Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”En ole ollut riippuvainen paikasta politiikassa”, Erkki Tuomioja sanoo

Erkki Tuomioja on koulutukseltaan historiantutkija – ja historiantutkimusta hän ehti tehdä ulkoministerinäkin.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Emilia Kangasluoma / HS
”Maailman mitassahan kaikki menee päin helvettiä, eikä kestävään kehitykseen enää ehditä siirtyä. Aikaa on pari vuosikymmentä, jos sitäkään”, Erkki Tuomioja profetoi.
”Maailman mitassahan kaikki menee päin helvettiä, eikä kestävään kehitykseen enää ehditä siirtyä. Aikaa on pari vuosikymmentä, jos sitäkään”, Erkki Tuomioja profetoi. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Kolme nopeaa

Lukekaa edes heitä

 

1 John Maynard Keynes

”Tehdessään Työllisyys, korko ja raha -pääteostaan 1930-luvulla Keynes kirjoitti kirjallisuuden nobelisti G. B. Shaw’lle, että nyt hän on laatimassa teosta joka mullistaa sen, miten ajattelemme taloudesta. Siinä hän oli jopa oikeassa.”

 

2 Eric Hobsbawm

”Aikalaishistorioitsijoistamme se, joka kukaties loisteliaimmin kuvaa ja analysoi historiankulun pidempiä kaaria.”

 

3 Thomas Piketty

”Hänen Pääoma 2000-luvulla -teoksensa pakottaa lukijan ajattelemaan, vaikkei kaikista asioista olisikaan samaa mieltä. Stimuloiva kirja.”

”Älä luota kehenkään yli kolmekymppiseen”, kuulutti 1960-luvun vasemmistonuoriso. Slogan pitää tänään vaihtaa muotoon ”Älä luota kehenkään alle seitsemänkymppiseen”, kun suomalaisen radikalismin ikihonka Erkki Tuomioja saavuttaa tuon tasavuosiluvun.

Tuomioja nousi varhain näkösälle: Tupla tai kuitti -tv-visan voittaja 16-vuotiaana, teini- ja yliopistokasvo, demareista valtuustoon 22-vuotiaana, kansanedustaja 23-vuotiaana. Hujoppi tuli tutuksi televisiosta ja mielenosoituksista.

Sitten 1990–2010-luvulla Tuomiojasta kehkeytyi hallituksen kestojäsen, ulkoministeri kaikkiaan yli 11 vuoden ajaksi.

Vaikka kykyä ja lahjoja olisi piisannut oikeisiin töihinkin, miksi astuit politiikkaan?

”Varhaisteinistä asti seurasin tarkasti yhteiskuntia ja maailmantilaa. Suuntautumista pohjusti, että isovanhemmistani kolme oli kuulunut eduskuntaan ja isäni oli poliitikko ja talousmies”, Tuomioja sanoo.

”Toki olen istunut kaksitoista vuotta myös Helsingin apulaiskaupunginjohtajana, ihan virkatöissä. Koulutuskin on: historiantutkija. En ole ollut riippuvainen paikasta politiikassa, eikä elämältäni olisi pudonnut pohja ilman sitä.”

Okei, uskotaan, mutta minkä vuoksi demarit?

”Taistolaisiin en tuntenut minkäänlaista vetoa, sen opetti Praha 1968, sitä vastoin Skdl:n sosialisteissa oli eräitä kavereitani. Sdp sijaitsi lähimpänä vapaus, veljeys, tasa-arvo -ideaalejani.”

1970-luvun Sdp:ssä eivät seinät ja katto olleet järin avaria. Hierarkia oli kova, ja Kalevi Sorsa piti rivit ojennuksessa. Ajan myötä Tuomioja tuskaantui näköalattomuuteen, ei suostunut 1978 ehdolle Kekkosen valitsijamieheksi ja lähti kohta politiikasta.

Kekkosta sinänsä hän arvostaa – silti hyväksymättä tämän vallankäytön erinäisiä piirteitä, samoin kuin sanansaattajien tiukentuvaa roolia päämiehen sairauden myötä.

”UKK:ssa kietoutui isänmaallisia ja henkilökohtaisia motiiveja monin kerroksin.”

Tuomioja palasi eduskuntaan vuonna 1991. Uuden tulemisensa myötä hänestä on kuoriutunut valtiomies, suomalaisten laajalti luottama asiapoliitikko, kielitaitoinen, uutterasti neuvotellut ulkoministeri.

Hän ei esittele kokemuksiaan ulkoministerinä. ”Palataan niihin sitten päiväkirjojeni myötä”, hän lupaa.

Jos ani harva poliitikko enää edes pitää päiväkirjaa, niin siinäkin Tuomioja on poikkeus. Hän on kirjannut tarkoin ylös poliittista elämää 1970-luvulta asti – osa 90-luvusta jo julkaistunakin.

”Päiväkirjojani on tallessa kymmeniätuhansia sivuja.”

Historiatöitä Tuomioja ei koskaan ole tyystin hylännyt.

Ulkoministerinäkin hän ehti julkaista tutkimuksia, kuten äidinäitinsä Hella Wuolijoen elämäkerran Häivähdys punaista (2006), joka huomioitiin Tieto-Finlandialla.

Hankkeistaan viimeisimpänä – muttei vähäisimpänä – Tuomioja lanseerasi vuosi sitten Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen. Se on eskaloitunut ripeästi, jäsenpohja laajenee ja kansainvälistyy.

Vastikään Helsingissä oli suuri konferenssi historian käytöstä ja väärinkäytöstä.

Mistä sait idean ja mistä on kyse?

”Vuosia olin asiaa miettinyt seuratessani, miten härskisti ja säännönmukaisesti historiaa väärinkäytetään lietsottaessa konflikteja maiden sisällä ja välillä”, hän sanoo.

”Ajatus on, että historian rooli eri yhteenotoissa ja skismoissa käännetään ylösalaisin, ristiriitojen kuumentamisesta niiden jäähdyttämiseen. Maailman historioitsijat tarjoaisivat ammattiapuaan siinä, että riitaosapuolet saavuttaisivat pitävämpää historiallista faktapohjaa neuvotteluilleen.”

Paraikaa maailmalla luodaan pysyvää historioitsijaverkostoa, ja asialla on yliopistojen, Etyjin ja ulkoministeriöiden väkeä. Historioitsijat toden totta yrittävät ylittää rajoja.

Mutta puuhamies on Helsingin Töölöstä: Tuomiojan Erkki, edistyksen ruostumaton merkki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit