Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuusmies johti Tampellaa

Leo Vatanen 1941–2016

Ihmiset
 
Tapani Lankinen Kai Miesmäki Tuomas Keskinen
Leo Vatanen
Leo Vatanen

Teollisuusmies Leo Vatanen kuoli Helsingissä 11. kesäkuuta munuaissyöpään 75-vuotiaana. Hän oli syntynyt Tampereella 13. toukokuuta 1941.

Vatanen valmistui Helsingistä sekä oikeustieteen kandidaatiksi että ekonomiksi. Työura alkoi Helsingin kunnallispormestarin viransijaisuudesta juhannusaattona 1966, jolloin hän ehti vihkiä 27 paria.

Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtajan paikalta hän siirtyi 1970 metalli-, metsä- ja tekstiiliyhtiö Tampellan johdon lakimieheksi. Pian havaittiin, että lakimies Vatanen tuntee suuren monialayhtiön todellisuuden samaan aikaan kun johtoryhmällä oli käytössään vain ylimalkaisia muistioita. Näin suuryritys sai ensimmäisen kokopäiväisen talousjohtajan, joka nosti taloushallinnon ja raportoinnin ajanmukaiselle tasolle.

Vatanen jatkoi metsäteollisuuden toimialajohtajana, metalliteollisuuden johtajana ja varatoimitusjohtajana, kunnes nousi toimitusjohtajaksi vuonna 1983. Uusi toimitusjohtaja tunsi suuren sekatavarakauppansa pienimmätkin yksiköt ja henkilöstön. Kommunistivetoinen metallin ay-liike painoi päälle ja lakkoili, mutta ei silloin kun Tampellalta tärkeä tilaus uhkasi myöhästyä. Järki voitti aina.

Yhtiön perinteinen rahoittaja Yhdyspankki asetteli omia ehtojaan raskaassa velkalastissa korkeiden korkojen kierteessä olleelle Tampellalle. Vatanen luki ääneen osallistujille pankin kabinetissa osakeyhtiölakia, joka velvoitti toimitusjohtajan ajamaan vain osakkaiden etua. Sitten pankit, Skop ja Yhdyspankki, alkoivat ostaa ja omistaa Tampellaa.

Taloustoimittajat kirjoittivat päivittäin juttuja siitä, miten ja koska Tampella vallataan ja pilkotaan. Sitä kesti vuosikausia. 50-vuotishaastattelussaan (Al 13.5.1991) Vatanen totesi: ”Tampellaa povattiin ensimmäiseksi ruumiiksi, mutta näyttää siltä, että se on niistä viimeinen.”

Alan miehet tunsivat Tampellan kranaatinheittimet ja tykit. Niinpä ei ollut sattuma, että Henry Kissinger ikään kuin sattumalta käveli Davosissa salin poikki tervehtimään Vatasta.

Tampellasta lähdön jälkeen, 1990-luvun laman aikaan Vatanen oli Yhdyspankin seuraajapankkien luottomiehenä ja hallituksen puheenjohtajana usean yrityksen pelastusoperaatioissa.

2000-luvulla Vataselle jäi enemmän aikaa perheelle. Sitä vietettiin maalla Virvikissä ja vaimon lapsuudenkodissa Siltakylässä. Leo nautti metsätöistä ja kalastamisesta. Innokas metsästäjä teki metsästysretkiä ympäri maailmaa, Afrikkaa myöten.

Kolmen ja puolen vuoden ajan Leo Vatanen taisteli kotihoidossa Misse-vaimon ja koko perheen tukemana syöpää vastaan. Viimeisiä päiviä lukuun ottamatta hän jatkoi työntekoa ja tapahtumien kommentointia sarkasmiaan menettämättä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit