Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisnainen auttaa Ruotsin kuningasta ja prinsessa Victoriaa sisustusvalinnoissa

Intendentti Leila Tuulilla on kuninkaanlinnan avaimet taskussa. Yhtenä Ruotsin hovin intendenteistä hän huolehtii hovin valtavasta irtaimistosta.

Ihmiset
 
Clément Morin
Leila Tuuli on työskennellyt Ruotsin hovissa vuodesta 2008. ”Täällä on teoreettinen hierarkia, mutta käytännön tasa-arvo”, hän sanoo.
Leila Tuuli on työskennellyt Ruotsin hovissa vuodesta 2008. ”Täällä on teoreettinen hierarkia, mutta käytännön tasa-arvo”, hän sanoo. Kuva: Clément Morin
Kolme nopeaa

Linnavinkit turistille

1 Strömsholmin linna

”Linna on ollut pitkälti kuningattarien linna. Esimerkiksi Hedvig Eleonoora vietti siellä aikaa. Se on ollut myös yöpymislinna pitkillä matkoilla. Siellä kuninkaalliset ovat voineet olla omana itsenänsä. ”

2 Gripsholmin linna

”Hiukan kauempana kaupungista kiinnostava vaihtoehto. Oikein perinteinen linnamainen linna.”

3 Rosendalin linna

”Rosendal on kooltaan hyvin pieni, joidenkin mielestä kuin mökki ja valtavan hieno sisältä. Erityisesti lapset pitävät. Hyvin koristeellinen ja värikäs.”

Tukholma

Kovin monella ei ole avaimia oikeaan kuninkaanlinnaan. Mutta Leila Tuulilla on.

Intendentti Tuuli kulkee korot määrätietoisesti kopisten ylös jykeviä portaita ja kohti juhlasali Vita havetia Tukholman kuninkaanlinnassa.

Avainnippu kilisee kädessä.

”Kun aloitin tässä työssä, jotkut ystäväni ihmettelivät, että onko sinulla todellakin avaimet sinne. Että saatko tulla ja mennä, miten haluat?” hän muistelee.

Tuuli, 43-vuotias museologi Vaasasta, on työskennellyt vuodesta 2008 alkaen Kungliga Husgerådskammarenissa, jonka vastuulla on vartioida ja hoitaa hovin valtavaa irtaimistoa.

Hän on se, joka katsoo, että kuninkaallisissa häissä tuolit ovat paikallaan. Ja se, joka auttaa, kun kruununprinsessa haluaa sisustaa uuden kotinsa.

Esineitä hovin yhteensä 11 linnassa on noin 250 000, kaikkea taiteesta verhoihin ja mattoihin.

Tuulin työtehtävien kirjo on laaja. Usein kyse on esineiden kunnossapidosta tavalla tai toisella.

Viime aikoina kuninkaallisten juhlat ovat silti vieneet suurimman osan ajasta. On ollut kuninkaan 70-vuotisjuhlia ja prinssi Oscarin ristiäisiä. Syksyllä edessä on vielä hovin uusimman tulokaan prinssi Alexanderin kastejuhla.

”Tämä on valtavan pieni organisaatio siihen nähden, miten paljon tehtävää on.”

Hoviin tullessaan Tuulilla ei ollut juuri minkäänlaista suhdetta kuninkaallisiin. Hän ei ollut koskaan sen kummemmin seurannut Ruotsin hovia.

Nyt työsuhde kuningasperheeseen on jatkuva, välillä tiivis, välillä väljempi. ”Se on hyvin toimivaa ja kursailematonta.”

”Täällä on teoreettinen hierarkia, mutta käytännön tasa-arvo”, Tuuli sanoo hovin yleisestä kulttuurista.

Itse kuningas on hänen mukaansa kiinnostunut ja varsin tietoinen linnan esineistöstä.

Vita havetissa Tuuli osoittaa punaisia verhoja. Nekin kuningas valitsi. Hän osallistuu päätöksiin aina, kun on kyse paljon käytössä olevasta tilasta.

”Hänellä on ehdottomasti mielipide tällaisista asioista, hyvin fiksu ja perusteltu.”

Ja minkälainen kuningas on työkaverina?

”Jaa, en osaa sanoa, en pidä häntä työkaverina. Mutta hän on suora ja rehellinen. Suomalaisena se on sellainen piirre, josta pitää. Hän tekee selviä päätöksiä.”

Tuuli päätyi päätyi Ruotsiin alun perin osin perheen takia. Hänen puolisonsa on ruotsalainen, ja kun esikoinen teki tuloaan, pariskunta päätti, että molemmat hakevat toistensa kotimaista työpaikkoja.

Sinne asetuttaisiin, missä ensin nappaa.

Tuuli sai pian hakemansa paikan hovissa. Museoalalla kyse on harvinaisesta herkusta.

Hovissa on vain neljä intendenttiä huoltamassa kuninkaallista esineistöä. Ruotsissa erityistä ja kiinnostavaa on sekin, että Ruotsin kuninkaalliset linnat ovat eläviä ja jatkuvassa käytössä. Eivät siis museoita, kuten niin monessa muussa Euroopan maassa. ”Museoissa suuntaa-antava luku on, että noin 80 prosenttia kokoelmista on varastossa ja 20 prosenttia esillä. Täällä on juuri toisin päin.”

Se tarkoittaa, että vaikka esineitä käsitellään kuin museossa, on niiden kestettävä käyttöä.

”Näytämme museolta, muttemme ole sitä. Olemme edustustila, olemme juhlatila ja kokoustila. Olemme koti ja konttorityöpaikka. Vaikka mitä”, Tuuli sanoo.

Ennen nykyistä työtään Tuuli on työskennellyt muun muassa Åbo Akademissa Turussa ja Pohjanmaan museossa Vaasassa.

Harva asia hovissa työskentelyssä yllätti, hän sanoo. Eniten ehkä ruotsalaisten suhde monarkiaan ja kuninkaallisiinsa.

”Ruotsalaisethan ovat lagom-kansaa, sellaista, jolla on kaikesta keskitien maltillinen sovitteleva mielipide. Kuninkaallisten kohdalla on silti aivan toisin. Joko kaikki on aivan ihanaa, tai sitten heihin suhtaudutaan hyvin epäillen.”

Kliseissä Ruotsin ja Suomen työkulttuureista on Tuulin mielestä vinha perä.

”Suomessa on vähemmän puhetta ja enemmän toimintaa, Ruotsissa on enemmän puhetta ja vähemmän toimintaa”, hän sanoo.

Se ei kuitenkaan ihan päde linnaan, hän täsmentää. ”Joudumme olemaan aika tehokkaita täällä. Ehkä siksi tämä sopii suomalaiselle mentaliteetille.”

Clément Morin
Leila Tuuli työskentelee Kungliga Husgerådskammarenissa, jonka vastuulla on vartioida ja hoitaa hovin valtavaa irtaimistoa.
Leila Tuuli työskentelee Kungliga Husgerådskammarenissa, jonka vastuulla on vartioida ja hoitaa hovin valtavaa irtaimistoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit