Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulaja Eija Merilä palasi Floridasta kotiin Kivijärvelle – ”Kaipaan rauhaa”

Laulaja Eija Merilä lauloi ensimmäisen hittinsä jo 17-vuotiaana. Viimeiset 40 vuotta hän on esittänyt vain hengellistä musiikkia.

Ihmiset
 
Mikko Mattlar
Petteri Kivimäki
Eija Merilä vietti viime vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlaansa, ja nuoremman polven gospellaulajat julkaisivat tribuuttilevyn hänen kunniakseen. ”Se on mielestäni mahtavaa, jos joku herää ajattelemaan taivasasioita hengellisen musiikin kautta”, Merilä sanoo.
Eija Merilä vietti viime vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlaansa, ja nuoremman polven gospellaulajat julkaisivat tribuuttilevyn hänen kunniakseen. ”Se on mielestäni mahtavaa, jos joku herää ajattelemaan taivasasioita hengellisen musiikin kautta”, Merilä sanoo. Kuva: Petteri Kivimäki
Kolme nopeaa

Floridasta takaisin Kivijärvelle – miksi?

 

1 Juuret

”Tässä iässä alkaa tuntea, että juuret ovat kuitenkin täällä. Tämä on kiva, pieni ja idyllinen paikkakunta. Palloa on jo tullut kierrettyä, ja nyt tunnen tulleeni kotiin. ”

 

2 Luonto

”Kivijärvelle saavuttaessa järven lahdet aukeavat molemmin puolin tietä. Kivijärvestä saa muikkua ja kaikkia Suomen arvokaloja. Kun puissa on vähemmän lehtiä, järvi näkyy ikkunastani ihanasti, samoin auringonlasku järven yllä.”

 

3 Hiljaisuus

”Huomaatko miten rauhallista täällä on? Rakastan tätä hiljaisuutta.”

Kivijärvi

Laulaja Eija Merilän kodin ikkunasta pilkottaa Kivijärven lahti. Järven mukaan nimetty 1 500 asukkaan kunta sai muutama vuosi sitten asukkaikseen Merilän ja hänen miehensä, jotka asettuivat Floridan-vuosien jälkeen pohjoiseen Keski-Suomeen.

”Monet ovat kysyneet, miten Floridasta 17 miljoonan ihmisen keskeltä voi muuttaa tänne. Olen sanonut, että juuri sen takia. Kaipaan tällaista rauhaa”, Merilä sanoo kotinsa takapihalla.

Monet tekevät päinvastoin ja karistavat Suomen pölyt jaloistaan eläkepäivien alettua. Merilä ja hänen miehensä Eino Kymäläinen lähtivät 1990-luvun alussa Amerikkaan, mutta eivät halunneet jäädä sinne.

”Emme koskaan hakeneet Yhdysvaltojen kansalaisuutta. Tulimme Suomeen lähes joka kesä, ja koko ajan oli mielessä, että tulemme vielä asumaan täällä.”

Merilän lapsuudenkoti sijaitsee muutaman kilometrin päässä hänen nykyisestä asunnostaan. Hän lähti Kivijärveltä jo teini-ikäisenä laulajauran perässä. Merilä osallistui 16-vuotiaana laulukilpailuihin ja sai peräti viisivuotisen levytyssopimuksen. Keskisuomalaistyttö pääsi Scandia-yhtiölle Laila Kinnusen, Eino Grönin ja muiden tähtien seuraan.

Toisella levyllään Merilä lauloi tangon Yö saaristossa, josta tuli menestys. Hän oli vasta 17-vuotias, mutta julkisuus ei huimannut päätä. ”Ei se hirvittänyt koskaan. Otin sen kaiken ihan luontevana asiana, että näinhän tämän piti mennäkin.”

Seuraavat kymmenen vuotta Merilä esiintyi ammatikseen tanssikeikoilla, ravintoloissa ja musikaaleissa. Hän teki jatkuvasti myös levyjä. Toinen suuri hitti tuli Luvannut en ruusutarhaa -kappaleesta vuonna 1971.

Ruusutarhoista laulaminen loppui kuitenkin juhannuksena 1976. Merilä tuli uskoon ja lauloi viimeisen iskelmäkeikkansa tasan 40 vuotta sitten Tuusulassa Kellokosken lavalla.

”Valvoin yhden yön ja mietin tilannettani. Sen jälkeen ilmoitin keikalla yleisölleni, että olen antanut elämäni Kristukselle ja laulan tästä lähin ainoastaan hänen kunniakseen, jos jotakin laulan. En ole koskaan katunut sitä päätöstä.”

Pian Merilä lauloi ensimmäiset hengelliset levynsä. Kansanpelimanni Konsta Jylhän sävellyksiä sisältänyt albumi myi vuonna 1980 timanttilevyyn oikeuttaneet lukemat eli yli 50 000 kappaletta.

”Yksi levyllä soittanut ystäväni sanoi studiossa, ettei kukaan osta tällaista kaustislaisella tyylillä esitettyä hengellistä sanomaa. Kultalevyjuhlassa Finlandia-talossa sanoin hänelle, että sieltä se väärä profeetta tulee”, Merilä muistelee.

”Mutta silloin Suomessa elettiin hengellisen heräämisen aikaa. Oli Niilo Yli-Vainion kokoukset ynnä muut, ja hengellisissä tilaisuuksissa liikkui paljon väkeä.”

Lama laittoi 1990-luvun alussa Merilän elämän taas uusiksi. Korkojen nopea nousu kaatoi aviomiehen bisneksen ja samalla perheen talouden, koska henkilökohtainen omaisuus oli lainojen vakuutena. Nelilapsinen perhe menetti käytännössä lähes kaiken.

Sen jälkeen perhe lähti maailmalle. Eino Kymäläinen sai töitä ensin Dominikaanisesta tasavallasta ja sen jälkeen Floridasta. Vaimolle löytyi tekemistä Floridan suomenkielisestä helluntaiseurakunnasta Kotikirkosta. Hän kävi myös laulamassa amerikansuomalaisille vanhainkodeissa.

Perheen Yhdysvalloissa asuvista tyttäristä on kirjoitettu kotimaassakin, sillä lentokapteeni Pia Kymäläinen ja perämies Anna-Maria Kymäläinen lensivät hiljattain ensimmäisinä siskoksina suurta matkustajakonetta.

Heidän äitinsä seurasi tapahtumaa Kivijärveltä, mutta ei jännittänyt, koska tyttäretkään eivät tee niin.

”Molemmat lensivät jo silloin, kun syyskuun 2001 terrori-iskut tulivat, ja kysyin heiltä silloin, pelottaako heitä lentää tämän jälkeen. He sanoivat, ettei pelota.”

Eija Meriläkin lentää säännöllisesti Floridaan tapaamaan lapsiaan ja lapsenlapsiaan, mutta aikoo vähitellen vähentää matkustelua.

Hän aikoo kiertää jatkossakin kotimaan helluntaiseurakunnissa laulamassa ja puhumassa, mutta rauhallisemmalla tahdilla kuin aiemmin.

”Ehkä tämä on vähän tällaista seestymistä. Haluan viettää lastenlasteni kanssa enemmän aikaa enkä olla joka viikonloppu menossa. Syntymäpäivänäkin lähden heidän kanssaan luontoretkelle ja otan korin täyteen eväitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit