Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiusatusta tuli missi, jota solvataan

Miss Suomi Shirly Karvinen haluaa, että missit ovat ylpeitä suomalaisuudestaan.

Ihmiset
 
Akseli Valmunen / HS
Kuva: Akseli Valmunen / HS

Kun Shirly Karvinen kruunattiin toukokuussa Miss Suomeksi, nettiuutisten kommenttipalstat alkoivat laulaa.

”Olisi pitänyt valita SUOMEN kansalainen..geeniperimältään.”

”Liian musta missiksi.”

”Ei sitten voinut suomalaista missiä valita.”

Nyt Karvinen lukee kommentteja Sanomatalolla. Miltä tuntuu? ”Jotenkin ihan hullulta lukea niitä. Että miten ihmiset oikeasti jaksaa nähdä vaivaa, kuluttaa aikaa siihen, että kirjoittelevat tuollaisia”, Karvinen sanoo.

”Ilmeisesti jotain on oikeasti mennyt heillä tunteisiin, ja se on täytynyt purkaa.”

Eikö tämä käyty läpi vuosia sitten? Että suomalainen voi olla ihan ulkonäöstä riippumatta.

Ilmeisesti monen mielestä ei.

”Monet mun tuttavatkin mieltää mut ulkomaalaistaustaisena, vaikka olen mielestäni täysin suomalainen. Välillä jopa yllättää, kun jotkut kysyy multa asioita mun ’kiinalaisuuteen’ viitaten. Esimerkiksi usein kysytään, että mistä mä olen kotoisin. Vastaan että Jyväskylästä. ’Ei kun mistä sä oikeasti olet.’”

Karvinen syntyi Jyväskylässä vuonna 1992. Hänen suomalainen isänsä ja kiinalainen äitinsä olivat tavanneet Afrikassa, missä molemmat olivat töissä. Afrikassa perhe asui uudelleen vielä Karvisen ollessa lapsi.

Karvinen kertoo olleensa koulussa alusta asti arka ja ujo. Ala-asteen lopussa alkoi kiusaaminen, joka vielä paheni yläasteella. ”Kiusaaminen liittyi aluksi siihen, että olin asunut Afrikassa ja myöhemmin käytännössä vain mun kiinalaiseen taustaan. Kesti kauan, etten halunnut puhua koko taustasta, vaikka joku olisi kysynyt ihan ystävällisesti.”

Kaikki parani, kun Karvinen muutti 18-vuotiaana Helsinkiin opiskelemaan. Varsinainen pelastaja oli keskustan Namu-yökerho. Karvinen kävi yökerhossa töissä opiskelunsa ohessa: blokkarina, lipunmyyjänä, baarimikkona ja vip-tilan tarjoilijana

”Siellä kaikki jotenkin ’aukesi’. Siellä tuli niin paljon uusia kavereita ja kaikkea. Musta tuntuu, että eniten se sai mua ulos kuorestani.”

Sitten hän haki Miss Suomeksi ja voitti. Halusiko hän näyttää kiusaajille?

”Tottakai sellaistakin mukana oli jossain vaiheessa, mutta ei oikeastaan enää vuosiin. Eniten se on ollut mua itseäni varten.”

Karvisen voiton nostama äläkkä voi johtua vuoden sisällä tulehtuneesta maahanmuuttokeskustelusta. Erityinen hänen valintansa ei ole: Lola Odusoga ja Sara Chafak avasivat tietä jo aiemmin. ”Aina kun uusi missi valitaan, joihinkin asioihin tartutaan. Ja se mun niin sanottu ’etnisyys’ on niin helppo aihe tarttua”, Karvinen sanoo.

Facebookissa arvostelijoihin liittyi myös mallimamma Marjo Sjöroos, joka kirjoitti Karvisen valinnan jälkeen ”Miss Suomi -kilpailun tason laskeneen huimasti”.

”Ehkä se on yksi paha tapa suomalaisuudessa, että jos on paha olla, sitä puretaan katsomalla toisia alaspäin. Luullaan, että jos poljetaan toista alas, noustaan itse ylös”

Karvinen sanoo olevansa sydämeltään täysin suomalainen. Onko suomalaisuuteen ylipäätään olemassa joitain kriteereitä?

”Pääasia on se, mitä tunnet sun sydämessä. Senhän voi tuntea, vaikkei olisi edes kasvatettu suomalaiseen kulttuuriin. Kyllä esimerkiksi munkin äiti, vaikka on elänyt suuren osan elämäänsä ja kasvanut Kiinassa, sanoo että Suomi on hänelle enemmän koti kuin Kiina.”

Missivuoden jälkeen Karvista saattaa kiinnostaa politiikka – tai ainakin vaikuttaminen. Missinä hän haluaa puhua rasismista tai kiusaamisesta.

”Tämä on sellainen asema, jota voi käyttää niin hyvin hyödyksi. Tässä pystyy auttamaan ihmisiä – tämä on niin paljon muutakin kuin vain lehdissä keikistelyä, vaikka tottakai sekin kuuluu asiaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit