Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnistatko, missä nämä raiteet kulkevat?

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Heikki Kotilainen / HS
Onpas maisema kuin pommituksen jäljiltä. Missä kuva on otettu ja milloin?
Onpas maisema kuin pommituksen jäljiltä. Missä kuva on otettu ja milloin? Kuva: Heikki Kotilainen / HS

Oi terassielämää! Viime kuva-arvoitus herätti paljon muistoja palstan lukijoissa.

Liikkeellä oli runsaasti tietäjiä, sillä lähes jokainen 132 vastaajasta tunnisti paikan jo edesmenneen ravintola Happy Daysin terassiksi.

”Kuva on ehtaa kasaria ’Häppärin’ terassilta, takana näkyy Espan puisto. Kasarista muistuttavat vaatteet, takana olevan tummatakkisen naisen hiukset, oluttuopit ja jopa pöydän tupakkamerkki, jonka nimisellä sponsoriveneellä nykyinen kansanedustaja [ Hjallis ] Harkimo purjehti silloin kilpaa”, sanoo Pekka Määttä ja jatkaa:

”Paikka on sen verran tuttu, että muistan sen hyvin opiskeluajoilta, enempää en kehtaa sanoa.”

Happy Days sijaitsi Ruotsalaisen teatterin kyljessä samassa paikassa, jossa nykyään on ravintola Teatteri.

Suurin osa vastaajista oli tutkaillut kuvan henkilöiden vaatetuksia sekä hiusmalleja ja veikkasi niiden perusteella julkaisuajankohdan olevan 1980-luvulta.

”Miehen ja naisen Twin Peaks -henkiset hiukset viittaavat 90-luvun alkupuolelle, samoin farkkukankaiden käyttö. Tosin takapöydän naisella on vielä kasarin jälkikaikuja tyylissään”, pohti Heikki Lähdesniemi.

”Voi kauheeta. Mikään ei oo niin kasaria kun ysärin alku”, huudahti Markus Paloheimo, jonka veikkaus ajankohdasta osui aivan oikeaan.

Kuva julkaistiin 8. heinäkuuta 1993 Ilta-Sanomissa. Sen yhteydessä ollut juttu kertoi keskioluen leveästä hintahaitarista. Olutmaailmassa oli tapahtunut käänne 1980-luvun lopulla, kun A-oluen suosio alkoi laskea ja kolmostuopin nousta.

Suurta yleisöä kummeksutti myös se, että olutta saatettiin myydä eri paikoissa eri hinnoilla. Sellaiseen ei oltu aiempien holhousvuosien jälkeen totuttu.

Petteri Kantokarin muistot ”Häppärin” terassilta liittyvät vuoden 1993 elokuuhun.

”Kaverit istuivat luultavasti juuri tuossa kuvan pöydässä ja naureskelivat touhuilleni. Pystyttelin telttaa terassin edessä märkäpukuun ahtautuneena ja teltassa oli kyltti ”elämäntapasukeltaja”. Harrastin tuohon aikaan laitesukellusta, ja menossa olivat omat polttarini.”

Myös Asta Halonen sanoo istuneensa saman pöydän ääressä nojaten päätään oikeaan käteen. ”Yhtäkkiä tuntui kuin pääni olisi räjähtänyt – lokki pläjäytti jätöksensä suoraan vasempaan korvaani. Ylläni olevaan valkoiseen paitaan ei mennyt pisaraakaan. Menin ystäväni kanssa toilettiin ja yritimme puhdistaa korvan sisällön, mutta vielä muutama viikko tapauksen jälkeenkin tuntui, että korvassa oli ammoniakkipitoista mönjää. Vuosi oli 1980. Inhoni lokkeja kohtaan on edelleenkin pohjatonta!”

Juha Marteliuksen mukaan Helsingin keskustan terassit olivat 1980-luvulla kortilla, ja valinta oli käytännössä tehtävä joko Kappelin tai Häppärin välillä.

”Olin siihen aikaan parikymppinen juuri yliopistossa aloittanut munkkalainen eli Helsinki oli kotikaupunkini. Häppäri ei ollut ykköspaikka, mutta suosittu oli erityisesti alakerran disco. Häppärissä taisi muuten saada ruotsinlaivojen lisäksi ensimmäiset drinkit. Ja silloinhan olut oli nelosta, joten humalahakuisuus oli suurempaa kuin nyt.”

”Ajankohta lienee 90-luvun alusta, koska ensimmäinen tuoppi on nautittu samanlaisissa vermeissä (alaikäisenä 16-vuotiaana) samaisessa ravitsemusliikkeessä”, tunnustaa Matti Alaheino.

”Noina aikoina ei ollut asiaa lenkkareissa parketille. Narikasta saattoi zägällä saada ’lainastiflat’”, muistelee Jouni Gustafsson.

”Paikka vaihtoi konseptia muutaman kerran vuosien varrella, ja olin itse myös 80-luvun alussa pyörittämässä rulettia ko. paikassa. Paljon kertoo sen aikaisesta sääntö-Suomesta, että tähän Häppärin terassille ei edes kesän helteisimpinä päivinä ollut mitään asiaa shortseissa ja sandaaleissa, vaan oli oltava pitkät kulmahousut ja kunnon kengät”, kertoo Henrik Geitel.

Riitta Virtanen-Kakriainen piti 1980-luvulla kuutena kesänä kesäkioskia Pohjoisesplanadilla. Kioski oli sementtinen pyöreä pönttö, jossa ei ollut muita mukavuuksia kuin juokseva kylmä vesi.

”Pitkän kesäpäivän aikana piti käydä helpottamassa itseään Häppärin vessassa. Valitettavasti kyseisestä terassista oli myös riesaa, miehet lähtivät usein sieltä käymättä käymälän kautta ja kävellessään Espaa tulivat helpottamaan oloaan juuri jonkun Esplanadien neljän kesäkioskin takaoven eteen”, hän kertoo.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Marja Uusiahon. Hän saa Eeva Järvenpään ja Sirpa Räihän kirjan Vanhinta Helsinkiä (HS kirjat).

Tämän viikon arvoituskuvassa tie kaartuu. Missä ollaan ja milloin? Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 16.7. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Erkki Laine
Viime viikon kuvassa seurue istui Happy Daysin terassilla heinäkuussa vuonna 1993.
Viime viikon kuvassa seurue istui Happy Daysin terassilla heinäkuussa vuonna 1993.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit