, jolloin hän Ylen kesätoimittajana sai Tallinnassa fennougristien kongressissa Jaan Kaplinskilta haastattelun. Se tehtiin kongressitalon vintillä, sillä runoilija pelkäsi salakuuntelua.

Kun Salokannel myöhemmin suomensi Kaplinskin esseekirjan Olemisen avara hiljaisuus (1982), mukaan tuli Neuvosto-Virossa kiellettyjäkin tekstejä. Salokannel salakuljetti niiden käsikirjoitukset Suomeen.

”Kaplinski oli naputellut ne ykkösvälillä silkkipaperille.”

Virolaisista kirjailijoista Salokanteleella riittää tarinoita. Kun hän suomensi Lennart Meren puhekokoelmaa Tulen maasta, jonka nimi on Viro (1995), Viron presidenttinä silloin ollut Meri korjaili tekstejä jatkuvasti.

”Viron suurlähettiläs Jaak Jõerüüt asui täällä Kulosaaressa. Meri lähetteli hänen faksiinsa korjauksiaan, ja minä pyöräilin hakemaan niitä.”

Myös Jaan Kross tuli tutuksi humoristisena ja kärsivällisenä miehenä, jonka ovi oli aina auki.

Kesäkuun alussa Salokannel kävi Krossin vaimon, runoilija ja lastenkirjailija Ellen Niitin hautajaisissa. ”Kross, Niit ja yhä elävä Ain Kaalep uudistivat 1960-luvun taitteessa Viron lyriikkaa”, hän muistuttaa.

Työ Suomen Viron-instituutin johtajana 1997–2000 antoi Salokanteleelle paljon, vaikka hän näki Suomen jo menneen Virossa muodista. Poissa oli ainakin se kiinnostus, jolla demokratiaansa rakentaneet virolaiset suhtautuivat Suomeen itsenäistyessään 1991.

Sekin selvisi, mitkä kulttuuri-ilmiömme jättivät virolaiset kylmiksi: Aki Kaurismäen elokuvat ja suomalainen tango.

”Jokin mentaliteettiero siinä on”, hän arvelee naurahtaen.

Ensimmäiset novellinsa ja romaaninsa Salokannel kirjoitti jo 1980-luvulla ollessaan Parnasson päätoimittaja. Sitä ennen hän oli osastopäällikkönä ensin Gummeruksella ja sitten Weilin & Göösillä.

Gummerukselle hän meni Nuoren Voiman liiton johdosta kustannustoimittajaksi 1972.

”Nulikkana hoidin Kalle Päätalon, Niilo Lauttamuksen ja Mauri Sariolan muodostamaa vanhempien kirjailijoiden kolmikkoa.”

Editoinneillaan hän suututti pian Sariolan. Tämä vaati nuorukaiselle potkuja, kunnes yön yli nukuttuaan totesikin tekstinsä muutokset hyviksi.

Sulkia hattuunsa Salokannel sai löytäessään Gummerukselle kirjailijoiksi Matti Pulkkisen, Keijo Siekkisen ja Eeva Tikan.

Salokannel sanoo pitävänsä yhä 1950-luvun modernismia edustavista kotimaisista kirjailijoista. Antti Hyrystä hän teki nuorena gradunsakin.

Parhaillaan tekeillä on hanke, joka on jotakin ihan muuta. Hän laatii elämäkertaa Viron kansalliskirjailijasta Anton Hansen Tammsaaresta, jonka viisiosaisen pääteoksen Totuus ja oikeus (1926–33) hän suomensi jo aiemmin. ”Tammsaaren ja Krossin pitkät lauseet otin innostavina käännöshaasteina, koska ne eivät vastaa temperamenttiani.”

Sitten Salokannel kertoo vielä erikoisharrastuksestaan, Viron kapearaiteisten rautateiden historiasta. Hän näyttää veturien ja vaunujen pienoismalleja – ja myöntää: ”Syvällä jokaisessa miehessä on pikkupoika.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!