Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnistatko tämän terassikuvan paikan ja vuoden?

Ihmiset
 
Erkki Laine
Juomia nautitaan mannermaiseen tapaan, mutta missä ja milloin?
Juomia nautitaan mannermaiseen tapaan, mutta missä ja milloin? Kuva: Erkki Laine

Viime viikon kuva-arvoituksen vaikeusaste oli välttävä, 7+.

Määräaikaan mennessä toimituksen meiliin kilahti lähes 130 vastausta, joissa valtaosassa oltiin perillä siitä, että kyseessä on Vallilan laakson ylittävä Hämeentien silta.

Kuva oli julkaistu Ilta-Sanomissa 28. heinäkuuta 1964, kun työmaa juhli harjannostajaisia.

Sillan rakentaminen tuli välttämättömäksi, kun rakenteilla olevaan Sompasaaren autolauttasatamaan tarvittiin Pasilasta sivuraide ja ratapiha, tietää Sven Liljeström.

”Käytössä ollut vanha Sörnäisten satamaraide Teollisuuskadun jatkeelta etelään purettiin, ja vanha ratapohja käytettiin helpottamaan jo 50 vuotta sitten ruuhkautunutta idän suunnan ajoneuvoliikennettä.”

Merenlahti on aikoinaan ollut aivan Kumpulan kartanon edessä. ” Magnus von Wright on maalannut tästä 1860-luvulla kuvan, jossa vene on rannassa kartanon alapuolella”, kirjoittaa Heikki Laukkanen.

Mikko Boström muistaa hyvin sillan käyttöönoton.

”Asuin lapsuuteni kuvan vasemmassa ylänurkassa olevassa kerrostalossa”, hän kertoo.

”Yksi varhaisimpia lapsuudenmuistojani on, kun eräänä aamuna heräsin, katsoin ulos ja näin ensimmäisen kerran sporan tulevan uutta siltaa pitkin Valkasta meille päin. Se oli sykähdyttävä hetki.”

Silta on ollut monelle kohtauspaikka, kuten Maija Keinäselle. ”Asuin Kumpulassa ja poikaystäväni Vallilassa. Romanttiset kohtaamiset sovittiin usein maasillalle, joka oli puolimatkassa molemmilla.”

Keinäsen poikaystävä Teemu Hirvilammi kirjoitti sillasta runossaan Yö oli kaunis Toukolanmäen yllä (1977):

Yö oli kaunis Toukolanmäen yllä. / Riippakoivujen lehdet helisivät hiljaa. / Viimeiset raitiovaunut / kolisivat Hämeentien sillan yli.

Juha Helansuo asui pikkupoikana 1960-luvulla Koskelassa.

”Koulukaverini asui Limingantiellä ja kävelimme usein koulun jälkeen kuvan keskellä olevalle lautatarhalle, jossa kaverin faija oli duunissa. Melkein aina saatiin vähän karkkirahaa mukaan ja kävelemällä säästettiin matkalippumenoissa.”

Tienoilla oli myös kolkko kaiku. ”Jyrängöntien selvittämättömäksi jäänyt tappo teki koulumatkasta kävellen hiukan pelottavan.”

Hämeentie 126:n vastakkaisella puolella on Helsingin kaupungin rakennusviraston eli Staran tukikohta. ”1960-luvulla paikka tunnettiin nimella Pleuna (tai Plevna). Konepajan tunnetuin työntekijä lienee laulaja Reijo Frank, jolle työväenlaulujen laulaminen oli sivuduuni”, kirjoittaa Eero Åkerblom.

”Kuvassa on Kotisaaren leipomon entiset rakennukset – tuoksu oli hyvä”, muistelee Kaj Bergström.

”Paljon on kadonnut kuvan alueelta, kuten poliisiautovarikko vuosittaisine huutokauppoineen Kaanaantieltä. Maisemat ovat muuttuneet sillan valmistumisen jälkeen niin paljon, että aiheesta voisi kirjoittaa joukon historiikkeja. Muun muassa romaniväestö piti hevoshakaa Kumpulan siirtolapuutarhan läheisyydessä.”

Pauli Hankosella on maisemasta makeat muistot.

”Faijan kanssa haettiin Kotisaaren jäätelötehtaasta tehtaanmyymälästä Jolla-jäätelöveneitä, Kingis-puikkoja sekä Jättis-tuutteja. Myivät siellä edullisesti tuotannossa kärsineitä tai väärillä pakkauspapereilla varustettuja jäätelöitä. Retki Kontulasta jäätelötehtaan myymälään oli alle kymmenvuotiaalle natiaiselle aina loistava hetki!”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Roland Weckströmin. Hän saa Anthony Doerrin kirjan Davidin uni (WSOY).

Tämän viikon arvoituskuvassa ollaan tyylikkäästi terassilla. Missä ollaan ja milloin?

Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 9.7. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

HS
Hämeentien silta valmistui vuonna 1964.
Hämeentien silta valmistui vuonna 1964.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit