Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen kilparatsastaja Anni Lahti sai kutsun Hollannista – nyt hän markkinoi maailman arvokkaimpia hevosia

Kun kansainvälinen ostaja haluaa hankkia hollantilaishevosen, hän ottaa yhteyttä Lahteen. Lahti ohjaa ostajan hevosmyyjien ja -kasvattajien luo.

Ihmiset
 
Akseli Valmunen / HS
Anni Lahden ratsastusharrastus alkoi Tuomarinkylän ratsastuskoulusta. Tuomarinkylän talleilla asuu edelleen tuttujen hevosia, joita Lahti käy moikkaamassa Suomessa ollessaan.
Anni Lahden ratsastusharrastus alkoi Tuomarinkylän ratsastuskoulusta. Tuomarinkylän talleilla asuu edelleen tuttujen hevosia, joita Lahti käy moikkaamassa Suomessa ollessaan. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Kolme nopeaa

Hollantilaishevonen on helppo myydä

1 Yhteistyö ihmisen kanssa

”Hevosihminen tunnistaa sen hetken, kun hevonen ja ratsastaja saavuttavat yhteisymmärryksen. Se yhdistää ihmisiä kulttuurista, uskonnosta ja iästä riippumatta.”

2 Suuri markkina

”Hevostalous on Hollannissa yksi suurimmista vientialoista. Sen merkitystä ei tarvitse perustella. Lisäksi hollantilaiset ovat torikauppiaskansaa, he ovat tottuneet myymään.”

3 Hyvä maine

”Hollantilaishevosten maine ja suorituskyky on niin hyvä, että tuote myy itse itsensä. Myös hevosten laatu on erittäin hyvä. Kantakirja esimerkiksi testaa kaikkien jalostusorien dna:n geenivirheiden varalta.”

Jos Kansallisbaletti ei olisi karsinut Anni Lahtea balettitunneiltaan, hänestä ei olisi tullut maailman hienoimpien hevosten myyjää.

”Balettiharrastus oli intensiivistä, kuusi kertaa viikossa. Tarvitsin korvaavan harrastuksen.”

Lahti kinusi tallille, mutta vanhemmat pitivät ratsastusta liian kalliina. Lopulta hän sai luvan lähteä kesäleirille.

”Ostimme serkkuni kanssa samanlaiset Aku Ankka -legginssit ja vedimme kumppareissa entisillä ravureilla pitkin peltoja.”

Lopulta vanhemmat suostuivat yhteen ratsastustuntiin Tuomarinkylän ratsastuskoulussa. Se oli menoa.

Viime syksynä Anni Lahti oli Tallinna Horse Show'ssa, kun puhelin soi. Maailman suurin ja arvostetuin hevosten kantakirja, Hollannin KWPN, pyysi häntä työhaastatteluun.

Lahti ei aluksi innostunut markkinointiin liittyvästä työpaikasta.

”Ajattelin, että seison jossain kojussa myymässä t-paitoja.”

Pikku hiljaa työpaikka alkoi kuulostaa unelmien täyttymykseltä.

Hevosten kantakirja ohjaa urheiluhevosten kehitystä. Se hyväksyy jalostukseen oriit, joiden on tarkoitus parantaa tammojen ominaisuuksia seuraavassa sukupolvessa.

Hollannin kantakirjan parhaimmat hevoset ovat miljoonien arvoisia. Muun muassa maailmaa kohahduttanut, ennätyspisteitä tahkonut Valegro-kouluratsu kuuluu kantakirjaan. Lahden tehtävä on markkinoida hevosia maailmalla.

”Hollantilaisten hevosten brändi on erittäin hyvä. Se on tuote, jota on helppo myydä.”

Kun kansainvälinen ostaja haluaa hankkia hollantilaishevosen, hän ottaa yhteyttä Lahteen. Lahti ohjaa ostajan hevosmyyjien ja -kasvattajien luo.

”En myy hevosia. Olen hevoskauppiaaksi liian rehellinen”, Lahti nauraa.

Hän tapaa poliitikkoja ja rikasta eliittiä, lobbaa hevosalaa ja luo kansainvälisiä myyntiväyliä. Esimerkiksi kiinalaiset ostavat yhä enemmän hollantilaishevosia.

”Heillä ei ole tietoa hevosten hoitamisesta, joten yritämme myydä hevosten lisäksi koulutusta, kuinka ratsastaa ja hoitaa niitä.”

Lukion jälkeen Lahti muutti Belgiaan hevosalan töihin. Hän aikoi kansainväliselle kilpauralle. ”Monet nuoret joutuvat valitsemaan hevosalan tai koulutuksen. Päätin tehdä molemmat.”

Lahti pääsi opiskelemaan Oulun yliopistoon arkkitehtuuria. Lukukaudet hän opiskeli ja lomat ratsasti Belgiassa. Ratsastusura sai nostetta, kun Lahti siirtyi pitämään omaa tallia hollantilaisen olympiaratsastajan Wout-Jan van der Schansin tallille Hollantiin.

Lupaava kilpaura katkesi, kun Lahden ykköshevonen Trix kuoli tapaturmaisesti vuonna 2012. Sen jälkeen hän myi hevoset ja palasi Suomeen.

Lahti valmistui arkkitehdiksi, teki ratsuttajan töitä ja perusti arkkitehtuuriyrityksen. Hän suunnittelee talleja ja maneeseja, viimeisimmäksi Eriknäsin kartanon uuden talli- ja maneesirakennuksen. Hän oli jo päättänyt jäädä Suomeen, kun kutsu Hollantiin tuli.

Lahti hämmästelee itsekin, miksi suurhevosmaa Hollanti palkkasi suomalaisen hevosalan kasvoikseen. ”Kuulemma yhtä hyvää ei löytynyt Hollannista.”

Lahden vahvuus on koulutuksen, suhdeverkoston ja kielitaidon lisäksi se, että hän pystyy toimimaan sosiaalisesti kaikkien kanssa.

”Intohimo hevoseen yhdistää hevosihmisiä ympäri maailmaa.”

Haave on edelleen kilpaura ratsastajana. ”Haluan edustaa Suomea vielä arvokilpailuissa. Eihän siihen tarvita kuin hyvä hevonen ja paljon töitä.”

Töitä Lahti on tottunut tekemään. Ja hyviä hevosiahan hän nyt työkseen markkinoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit