Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pate Mustajärvi miettii, mihin katosi rock – ”Uuden jengin kapina on sitä, että ne on niin fiksuja”

Tamperelaisrokkari kantaa kunnialla menneisyyden ja maskuliinisuuden lippua. Eikä suostu Vain elämää -ohjelmaan.

Ihmiset
 
Reijo Hietanen
Vain elämää -sarjaankin Pate Mustajärveä on pyydetty. Hän kieltäytyi kerran, ja päätös pitää.
Vain elämää -sarjaankin Pate Mustajärveä on pyydetty. Hän kieltäytyi kerran, ja päätös pitää. Kuva: Reijo Hietanen
Kolme nopeaa

Uuden musiikin suosikit

 

1 Jenni Vartiainen

”Ekana tulee Jenni Vartiainen ja sen ura ja kuinka tyylikkäästi se sen tekee. Se on ihan ehdoton.”

 

2 Adele

”Tää brittigimma on kyllä kova. Varsinkin livenä. Se puhuu kuin katujätkä ja kun se laulaa niin karvat on pystyssä. Ja mikä on hienoo, niin se, että sillä on makee bändi. Se svengaa ja bassari kuulostaa bassarilta.”

 

3 Notkea Rotta

”Loistava bändi, se on makee! Jokin siinä niiden jutussa on kovaa.”

Onhan se oikeastaan aika lailla sama asia kuin tapaisi paavin Pietarinkirkossa.

Tänään ei menty pyhälle maalle Ikuriin asti, vaan 60-vuotias Pauli ”Pate” Mustajärvi antaa merkkipäivähaastattelut täällä omassa kirkossaan.

Hän istuu Tampereen Torni-hotellin alakerrassa, manserockbaarin pöydässä. Viereisessä tilassa on vitriinissä Mustajärven käärmeennahkatakki.

Ja ei, tämä ei ole Hard Rock Café -kitschiä, vaan juuri sitä, mitä pitääkin.

”Miettii sitä välillä, että vois ton rotsin viedä kotiinkin. Se on ollut siinä jo kaks vuotta.”

Sitten katse suoraan silmiin ja se käkättävä nauru: ”Hähähää.”

Pate Mustajärvi on monessa mielessä suomalaisen miehen arkkityyppi. Hiljalleen uhanalaisemmaksi muuttuva yksilö: 60-vuotias suomalainen mies, joka edustaa omaa aikaansa ja sen maailmaa. Duunarikunniaa ja maskuliinisuutta, jotka ovat katoamassa älypuhelinten, kosmopoliittisuuden ja autotunen tieltä. Musiikistakin on tullut ”keskiäänistä piipitystä” nuorisolle, joka ”säikähtäisi, jos kuulisi basson”.

”Jos kuuntelet Black Sabbathin ykköstä, niin ei oo autotunea, ja siitä on kysymys”, Mustajärvi sanoo.

Siihen tiivistyy oikeastaan koko Pate Mustajärven status: rocktähteys ja asenne, joka muuttuu Suomessa ja maailmassa koko ajan enemmän eläkeläisten huveiksi: ”Mä en oikein tiedä, onko rockia olemassa. Onko Suomessa rockbändejä? Kotiteollisuus? Mitä muita? Apulanta tekee enemmän osakekauppoja”, Mustajärvi sanoo.

Siinä missä seuraavien sukupolvien popparit suhtautuvat työhönsä kuin pienyrittäjät ja nuorisopoliitikot, Popeda on lähempänä hitsaamista. Sata keikkaa vuodessa, eikä mitään kahvinkeitinmainoksia ja peeärrää, vaan vilpitöntä rosoa.

Sillä on turha tehdä sellaista, mihin ei usko. Vain elämää -sarjaan, kuten muihinkin tv-ohjelmiin Mustajärveä on pyydetty useita kertoja, mutta päätös pitää.

”Työväenluokan kakara kun olen, niin ehkä siinä on sitä meininkiä, että kun jonkun asian päättää, niin se sitten pitää”, Mustajärvi sanoo.

Sama pätee politiikkaan, vaikka Popeda jos jokin on suomalaista työväenrockia. Ne kyselyt ovat vuosien aikana hiljenneet.

”Mun mielestä se on jotenkin päin vittua, että joku julkkis tai ’julkkis’ menee hoiteleen semmoisia asioita tai hommaa ääniä sen takia, että on laulanut levylle.”

Hurjilta vuosiltaan Mustajärvi on seestynyt jopa sauvakävelyyn asti ja sanoo olleensa nelikymppisenä paljon ”romummassa kunnossa”.

Sen sijaan, että olisi huumeita, viinaa, naisia ja rahaa, riittää, että voi nostaa autotallissa vuoden 1962 Buickin konepeiton.

”Jos joku Suomessa enää elää rock’n’roll-elämää, niin ne on mattinykäset ja tauskit ja nää”, Mustajärvi sanoo.

Mihin se rock on sitten nuorisolta kadonnut? Heitä kun hädin tuskin kiinnostavat enää edes kitarat, saati mikään televisioiden heittely.

Siksi jo se, että Mustajärvi myöntää suoraan, että vaikkapa JVG:n kohdalla hänellä on ”ihan tyhjä aukko”, on edelleen aika poikkeuksellista puhetta.

Ilmapiiristä kun on tullut sellainen, että tähtimuusikoilta rohkeutta on jo lipsauttaa kirosana saati mielipide.

Sitä paitsi: koska viimeksi kukaan suomalaistähti olisi sekoillut julkisesti missään?

”Mä uskoisin, että se meidän juttu, se että ollaan bäkkärillä oksennusta rinnoilla ja kulli ulkona, oli meidän kapinaa, mikä me oltiin 60-luvun bändeiltä matkittu. Uuden jengin kapina on sitä, että ne on niin fiksuja”, Mustajärvi sanoo.

”Tai sitten ne on rauhallisia sen takia, että ne on koko ajan tötsyissä.”

Ja sitten taas se käkätys.

Kovalla äänellä ja täydestä sydämestä.

Reijo Hietanen
”Jos joku Suomessa enää elää rock’n’roll-elämää, niin ne on mattinykäset ja tauskit ja nää”, tänään 60 vuotta täyttävä Pate Mustajärvi sanoo. Hän itse on seestynyt sauvakävelyyn asti ja sanoo olleensa nelikymppisenä paljon huonommassa kunnossa.
”Jos joku Suomessa enää elää rock’n’roll-elämää, niin ne on mattinykäset ja tauskit ja nää”, tänään 60 vuotta täyttävä Pate Mustajärvi sanoo. Hän itse on seestynyt sauvakävelyyn asti ja sanoo olleensa nelikymppisenä paljon huonommassa kunnossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit