Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministerin paikka lipui Outi Ojalalta vuonna 1995 – mutta hän ei jäänyt katkeraksi

”Paras pomoni ikinä”, sanoo alainen Marian sairaalasta 1980-luvulta.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Kaisa Rautaheimo / HS
”Huolehtikaa heikommista kanssaihmisistä ja turvatkaa hyvinvointiyhteiskunnan pohja”, kuuluu Outi Ojalan ohje nuorille poliitikoille.
”Huolehtikaa heikommista kanssaihmisistä ja turvatkaa hyvinvointiyhteiskunnan pohja”, kuuluu Outi Ojalan ohje nuorille poliitikoille. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kolme nopeaa

Lempipaikkoja

1 Saunat

”Rentoutumisen tyyssija, jonne voi karistaa murheet ja vaivat. Helsingin ykkönen on Kotiharjun sauna Kalliossa.”

 

2 Torit

”Kaikkialla sama ilmiö: toreilla ihmiset ja arkielämän näkee rikkaimmillaan. Hakaniemen tori ja halli ovat parhaat kotikulmilla.”

 

3 Kesätapahtumat

”Rajattomasti kaikenlaisia ympäri maan, toinen toistaan hienompia. Nuorena piti aina päästä Pori Jazziin, nyt enemmän kamarimusiikin pariin Kuhmoon.”

”En kiellä, että tuntui pahalta, pari kuukautta oli varsin inhottavaa”, Outi Ojala kuvaa poliittisen elämänsä pohjakosketusta keväällä 1995.

Paavo Lipposen hallituksen sosiaali- ja terveysministerin paikka lipui silloin vasemmistoliiton ykkösosaaja Ojalalta ohi, koska aluesyistä ministeriksi nousi Terttu Huttu-Juntunen Kainuusta.

”Tuona päivänä törmäsin Tarja Haloseen, joka halasi ja lohdutti: ’Älä huoli, maailma jatkuu eikä näitä kannata jäädä hautomaan.’ Se oli hyvä neuvo”, Ojala lisää – ja hymyilee lämpimästi.

Häneen ei tarttunut katkeruutta. Hän jatkoi hyvällä sykkeellä eduskunnassa, nousi pian europarlamenttiin, palasi Arkadianmäelle, valittiin vasemmistoliiton eduskuntaryhmän johtoon… Luottamusta tulvi.

Outi Ojala oli vasemmiston valovoimaisimpia naisia 1990–2000-luvuilla. Viipurin-evakoiden tytär ei kuitenkaan ollut tähdännyt poliitikoksi.

Isä oli konduktööri ja äiti myymälänhoitaja, mutta perheessä ei politikoitu suuntaan jos toiseenkaan. ”Oikeudenmukaisuuden vaatimus on tosin kodin aitoa perua.”

Ojala vaihtoi varhain kotikaupunki Lappeenrannan Tukholmaan, hoiti siellä vanhuksia yli vuoden ja opiskeli lopulta Helsingissä erikoissairaanhoitajaksi. Hän teki parikymmentä vuotta töitä Marian sairaalassa – osastonhoitajana ja ylihoitajan sijaisena.

Yhteistyökyvyt nähtiin, Ojala oli pidetty esimies. ”Paras pomoni ikinä”, kommentoi muuan hänen alaisistaan 1980-luvulta.

”Kieltämättä saimme ilmapiirin kannustavaksi, puhuttiin ihan ’Marian hengestä’. Kiire ja työvoimapula oli alituista, mutta yritimme joustaa puolin toisin”, Ojala muistelee.

Yhteiskuntakysymykset vetivät Ojalaa 1970-luvulta asti. Hän pohti niitä paljon avomiehensä kanssa, joka rohkaisi mukaan politiikkaan – toisaalta Sairaanhoitajaliitto (myöh. Tehy) oli jo saanut riveihinsä aktiivin.

”Ay-liikkeessä hahmotti jo yhteiskuntaa ja vaikuttamisen paikkoja laveammin. Kiinnostuin yleispolitiikasta ja vasemmistolaistuin vähitellen.”

Helsingistä Ojala pääsi kansanedustajaksi keväällä 1991, minkä jälkeen lentoa riitti yli 20 vuotta. Edustajanpaikasta hän luopui itse 2007 ja Helsingin kuntapolitiikasta 2012.

”Eduskunnasta alkoi hiipua se työyhteisön uuttera ydin. Monikin uusi edustaja aloitti jo kuvitellen ja kailottaen, että täältä minä tulen ja muutan itse kaiken. Se ei ole parlamentin idea.”

Ojala profiloitui lähinnä sote-asioissa, mutta myös ulkopolitiikassa ja Pohjola-yhteistyön kiemuroissa. Haastattelussa hän kiihtyy kerran – tietysti sote-reformin tiimoilta.

”Olen erittäin huolissani”, hän myöntää. ”Olennaista on, että alun perin tavoitelluin eli sote-palvelujen tasapuolinen saatavuus on kadonnut jonnekin. Nyt luodaan uusi himmeli, maakuntaporras, mutta miten sekään edes takaa tehokkuuden ja säästöt?”

Hän vetää väliin henkeä ja kysyy: ”Tuoko yksityinen voitontavoittelu meille jotenkin tasa-arvoisemmat ja luotettavammat terveyspalvelut?”

Ruotsin kielteisistä yksityistämishankkeista – kustannusnousuineen – puhuttiin jo 2011, mutta nykyhallitus on Ojalan mukaan lakaissut tämän painavan kokemustiedon tyystin syrjään. ”Onneksi en tällaisesta ole enää vastuussa”, hän puuskahtaa.

Ei Ojala kaikkea näe tummin värein. Tasa-arvon asioissa on edetty, globaalisti ja Suomessa – esimerkkinä parisuhteen rekisteröinti, jonka vahvistaneen lain aloitteen Ojala allekirjoitti ensimmäisenä.

”Mutta edes naisten tasa-arvon tie ei ole mikään automaatti, se voi ottaa myös takapakkia, kuten tämä kilpailukykysopimus harmi kyllä todistaa.”

Heittäytymistään politiikkaan hän ei ole katunut. ”Pääsin vaikuttamaan, tutustuin kiintoisiin ihmisiin, sain ystäviä”, hän luettelee. ”Elämänsisältönähän politiikka on hyvin totaalinen.”

Silti hän muistuttaa, että politiikassa pitää myös osata sanoa ei: ”Muuten se voi kostautua läheisissä ihmissuhteissa.”

Nuorille poliitikoille Outi Ojala antaa kaksi pääohjetta: huolehtikaa heikommista kanssaihmisistä ja turvatkaa hyvinvointiyhteiskunnan pohja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit