Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armas Lindgrenin suunnitelma toteutuu Haikon kartanossa

Toiveen täyttäminen vie täsmälleen 365 päivää, noin 11.000 työtuntia ja epälukuisen määrän rahaa.

Ihmiset
 
HS
Gustaf Wahlsten / HS
Arkkitehdin toteutunut toive: rouva Satu Vuoriston käsissä on piirros, jonka perusteella Haikon kartano on nyt rakennettu suunniteltuun muotoonsa.
Arkkitehdin toteutunut toive: rouva Satu Vuoriston käsissä on piirros, jonka perusteella Haikon kartano on nyt rakennettu suunniteltuun muotoonsa. Kuva: Gustaf Wahlsten / HS

Arkkitehti Armas Lindgrenin toive on nyt toteutumassa, yli puolen vuosisadan jälkeen, lähes neljä vuosikymmentä hänen kuolemastaan. Toiveen täyttäminen vie täsmälleen 365 päivää, noin 11.000 työtuntia ja epälukuisen määrän rahaa.

Armas Lindgren pani toiveensa paperille vuonna 1912, jolloin hän piirsi Haikon kartanon uuden päärakennuksen; edellinen oli palanut vuotta aikaisemmin. Rakennustyö aloitettiin, seinät saatiin pystyyn ja katto päälle, mutta sitten tuli väliin sota.

Vasta 1930 saatiin lattia ja keskuslämmitys kuntoon ja pari vuotta myöhemmin muuttivat kartanon omistaneet von Etterit siihen asumaan.

Ajan mittaan Armas Lindgren unohdettiin, vain hänen tekemässään lyijykynäpiirroksessa kartano oli valmiina.

Jo viime elokuun alusta on yli puolisataa miestä ollut täyttämässä lindgrenläistä ajatusta Haikossa, joka sijaitsee kuusi kilometriä Porvoosta länteen. He saapuvat joka aamu etupäässä Helsingistä ja Porvoosta, jättävät kymmenet autonsa ja tarttuvat vielä lukuisampiin työkaluihinsa.

Kartanon julkisivuun, jonka edessä avautuvat ilmavat koivikot, rantapartaitten vakavat lepät ja saarekas Haikonselkä, on jo rakennettu puoli tusinaa pylväitä sekä rannalle vievä portaikko. - -

Rahaa on työhön mennyt – ja paljon. Kartanon nykyiset omistajat, toimitusjohtaja ja rouva Leo Vuoristo ”kylvävät saadakseen niittää”. Mutta he haluavat myös säilyttää historiaa, siitäkin huolimatta että uuden loma- ja kongressihotellin rakentaminen olisi tullut paljon halvemmaksi.

Vampyyrit levittävät tappavaa raivotautia

Rooma, 30.6. (AP)

Muuan Yhdistyneiden Kansakuntien virasto ilmoitti torstaina, että Meksikossa yksin vampyyrit ovat surmanneet 62 ihmistä ja satoja tuhansia lehmiä ja hevosia viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana. Niiden tappava kiusa leviää kautta koko Etelä-Amerikan.

Kysymyksessä ovat vampyyrilepakot. Niiden tapa imeä verta ei ole tappava. Kuolema johtuu halvaannuttavasta vesikauhusta, jota ne levittävät purressaan nukkuvia uhrejaan.

YK:n ravinto- ja maatalousjärjestön (FAO:n) neljän miehen valtuuskunta on ilmoittanut, että vampyyrien levittämä tauti on muodostunut vakavaksi haitaksi latinalaisen Amerikan karjataloudelle.

Ranskan ympäripyöräilijät lakkoilivat neljä minuuttia

Bordeaux, 30.6. (Reuter)

Maailman suurimman pyöräilykilpailun, Ranskan ympäriajon, osanottajat ryhtyivät keskiviikkona lakkoon vastalauseena uusille Doping-säännöille.

Välikohtaus sattui heti yhdeksännelle osuudelle tapahtuneen lähdön jälkeen. Ajettava reitti kulki Bordeauxista Bayonneen. Kaikki 122 osanottajaa nousivat pyöriltään ja asettuivat tien sivuun pitääkseen neljän minuutin tauon ennen kuin jatkoivat matkaansa.

Pyöräilijät asettuivat tällä tavoin vastustamaan ranskalaisten sääntöjen mukaan tiistai-iltana tehtyjä pistokokeita, joilla pyrittiin selvittämään mahdolliset Doping-väärinkäytökset. Kyseisten Doping-aineiden tarkoituksena on kiihdyttää urheilijan elimistöä entistä parempiin suorituksiin.

Sääntöjen mukaan voidaan aineiden väärinkäytöstä tuomita jopa noin 3.200 markan sakkoihin ja julistaa henkilö viiden vuoden kilpailukieltoon.

Joukko osanottajista on maininnut, että he vastustavat kyseisiä pistokokeita periaatteesta, koska ne loukkaavat pyöräilijöiden kirjoittamattomia lakeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit