Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kashgarin ainoa suomalainen – Ulla Hatava halusi jäädä Kiinaan, vaikka kehitysapuleikkaukset lopettivat työn

Kehitysapuleikkaukset lopettivat Ulla Hatavalta työn Kiinan uiguurialueella. Hän päätti jäädä.

Ihmiset
 
Mikko Paakkanen / HS
Ulla Hatava haluaa työllistää paikallista väestöä.
Ulla Hatava haluaa työllistää paikallista väestöä. Kuva: Mikko Paakkanen / HS
Kolme nopeaa

Vähemmän tunnettuja ilmiöitä Kashgarissa

1Tadžikit ja heidän kulttuurinsa

”He ovat pieni vähemmistö täällä. Vuoristo erottaa heidät Tadžikistanin tadžikeista. Heillä on omat tapansa ja kulttuuri, joka on puhutellut minua paljon. Heitä asuu hyvinkin syrjäisissä paikoissa.”

2 Kashgarin eläinmarkkinat sunnuntaisin

”Todella vanha perinne. Kun menee sinne unohtaa, että on nykyajassa. Perheet tuovat sinne lampaansa, kamelinsa ja lehmänsä ja tekevät kauppaa. Siellä on aivan omanlainen meininki.”

3 Lampaan pää aamiaiseksi

”Se on täällä etenkin miesten ruokaa. Joskus, kun olen mennyt pitämään koulutusta, miehet ovat sanoneet, että käytiin tuolla syömässä lampaan päitä.”

Kashgar

Kun Suomen hallitus viime vuonna päätti leikata kehitysapua, moni suomalainen avustustyöntekijä maailmalla menetti työpaikkansa.

Kaikki heistä eivät kuitenkaan aio palata kotimaahansa.

”Meillä on täkäläisen perheystävän kanssa vuosia ollut unelmana, että voisimme joskus perustaa kahvilan tai matkatoimiston”, sanoo kehitysapuhanketta lopetteleva Ulla Hatava kotonaan Kashgarissa. ”Nyt on sopiva tilanne tehdä se.”

Kashgar on Kiinassa lähellä Kirgisian ja Tadžikistanin rajoja. Se on osa Kiinan uiguurivähemmistön kotisetua Xinjiangia.

Pekingistä katsottuna paikka on syrjäinen. Kiinassa väestö ja talouskasvu ovat painottuneet itäosiin, ja Kashgar on Kiinan läntisin kaupunki.

Kaupungin noin 350 000 asukkaasta Hatava, 46, on ainoa suomalainen. Asukkaista ylivoimainen enemmistö on islaminuskoisia uiguureja. Kiinan valtaväestöä han-kiinalaisia on Kashgarissa huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Xinjiangin pääkaupungissa Ürümqissa.

Hatava on miehensä kanssa työskennellyt Kashgarissa Fida International -järjestön leivissä. Hän on juuri lopettanut Fidan ja Kashgarin terveysviranomaisten yhteishankkeen, jossa koulutettiin kaupunkia ympäröivien kylien alakoulujen opettajia.

Heitä opetettiin antamaan koululaisille terveyskasvatusta lapsiystävällisillä opetusmenetelmillä, joihin kuuluu esimerkiksi leikkiä ja käytännön tehtäviä.

Kiinan syrjäseuduilla tällaiset menetelmät ovat mullistavia. Vallalla on yhä perinteinen opetustapa, jossa opettaja puhuu ja oppilaat istuvat ja yrittävät pysyä hereillä.

”Se oli monelle opettajalle ensimmäinen kerta, kun he uskalsivat heittäytyä mukaan. Jutella lasten kanssa, kysyä kysymyksiä ja pelata pelejä.”

Hankkeen tuloksista ilmeni, että oppi oli mennyt perille.

”Lapset sanoivat, että onpa hienoa, kun muistan vielä, mitä opettaja kertoi, koska oli niin kivaa.”

Opettajat koulutettiin kertomaan lapsille muun muassa tupakoinnin haitoista sekä hampaiden pesun ja hygienian tärkeydestä.

Se oli kylissä Hatavan mukaan uutta tietoa jopa valtaosalle opettajista. Lasten kautta tieto levisi myös vanhemmille.

”Jotkut vanhemmista sanoivat jälkeenpäin, että ovat oppineet terveydestä enemmän omilta lapsiltaan kuin muualta koko elämän aikana.”

”Meillehän tällainen tieto on itsestään selvää”, Hatava toteaa. ”On šokki huomata, että täällä ei ole niin. Että kylissä ei suurin osa aikuisistakaan tiedä, miksi pitäisi esimerkiksi harjata hampaita.”

Fida lopetti hankkeen kesäkuussa. Syynä olivat Suomen kehitysapuleikkaukset. Hankkeen rahoituksesta noin 80 prosenttia tuli Suomen valtiolta.

Hatava puolisoineen ei ole kuitenkaan jättämässä Kashgaria.

Paperisota matkatoimiston perustamisesta on vireillä Kiinan viranomaisilla. Hatavan yhtiökumppanina on paikallinen perhetuttu.

”Halu kokeilla”, Hatava perustelee kiinnostustaan matkatoimistoalalle. ”Ja se, että haluamme tehdä töitä paikallisten yritysten kanssa. Esimerkiksi kun menemme autiomaahan yöksi, siellä on kamelinkasvattaja, joka saa siitä tuloja.”

Hatavan mielestä matkatoimiston pyörittämisessä on paljon samaa kuin kehitysaputyössä.

”Olemme paikallisten ihmisten kanssa. Kuuntelemme, juttelemme ja mietimme, mitä voimme tehdä yhdessä.”

Suomessa Hatava ei ole asunut sitten 1990-luvun alun, jolloin hän avioitui australiansuomalaisen miehensä kanssa ja muutti Australiaan.

Kashgariin Hatavat muuttivat ensimmäisen kerran vuonna 2002 vetämään nyt päättyneen projektin kaltaista koulutusprojektia kylälääkäreille.

Kyseinen hanke päättyi vuonna 2010, jonka jälkeen Hatavat asuivat kaksi vuotta Australiassa ja työskentelivät kaksi vuotta Nepalissa Fidan kenttätyössä. Nyt päättynyt hanke alkoi vuonna 2014.

Hatava on Kashgarissa paljon erossa perheestään. Hänen miehensä työskentelee yhä Fidan palveluksessa Aasiassa ja on usein muualla kuin Kiinassa. Aikuisiksi kasvaneet lapset ovat Australiassa ja Suomessa.

”On Suomeakin kyllä välillä ikävä. Ihan tosissaan.”

Mikko Paakkanen / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit