Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen maatalouden väsymätön puolustaja

Henrik Westerlund 1926–2016

Ihmiset
 
Elisabeth Rehn
Henrik Westerlund
Henrik Westerlund

Valtiopäiväneuvos Henrik Westerlund kuoli Pernajassa 22. kesäkuuta 89-vuotiaana. Hän oli syntynyt Nurmijärvellä 18. elokuuta 1926, mutta hänen perheensä ostettua Hagabölen maatilan Pernajassa 1932 siitä tuli hänen rakas kotinsa aina kuolemaan saakka.

Suoritettuaan agrologin tutkinnon Turun Högre svenska lantbruksläroverketissä vuonna 1946 hän ryhtyi viljelemään kotitilaansa Hagaböleä. Maatalouden kehittäminen Suomessa oli hänelle tärkeää, hän oli mm. Nylands svenska lantbruksproducentersförbundin puheenjohtaja 1971–1987.

Politiikasta tuli tärkeä osa Henrik Westerlundin elämää, ensin Pernajan kunnanvaltuustossa ja vuodesta 1966 kansanedustajana. Hän toimi eduskunnassa 29 vuotta, niistä 10 vuotta Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Hän vaikutti varsinaisena jäsenenä maa- ja metsätalousvaliokunnassa ja puolustusvaliokunnassa.

Muistan Henrik Westerlundin jämäkkänä, periaatteita puolustavana ja vastuunsa tuntevana puheenjohtajana, joka johti ryhmäänsä poliittisesti turbulentteina aikoina vakaalla kädellä, kuitenkin aina pilke silmässä. Uudenmaan maanviljelijöille hän oli tärkeä edusmies, mutta myös yrittäjät, verotus ja varsinkin Suomen puolustus olivat lähellä hänen sydäntään.

Toimiessaan ryhmämme puheenjohtajana hänet tunnettiin muissa eduskuntaryhmissä asiantuntevana yhteistyökumppanina ja politiikan herrasmiehenä, joka ei periaatteitaan myynyt.

Pitkäaikaisesta ja tärkeästä työstään Suomen ja sen eduskunnan hyväksi hänelle myönnettiin valtionpäiväneuvoksen arvo vuonna 1995.

Westerlund ei milloinkaan jättänyt kiinnostustaan politiikkaa. Hänen vaimonsa ja tyttärensä kertoivat, kuinka hänen huolehtimisensa ja vastuunkantonsa ei ainoastaan rajoittunut heihin vaan myös Suomen politiikkaan. Hänen kantansa olivat yhtä voimakkaita kuin aikaisemminkin. Usein hän soitti meille entisille kansanedustajille keskustellakseen poliittisesta tilanteesta ja varsinkin siitä, kuinka Suomen turvallisuuspolitiikka tulisi hoitaa.

Maatalous oli kuitenkin hänen prioriteettinsa. Hänen poikansa oli vastuussa kotitilan viljelystä, mutta Henrikin suhde elinkeinoon ehkä parhaiten kuvastuu hänen kommentistaan Landsbygdens Folk -lehdelle maanviljelijöiden mielenosoituksessa maaliskuussa.

”Minun on oltava mukana kokemassa tämä! Onhan maataloudella ollut vaikeita aikoja ennenkin, mutta nyt tilanne on todella vakava!” Ja siinä hän seisoi, kohta 90-vuotias Nylands svenska producentförbundin kunniapuheenjohtaja osoittamassa mieltään muiden kanssa!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit