Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katri lähtee kesälomalle Capriin ja laulussa kuuhun

Katri Helenan kevät on ollut kiireinen.

Ihmiset
 
HS
Hannu Männynoksa
Katri Helenan hymyn voi nyt nähdä ja kuulla. Hymy – Smile – on Charles Chaplinin sävelmä elokuvasta Nykyaika ja Katrin uuden LP:n yksi kappale.
Katri Helenan hymyn voi nyt nähdä ja kuulla. Hymy – Smile – on Charles Chaplinin sävelmä elokuvasta Nykyaika ja Katrin uuden LP:n yksi kappale. Kuva: Hannu Männynoksa

Katri Helenan kevät on ollut kiireinen. Toprallin filmaustyöt, uudet levytykset ja lukuisat esiintymiset ovat vieneet suosikkitytön ajan melko tiiviisti.

Nyt, saatuaan valmiiksi uuden LP-levyn, Katri lähtee miehensä kanssa heinäkuun seitsemäntenä päivänä kaksiviikkoiselle matkalle Caprin saarelle.

– Sovitaan, ettei puhuta Toprallista sanaakaan. Jännitin sen ensi-iltaa, enkä ollut suinkaan hyväntuulinen pois lähtiessäni, sanoi Katri ennen Caprille lähtöään. – Lomani kestää elokuuhun saakka. Siinä välissä on ainoastaan yksi keikka kotipaikkakunnallani, minne menen mieheni kanssa loman loppupuolella.

Katri Helenan suosiosta kertoo parhaiten se, että ensi kesä on jo kokonaan ”ostettu” lauantai- ja sunnuntaipäivien osalta. Hänen AK-yhtyeensä on muuttunut täysin basisti Martti Auvista lukuunottamatta.

Katrin laululle on aina antanut oman leimansa tavaton pirteys, jota jotkut tahtovat väittää tekopirteydeksi. Katri myöntää äänialansa rajoittuneisuuden ja ottaa laulutunteja.

– Uudella LP:lläni on kappale Tulikenkäinen mustalainen, jonka melodiasta aina olen pitänyt ja jonka olen halunnut levyttää. Jotenkin pelkään, ettei se kuitenkaan sovi äänelleni. Joka tapauksessa kappale on kokeiluna siellä muiden keskellä. - -

Piristävämpää ja parempaa Katria ovat kuitenkin Chaplinin sävelmä Hymy – Smile – sekä Kuuretki, jotka ovat saatavissa myös yhdellä singlellä. Kuuretkensä Katri todella tahtoo aloittaa laulussa. Seuraavan vuosituhannen vaihteessa isät kenties soittavat lapsilleen tätä ennakoivaa kappaletta todellista kuuretkeä suunnitellessaan.

Elisabetin auton eteen heitettiin betonilohkare

Lontoo, 4.7. (Olli Kivinen)

Hieman tavallista tiiliskiven suurempi betonilohkare pudotettiin erään talon yläkerroksista kuningattaren Rolls Roycen konepellille hänen ja prinssi Philipin ajaessa Belfastin kaupungintalossa pidetyiltä päivällisiltä kaupungille. Kuningatarta kuljettanut auto ei pysähtynyt eikä kuninkaallinen pari näyttänyt kiinnittävän mitään huomiota tapahtumaan, vaan jatkoi katujen varsille kerääntyneiden väkijoukkojen tervehtimistä.

Hieman ennen lohkareen pudottamista heitettiin olutpullo autoa kohden, mutta se ei osunut autoon. Väkijoukko otti kiinni pullon heittäneen naisen ja luovutti hänet poliisille.

Poliisit piirittivät nopeasti talon, josta lohkare pudotettiin ja moottoripyöräpoliiseja ryntäsi rakennuksen sisäosiin. Jonkin ajan kuluttua poliisit poistuivat paikalta mukanaan mies.

Poliisin pidättämät henkilöt antoivat osoitteekseen Koillis-Englannissa sijaitsevan Salfordin, joka tunnetaan Irlannista siirtyneiden asuinseutuna.

Shadows vauhdissa

Tummasilmäinen, miellyttävä poika, jonka pitkät hiukset oli huolellisesti kammattu taaksepäin, astui farmarihousuisena levytysstudioon lähes kahdeksan vuotta sitten. Hän oli tullut tekemään The Drifters-yhtyeensä kanssa ensimmäistä levyään muutamaa päivää ennen 18. syntymäpäiväänsä.

Tämä mies oli Cliff Richard ja säestävä yhtye sittemmin Driftersistä nimensä muuttanut The Shadows, joka ensimmäisenä yhtyeenä maailmassa lähti luomaan sähkökitaramusiikkia omaksi alueekseen.

The Shadows – varjot – saivat kauan vaeltaa yksin. He olivat sähkökitaran nuoruusaikoina vielä oikeastaan rock and rollin sukupolvea, mutta esim. sellaiset ikivihreät sävelmät kuin Valencia nousi heidän tulkitsemanaan yhä vankempaan suosioon. Ensimmäisiä menestyskappaleita oli myös instrumentaaliesitys Apache.

Ruotsissa pyrkivät miehetkin sukupuolten tasa-arvoon

Ruotsissa osoittavat nuoret miehet kiinnostusta uuteen naisasiaan ja siellä on naisalajärjestöissä miesjäseniä 25–30 prosenttia. Katsotaan, ettei naisella ole mitään yksinoikeutta eikä velvollisuutta vastata tulevan sukupolven kehityksestä, vaan miehellä ja naisella on oltava samat valintamahdollisuudet.

Tästä ruotsalaisesta miesemansipaatiosta kertomalla hätkähdytti tohtori Kerstin Anér kahdentoista Euroopan maan naisedustajia, jotka olivat saapuneet Ruotsiin viikon kestävään kongressiin. Kongressin aikana nämä kaksitoista naista tutustuivat Ruotsin sosiaalisiin oloihin ja tekivät selkoa oman maansa tilanteesta.

Kysymys, onko nainen tasa-arvoinen miehen rinnalla, muodostui koko vierailuajan pääteemaksi ja mielipiteet naisasiasta kävivät suuresti ristiin. Muodostui pohjoismainen falangi, jonka käsitykset erosivat täysin Italian johtaman ”yhteiskuntaa säilyttävän” ryhmän ajatuksista.

Etelä-Euroopan maissa halutaan kaikin tavoin tukea perhekokonaisuutta ja saada perheeseen kuulumaan eri sukupolvien edustajia. Tällaisen parikymmenpäisen perheen johtajana naisella on Italiassa erittäin arvostettu asema. Belgian edustaja taas totesi, että nainen haluaa olla kotona ja poimia aamuisin kukkia puutarhasta lastensa kanssa.

Meillä tällainen ajattelutapa ei ole mahdollista, totesi Suomen edustaja, maisteri ja kansanedustaja Pirkko Aro. Jo taloudelliset syyt pakottavat usein perheenäidin työhön. Suomessa naiset sitä paitsi haluavat tietää asioista oman puutarhansa ulkopuoleltakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit