Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Absurdi säveltäjä pyrki impotenssiin

Pelle Gudmundsen-Holmgreen 1932–2016

Ihmiset
 
Pelle Gudmundsen-Holmgreen
Pelle Gudmundsen-Holmgreen

Tanskan merkittävimpiin säveltäjiin kuulunut Pelle Gudmundsen-Holmgreen kuoli 27. kesäkuuta syöpään. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 21. marraskuuta 1932 Kööpenhaminassa.

1950-luvulla säveltäjäksi valmistunut Gudmundsen-Holmgreen hylkäsi jo nuorena sodanjälkeisen modernismin. Hänestä tuli Tanskan musiikin toisinajattelija: postmodernisti ennen kuin termistä tuli suosittu ja ”uusyksinkertaisuuden” isä.

Hän rakasti yhdistellä mitä moninaisimpia materiaaleja autontorvien tööttäyksistä lähtien ja törmäytti sekä toisti niitä sävellyksissään omalaatuisena musiikillisena rituaalina.

Vuonna 1980 Gudmundsen-Holmgreen voitti Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon teoksellaan Symfoni, Antifoni.

”Se koostuu pienten aiheiden sitkeästä toistamisesta ja kirjavasta kokoelmasta erilaisia tyylilainoja. Kaikelle antaa leimansa ambitioiden vaatimattomuus ja eräänlainen ’savuavien raunioiden’ alakuloisuus. Siinä on ehkä jotain kaihomielistä viehätystäkin”, kriitikko Seppo Heikinheimo arvioi Helsingin Sanomissa.

Hän oli ymmärtänyt Gudmundsen-Holmgreenin tarkoitukset oikein. HS:n haastattelussa 1994 Gudmundsen-Holmgreen kutsui musiikkiaan ”impotenssin kuvaukseksi” ja ”hirvittävän tylsäksi muusikolle, joka haluaa esitellä tekniikkaansa”.

”Beethovenista lähtien musiikki on ollut dynaamista ja dramaattista. Teidän suomalaisten Magnus Lindbeginne ja Veli-Matti Puumalanne yrittävät jatkaa tuota perinnettä. Minä olen kiinnostunut pygmimusiikin ja itäisten musiikkitraditioiden epädramaattisuudesta. Tahdon kuulla vähemmän nuotteja ja yksinkertaisia, pikku asioita.”

Gudmundsen-Holmgreenin mielestä musiikki ei saanut palvella taloudellisen kasvun ja kasvavan kulutuksen ideologiaa.

”Länsimainen kulttuuri etsii huippuhetkiä. Minä en.”

Gudmundsen-Holmgreen piti Samuel Beckettin absurdismista ja oli mitä terävin letkauttelija. Se huomattiin, kun säveltäjä kutsuttiin tv:n keskusteluohjelmiin.

Hänen musiikkinsa on ollut 2000-luvulla myötätuulessa. Kronos-kvartetti tilasi häneltä teoksen, hän teki kaikkiaan 14 jousikvartettoa ja kiinnostavia konserttoja. Hän sai myös Grammy-ehdokkuuden.

Gudmundsen-Holmgreen sävelsi ahkerasti myös sairauden edetessä. Hänen ainoa musiikkidraamansa Sol går op, sol går ned valmistui viime vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit