Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punksukupolven äänitorvesta tuli ruokakulttuurin airut

Mikko Montonen 1957–2016

Ihmiset
 
Timo Hämäläinen
Mikko Montonen
Mikko Montonen Kuva: Timo Hämäläinen

Toimittaja Mikko Montonen kuoli pitkään sairastettuaan 22. kesäkuuta 59-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 3. huhtikuuta 1957.

Montonen oli taitava toimittaja, joka kykeni vaivattomasti kääntämään oman intohimonsa asiantuntijuudeksi. Hän aloitti lehtien avustamisen jo lukioikäisenä 1970-luvun alkupuolella, jolloin hän kirjoitti ensin jalkapallosta Veikkauksen Veikkaus-Lotto-lehteen ja pian sen jälkeen musiikista tamperelaiseen Musa-lehteen. Myöhemmin hän kirjoitti kautta linjan suomalaisiin lehtiin musiikkilehdistä iltapäivälehtiin ja aikakauslehtiin.

1980-luvun lopussa hänestä tuli Suomen ensimmäinen ruokakriitikko, kun häntä pyydettiin kirjoittamaan ravintoloista City-lehteen.

Kun Musasta tuli Soundi, nousi Montonen pian lähes yhtä ihailtuun rooliin kuin brittiläiset rocktoimittajaesikuvansa: hänestä tuli punkin myötä Suomen ykkösauktoriteetti 1970-luvun jälkipuolen rockvallankumouksessa. Kun David Bowie, Iggy Pop ja Helsinkiin heitä tervehtimään tullut Marc Bolan puolisonsa Gloria Jonesin kanssa siirtyivät Bowien konsertin jälkeen viettämään iltaa helsinkiläiselle rockklubi Natsalle vuonna 1976, oli Montonen paikalla.

Punk-entusiastina hän tietysti asteli seinään nojailevan Iggy Popin luo kyselemään tältä tulevista levysuunnitelmista. Montonen oli edelleen alle 20-vuotias.

Musiikkientusiasmi ei loppunut punkrockiin tai uuteen aaltoon, vaan Montonen oli ensimmäisiä suomalaisia rocktoimittajia, jotka kirjoittivat reggaesta ja myöhemmin, 1980-luvulla, myös hiphopista.

Montosen ammatillinen kiinnostus vaihtui 1980-luvulla musiikista ruokaan ja juomaan, erityisesti oluihin ja viineihin, joista hän kirjoitti laajasti, niin kirjoja kuin artikkeleitakin.

Hän oli myös perustamassa Suomen vanhinta edelleen toimivaa olutfestivaalia, Helsinki Beer Festivalia, jonka toiminnassa hän oli pitkään mukana.

Muistan Montosen lempeänä ja ystävällisenä persoonana, jota jaksoivat kiinnostaa nuorempien musiikkitoimittajien raapustukset pitkään senkin jälkeen, kun hän oli itse vaihtanut alaa. Myöhemmin, vaikka hänen olemuksensa oli jo hyvin hauras, jaksoi hän silti aina pysähtyä vaihtamaan kuulumisia.

Hän oli myös aktiivinen sosiaalisessa mediassa, joskaan viimeisiin syntymäpäiväonnentoivotuksiin huhtikuussa hän ei enää jaksanut vastata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit