Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harri Vainio lähti eläkepäivillään töihin Kuwaitiin: ”Etsin edelleen uteliaasti itseäni ja elämää”

”Etsin edelleen uteliaasti itseäni ja elämää. Ehkä hamaan loppuun asti”, Työterveyslaitoksen entinen pääjohtaja sanoo.

Ihmiset
 
Helinä Kujala
Juhani Niiranen / HS
Harri Vainio viettää parhaillaan kesälomaa Suomessa. Kuwaitiin paluu on edessä jälleen elokuun lopussa.
Harri Vainio viettää parhaillaan kesälomaa Suomessa. Kuwaitiin paluu on edessä jälleen elokuun lopussa. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kolme nopeaa

Huomioita uudesta kulttuurista

 

1 Elämäntyyli

”Minulla oli ennakkokäsitys Kuwaitista, sen konservatiivisuudesta ja sulkeutuneisuudesta. Elämä on kuitenkin hyvin samanlaista kuin eurooppalaisissa suurkaupungeissa. Ihmiset käyvät töissä ja ostoksilla, istuvat kahviloissa ja juoruavat älypuhelimiinsa.”

 

2 Turvallisuus

”Koraani kieltää varastamisen, vain kauppiailla on lupa huiputtaa hyväuskoisia. Autoon voi huoletta jättää laukut ja muut tavarat, ja ulkona voi liikkua turvallisesti.”

 

3 Komeat autot

”Jos maata arvioidaan Lamborghini- tai Ferrari-indeksillä, Kuwait on varmasti ykkönen asukaslukuun suhteutettuna. Yliopistolla kalleimmat autot ovat opiskelijoiden, ei opettajien, parkkipaikalla.”

Kun Harri Vainio lähti viime lokakuussa Kuwaitiin, hän sai siellä aiemmin työskennelleiltä suomalaisilta neuvon: ole kohtelias, kärsivällinen ja sinnikäs. Oppi on osoittautunut oikeaksi: pienessä šeikkivaltiossa asiat hoituvat hyvässä hengessä, mutta turhan hötkyilyn voi unohtaa.

Lääketieteen ja kirurgian tohtorin koulutuksen saanut Vainio työskentelee pienessä, kansainvälisessä työryhmässä, joka perustaa Kuwaitin yliopistoon kansanterveystieteellistä tiedekuntaa. Toistaiseksi hän hoitaa tutkimuksesta vastaavan varadekaanin tointa, koska nimitys dekaaniksi vie aikansa.

”Asioilla ei ole kiirettä valmistua, mikä saattaa pohjoismaiseen tyyliin tottuneelle aiheuttaa hämmennystä. Tulevaisuutta koskevat kyselyt päätyvät usein toteamukseen inshallah eli jos Herra suo”, Vainio kertoo.

Vainio jäi eläkkeelle Työterveyslaitoksen pääjohtajan tehtävästä täytettyään 68 vuotta viime kesänä. Työntekoa hän ei kuitenkaan malttanut jättää, vaan veri veti uudelleen kansainvälisiin ympyröihin. Ennen pääjohtajavuosiaan Vainio työskenteli pitkään Ranskassa WHO:n alaisessa syöväntutkimuslaitoksessa ja myös Karoliinisessa instituutissa Ruotsissa.

”Suurin syy lähteä oli seikkailunhalu ja mahdollisuus tutustua kulttuuriin, joka on aiemmin jäänyt vieraaksi”, hän sanoo.

Kuwait on rikas öljymaa, jonka talous pyörii pitkälti ulkomaisen työvoiman varassa. Lähes neljästä miljoonasta asukkaasta noin 70 prosenttia on maahanmuuttajia. Vainion työtovereina on asiantuntijoita eri puolilta maailmaa.

”Ihmiset ovat osaavia, ja työskentely on monikulttuurista. Kukaan ei kiinnitä huomiota esimerkiksi huiveihin, mutta yliopiston pukeutumiskoodia on noudatettava.”

Vainio kertoo itse herättäneensä hilpeää huomiota, kun hän aluksi meni töihin kukkakuvioisessa paidassa, ilman kravattia. Pukeutumiskoodin mukaan miehillä on oltava puku tai vähintään pikkutakki, suorat housut, kauluspaita ja solmio.

Vainion mukaan pohjoismaisilla työntekijöillä on yliopistossa hyvä maine. Etenkin hammaslääketieteellisessä tiedekunnassa on jo pitkään ollut suomalaisia ja ruotsalaisia opettajia.

”Pohjoismaisuuteen kuuluu korruptoitumattomuus, lupauksista kiinni pitäminen ja se, että ongelmista puhutaan suoraan. Tämä tosin ei aina ole kovin suosittua.”

Kansanterveyden edistämiselle on tarvetta, sillä Kuwaitin korkeasta elintasosta on seurannut terveysongelmia. Peräti 70–80 prosenttia aikuisista on ylipainoisia, ja yli 50-vuotiaista miehistä joka toisella on aikuistyypin diabetes. Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisin kuolinsyy.

Yksi syy on autoistuminen. Kun ennen paikalliselle perheelle riitti yksi tai kaksi autoa, nykyisin niitä saattaa olla kuusi tai seitsemän.

”Liikenneruuhkat ovat ajoittain massiiviset, ja liikenneonnettomuudet ovat yksi yleisimmistä nuorten miesten kuolinsyistä.”

Maan hallitus pyrkii kontrolloimaan autojen määrää kiristämällä ajokortin saantia. Vainio sai kokea tämän, kun hän haki paikallista ajokorttia. Maahan asettumiseen liittyi huomattavan paljon byrokratiaa, mutta pisimpään kesti ajoluvan saaminen. Lopulta hän sai kortin, joka on voimassa yhden vuoden.

Miten pitkään ajokortille on tarvetta, sitä Vainio ei itsekään tiedä. Hänen työsuhteensa on määräaikainen, mutta sen päättymisen ajankohdasta ei ole tietoa. Se on maan tavan mukaan ”herran hallussa”.

”Kuluneet kuukaudet ovat olleet opettavaisia, monella tapaa. Tunnelma yliopistolla on kaikesta byrokratiasta huolimatta aika viihtyisä. Meillä suomalaisilla voisi olla oppimista sikäläisestä huolettomasta ja rennosta asenteesta”, hän sanoo.

”Oma tilanteeni on huomattavasti kiireettömämpi ja leppoisampi kuin viimeiset vuodet budjettileikkausten kohteena olleessa Työterveyslaitoksessa.”

Vainio kertoo ranskalaisesta sanonnasta, jonka mukaan elämän tarkoitus on tulla sellaiseksi kuin on. Pääjohtajan uran päätyttyä hän koki, että tuo tavoite on vielä saavuttamatta. Se oli yksi syy lähteä maailmalle.

”Etsin edelleen uteliaasti itseäni ja elämää. Ehkä niin tulee olemaan hamaan loppuun asti, inshallah”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit