Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikki Turkka puolustaa erilaisia oppijoita

Lukivaikeus hankaloittaa Heikki Turkan elämää edelleen, mutta enää sitä ei tarvitse hävetä.

Ihmiset
 
Markus Jokela / HS
Helsingin erilaiset oppijat -yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Turkka painottaa korkean koulutustason ja lukivaikeuksista kärsiville oppilaille annettavan tuen merkitystä. ”Huono koulumenestys on suurin syrjäytymisen aiheuttaja”, hän sanoo.
Helsingin erilaiset oppijat -yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Turkka painottaa korkean koulutustason ja lukivaikeuksista kärsiville oppilaille annettavan tuen merkitystä. ”Huono koulumenestys on suurin syrjäytymisen aiheuttaja”, hän sanoo. Kuva: Markus Jokela / HS
Kolme nopeaa

Merkittävät asiat elämässä

 

1 Nuorten parissa työskenteleminen

”Ei pääse unohtamaan, mitä on olla nuori. Eikä myöskään syyllisty ikivanhaan syntiin, jossa morkataan nykynuoria ja luullaan, että ennen kaikki oli paremmin.”

 

2 Oikeudenmukaisuus

”Raivostuttaa aina, kun aikuiset käyttävät valtaa väärin lasta tai nuorta kohtaan.”

 

3 Tärkeät ihmiset

”Se, että joku luottaa ja kannustaa tärkeissä sekä arkisissa asioissa. Myös hankalissa. Jokaisella tulisi olla vähintään yksi tärkeä ihminen. Harmittaa niiden puolesta, joilla ei ole luotettavia ihmisiä lainkaan. Suomessa näitä ihmisiä on aivan liikaa.”

Opettaja pyytää Heikin luokan eteen. On vuosi 1975, ja pieni Heikki-poika on juuri siirtynyt toiselle vuosiluokalle. Luokalta siirtymisen edellytys on, että osaa luetella kuukaudet ulkomuistista. Ole hyvä Heikki, luettele, opettaja sanoo.

Koko luokka odottaa. Heikki ei muista mitään. Henkinen paine on liian kova. Heikki ei saa sanaa suustaan. Sen sijaan hän saa astmakohtauksen. Astma on todettu jo kolmivuotiaana. Se pahenee oppimisvaikeuksien takia.

”Kun muut osasivat jo lukea tai tavata, minä en osannut edes kirjaimia”, Heikki Turkka, 49, kertoo.

Turkka seisoo Rautatientorilla ja katsoo ihmisvilinään. Tilastojen mukaan joka neljäs suomalainen kärsii jonkinasteisesta oppimisvaikeudesta.

Kyseessä ei ole pelkästään lasten ongelma, Turkka muistuttaa. Kun oppimisvaikeus ei liity omaan elämään, sitä on usein vaikea ymmärtää.

”Meidän pitää tukea vanhempia, jotta he jaksavat paremmin taistella oppimattomuutta vastaan”, hän sanoo.

Moni aikuinen, jolla on lukivaikeus, tuntee itsensä tyhmäksi, vaikka ei todellisuudessa sitä olekaan.

Turkka joutui koulussa lukivaikeudesta tietämättömän opettajansa silmätikuksi. Vielä nykyäänkin on hetkiä, jolloin hän kokee kouluaikaisen kokemuksen palaavan.

”Kun pitää vaikkapa seminaarissa osallistua keskusteluun, lause ei tule niin nopeasti kuin haluaisin. Pitää tehdä töitä, että lause tulee ulos rakenteellisesti oikein”, hän selittää.

Turkka on ammatiltaan sosiaalikasvattaja ja tekee nykyään paljon töitä puhumalla ja luennoimalla. Vuodesta 1987 asti hän on tehnyt työtä nuorten parissa.

Jokin aika sitten hän puhui aikuisyleisölle.

Ihmiset nauroivat, kun Turkka sekosi sanoissaan.

”Sanoin suoraan, lopettakaa. Pitää saada epäonnistua”, Turkka sanoo.

Kolmannella luokalla opettaja teetätti Turkalla matematiikan sanallisia tehtäviä ja huomasi, ettei hän ymmärtänyt tehtävänantoja.

Opettaja kutsui vanhemmat, pastori Ilkka Turkan ja päiväkodinjohtaja Pirkko Turkan, hätäkokoukseen koululle ja vaati vanhemmilta selitystä: miten on mahdollista, että akateemisilla vanhemmilla on tyhmä lapsi.

”Ei se kivalta tuntunut”, Turkka toteaa. Sama kokemus toistui läpi kouluajan.

Heikki Turkka sai odottaa vuoteen 1977, ennen kuin hänen erityistarpeensa huomioitiin.

Ilkka Turkka ei suostunut uskomaan, että hänen poikansa on tyhmä. Hän otti yhteyttä Itä-Suomen yliopistoon, silloiseen Joensuun korkeakouluun. Sitä kautta hän tutustui kahden itäsaksalaisen pedagogin Helmut Breuerin ja Maria Weuffen kirjoituksiin ja sai tietoa oppimisvaikeuksista.

Pojan lukivaikeus oli isä-Ilkalle kasvattava kokemus. Sen opastamana hän oli perustamassa Helsingin seudun erilaiset oppijat -yhdistystä vuonna 1994. Heikki Turkka on nyt yhdistyksen puheenjohtaja.

Isän rohkea toiminta on ollut Heikki Turkalle esimerkki. Vaikka hän ei enää aikuisena ole yhtä herkkä kuin lapsena, väheksyntä tuntuu kipeältä. Tyhmyyden stigmasta on vaikea päästä eroon. Huonoina hetkenä tulee langenneeksi itsesyytöksiin.

Turkan mukaan oppimisvaikeuksista kärsivillä on usein huono itsetunto. Yhteiskunnassamme akateemiset suoritukset, ylioppilastutkinnot, valmistujaiset ja muut oppimisen meriitit ovat näkyvällä sijalla. Turkan on täytynyt hakea tunne omasta merkittävyydestä muilla keinoin.

Urheilu on ollut avainasemassa. Turkka listaa ylpeänä saavutuksiaan kaukalopallossa: MM-kultaa, MM-pronssia, kolme Suomen mestaruutta.

”Isä laittoi minut lätkäjengiin viisivuotiaana. Se oli merkittävää ja vahvisti itsetuntoani”, Turkka sanoo. Hänen mukaansa huono koulumenestys on suurin syrjäytymisen aiheuttaja. Koulutustasoa nostamalla ja tukemalla erilaisia oppijoita hyvinvointia voitaisiin lisätä.

”Ilman isän tukea koulutusputkeni olisi varmasti katkennut, enkä olisi opiskellut sosiaalikasvattajaksi ja työskennellyt erityisopettajana, kouluttajana ja hankepäällikkönä”, Turkka sanoo.

Turkka muistuttaa, että lukivaikeus ja muut oppimisvaikeudet ovat usein perinnöllisiä. Turkan 23-vuotiaan tyttären lukivaikeus todettiin ajoissa.

”Hän on saanut tukea siihen koko ikänsä ja valmistuu nyt sosionomiksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit