Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lopputyö vei tulevan taidekasvattajan pakolaisleirille Libanoniin

Inna Pääkkönen tutki nuorten maailmaa Helsingissä ja Beirutissa.

Ihmiset
 
Juhani Niiranen / HS
Inna Pääkkönen halusi avata yhteyksiä kahdessa eri todellisuudessa asuvien teini-ikäisten välille. Pääkkösen vetämissä työpajoissa Helsingissä ja Beirutissa nuoret tekivät kuvanovelleja omasta arjestaan.
Inna Pääkkönen halusi avata yhteyksiä kahdessa eri todellisuudessa asuvien teini-ikäisten välille. Pääkkösen vetämissä työpajoissa Helsingissä ja Beirutissa nuoret tekivät kuvanovelleja omasta arjestaan. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Alkukesä on valmistumisten aikaa. Yksi tänä kesänä opintonsa päättäneistä on Inna Pääkkönen, 27, joka sai kesäkuun puolivälissä taiteen maisterin paperit Aalto-yliopiston Taideyliopistosta.

Pääkkönen opiskeli taidekasvatuksen linjalla taidekasvattajaksi, eli hänellä on nyt pätevyys opettaa kuvataidetta eri kouluasteilla ja muun muassa opistoissa.

Lopputyö vei Pääkkösen palestiinalaispakolaisleiriin Libanonin Beirutiin.

”Halusin tehdä jotain, jossa on yhteiskunnallinen viba. Jotain, josta olisi ehkä jollekin hyötyä”, Pääkkönen sanoo.

”Halusin myös yrittää kantaa korteni kekoon nuorten yhdenvertaisuuden tukemisessa.”

Hän halusi tutkia, millaisen roolin taide voisi siinä ottaa.

Vuosi sitten keväällä Pääkkönen matkusti viikoksi Bourj el-Barajnehin pakolaisleiriin vetämään työpajoja paikallisille nuorille. He olivat 13–17-vuotiaita. Kontaktit leiriin löytyivät Psykologien sosiaalinen vastuu -yhdistyksen ja heidän paikallisten kumppaniensa kautta.

Pääkkönen ohjasi samantyyppisiä työpajoja myös helsinkiläisen yläkoulun yhdeksäsluokkalaisille. Tarkoitus oli taiteen kautta avata yhteyksiä kahdessa hyvin eri todellisuudessa elävien nuorten välille.

Bourj el-Barajnehin leiri ei ole telttakylä, vaan ahdas ja köyhä kaupunginosa. Se perustettiin vuonna 1948 alun perin palestiinalaisille pakolaisille, mutta esimerkiksi Syyrian sota on tuonut sinne myös muita pakolaisia.

Alueella asuu YK:n arvioiden mukaan noin 18 000 ihmistä.

Nuoret tekivät Pääkkösen ohjauksessa sekä Helsingissä että Beirutissa omaa arkea käsitteleviä kuvanovelleja.

”Elintasokuilu Helsingin ja Beirutin nuorten välillä on huikea, mutta kuvissa näkyivät ihan samat Facebookit ja Whatsappit. Kyllä se vähän yllätti”, Pääkkönen sanoo.

Palestiinalaisnuoret eivät voi matkustaa. He ovat vähän ulkopuolisia yhteiskunnasta. Monet haaveilevat yliopisto-opinnoista.

Kohtaamiset nuorten kanssa pakolaisleirin toimintakeskuksessa osoittivat, että yliopistolla opitusta teoreettisesta pohjasta on vielä pitkä matka käytännön työhön ja oppien soveltamiseen.

”Beirutissa tunnelma ryhmässä oli motivoitunut. Tuntui, että vapaa-ajan aktiviteetille oli kysyntää. Bourj el-Barajnehissa järjestetään paljon erilaisia projekteja. Tässä ei käsitelty sotaa ja menetystä, vaan he saivat kuvata ihan omaa arkeaan”, Pääkkönen sanoo.

”Nuorten tavasta puhua itsestään välittyi huumori ja itseironia. Se näkyi esimerkiksi siinä, miten he kommentoivat suomalaisten piirustuksia, joista näkyi, että useimmilla nuorilla on oma huone. Beirutin nuorilla samassa huoneessa saattaa asua useita sukupolvia.”

Suomalaisnuoret taas lähtivät vähän hitaammin mukaan projektiin.

Projektin jälkeen pakolaistilanne on muuttunut radikaalisti huonompaan suuntaan. Vieläkö Pääkkönen uskoo taiteen mahdollisuuksiin?

”Projekti oli matka omaan opettamiseen ja nostatti paljon eettistä pohdintaa”, Pääkkönen sanoo.

Antoisaa oli myös yhdessä vietetty aika virallisten kohtaamisten ulkopuolella.

Hän aikoo jatkaa työtä taidekasvatuksen parissa.

”Olisi hienoa päästä tutkimaan, mihin kaikkeen taidekasvatusta voisi soveltaa.”

Inna Pääkkösen albumi
Inna Pääkkönen ohjasi nuoria taidetyöpajassa Beirutissa.
Inna Pääkkönen ohjasi nuoria taidetyöpajassa Beirutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit