Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuonna 1988 Kari Väänänen esitti Klonkkua asunaan käynyttä piimää

24. kesäkuuta 1988 teatterikriitikko Jukka Kajava arvioi Helsingin Sanomissa Ryhmäteatterin Taru Sormusten herrasta -näytelmän. Kari Väänänen Klonkun roolissa sai kriitikolta kiitosta.

Ihmiset
 
Yle
”[Kari] Väänänen on loistava jammailevana Klonkkuna”, kirjoitti Jukka Kajava arviossaan.
”[Kari] Väänänen on loistava jammailevana Klonkkuna”, kirjoitti Jukka Kajava arviossaan. Kuva: Yle

1980-luvun kahdesta viimeisestä kesästä Kari Väänäsen mieleen ovat painuneet pistävä piimän haju sekä luihin tunkeva kylmyys.

Piimän haju siksi, että Suomenlinnan kesäteatterissa sai 22. kesäkuuta 1988 ensi-iltansa J. R. R. Tolkienin fantasiakirjaan Taru Sormusten herrasta perustuva Ryhmäteatterin spektaakkeli, jossa Väänänen esitti Klonkkua. Niljakkaan olion maski valmistettiin piimän ja saven sekaisesta lietteestä, jolla Väänäsen vartalo maalattiin kauttaaltaan harmahtavanvihreäksi.

”Kun se mutavelli seisoi ämpärissä päivätolkulla, alkoi piimä käymään. Ja voi sitä haisua”, Väänänen muistelee nyt 28 vuotta myöhemmin.

Kylmän mudan siveleminen näyttelijän vartalolle oli Väänäsen mukaan ”kärsimysnäytelmä”. Piimä kuului erikoisen rooliasun sekoitukseen siksi, että se auttoi kuivuessaan helposti lohkeilevaa savea pysymään kiinni näyttelijän ihossa.

Kylmyys jäi näyttelijän mieleen, koska Suomenlinnan kesäteatterin muurit hohkasivat viileyttä vielä aurinkoisessa heinäkuussakin. Kylmä puraisi etenkin Väänästä, sillä hän kiipeili Klonkun hahmossa uskaliaasti pitkin Hyvän Omantunnon linnakkeen muureja.

”Kiipeily piti sitten jättää pois, kun siitä tuli liian vaarallista muurista irtoilevien kivien takia”, Väänänen kertoo.

Klonkun esittäminen oli silti kiitollista, koska hahmo ”osui ja upposi yleisöön”. Väänänen esitti näytelmässä myös Gondorin kuningas Aragornia ja yhtä hobiteista. Esitys muistetaan kuitenkin ylivoimaisesti parhaiten juuri Väänäsen Klonkusta.

Roolisuoritus sai teatterikriitikko Jukka Kajavalta kehut. ”Väänänen on loistava jammailevana Klonkkuna, itse asiassa koko jaarittelevan kolmannen jakson pelastus. Paha on hauskaa, estottomasti ja taitavasti”, Kajava kirjoitti Helsingin Sanomissa 24. kesäkuuta 1988.

Esityksestä tuli välittömästi yleisömenestys ja esityksiä jatkettiin seuraavana kesänä.

Ryhmäteatterin Taru Sormusten herrasta on jäänyt aikakirjoihin myös kestonsa takia.

Näytelmä valtasormusta kuljettavista hobiteista, Frodosta (roolissa Taneli Mäkelä ) ja Samista (roolissa Pertti Sveholm ), kesti kuusi ja puoli tuntia.

”Ensimmäisenä kesänä esityksiä oli viisi kertaa viikossa. Olimme nuoria ja kovakuntoisia, mutta se alkoi jo käydä kropan päälle. Seuraavaksi kesäksi esityksiä vähennettiin onneksi neljään viikossa.”

Tuolloin 34-vuotiaalle Kari Väänäselle kokemus oli ainutlaatuinen, eikä samanlaista keikkaa ei ole tullut sittemmin vastaan.

”Se oli vahvaa aikaa, töitä tehtiin yön läpi ja näyttelijät auttoivat myös lavasteiden tekemisessä.”

Esitys oli 1980-luvulla mahtavassa nousukiidossa olevan Ryhmäteatterin kruununjalokivi, jonka lippuja jonotettiin. Se tuntui itsestään selvältä.

”Siihen aikaan kaikki Ryhmiksen esitykset olivat aina täynnä. Taisimme olla vähän itseriittoisia”, Väänänen sanoo ja nauraa.

Ryhmäteatterin Taru Sormusten herrasta -näytelmän arvioi tuoreeltaan Helsingin Sanomien teatterikriitikko Jukka Kajava.
Ryhmäteatterin Taru Sormusten herrasta -näytelmän arvioi tuoreeltaan Helsingin Sanomien teatterikriitikko Jukka Kajava.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit