Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

13 varuskuntaa valmiiksi vuoteen 1971

Ensimmäisenä saadaan valmiiksi Pohjan prikaatin ja Pohjanmaan tykistörykmentin kasarmialue Oulussa ensi vuonna.

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Erkki Laitila / Lehtikuva
Alokas Pentti Kolehmainen on ehtinyt olla jo kauan siviilissä, ennenkuin puolustuslaitoksen laaja rakennusohjelma on saatu päätökseen. Taustalla Hyrylän varuskunnan valmistuva lämpökeskus.
Alokas Pentti Kolehmainen on ehtinyt olla jo kauan siviilissä, ennenkuin puolustuslaitoksen laaja rakennusohjelma on saatu päätökseen. Taustalla Hyrylän varuskunnan valmistuva lämpökeskus. Kuva: Erkki Laitila / Lehtikuva

Kaikkiaan 596.000.000 markkaa määrärahoja tarvitaan nykynäkymin puolustuslaitoksen rakennusohjelman toteuttamiseen. Suunnitelmien mukaan kolmentoista varuskunnan rakennustyöt valmistuvat vuoden 1971 loppuun mennessä.

Ensimmäisenä saadaan valmiiksi Pohjan prikaatin ja Pohjanmaan tykistörykmentin kasarmialue Oulussa ensi vuonna. Seuraavan kahden vuoden kuluessa valmistuvat Kajaanin, Säkylän ja Lappeenrannan varuskunnat, kerrottiin pääesikunnasta torstaina. -- Rakennusohjelmat ovat pitkän tähtäyksen suunnitelmia. Kokonaisohjelmasta on edelleen toteuttamatta 47 prosenttia. Työt ovat yleensä työllisyystilanteesta ja -varoista riippuvaisia. Melkoinen osa jo aloitetuista rakennustöistä on kesäisin pysähdyksissä.

Iisakin kirkon kivet louhittiin Virolahden monoliittikaivoksista

Virolahti, heinäkuussa.

Harvat Virolahden kautta Neuvostoliittoon matkustavista turisteista tietävät, että eräät Leningradin mielenkiintoisimmista turistinähtävyyksistä on rakennettu rajanylityspaikan läheisyydestä louhitusta graniitista. Joitakin kilometrejä Virojoen keskustasta etelään sijaitsevat 1800-luvun alussa kukoistuskauttaan eläneet Pyterlahden graniittilouhimot, jotka nekin sellaisenaan muodostavat mielikuvitusta ruokkivan nähtävyyden. Virolahden 43:sta louhoksesta on hyvin alkeellisin menetelmin louhittu graniittia karkean arvion mukaan yli miljoona kuutiometriä. Suurin osa graniitista vietiin rakennuskiviksi silloiseen Pietariin.

Huomattavin Suomen puolella nykyisin olevista louhoksista oli epäilemättä Pyterlahden louhos, josta 1819 aloitettiin lisakinkirkon rakennuskivien ja pilareiden louhinta. Vielä nytkin näkee louhosalueella osia vioittumisen vuoksi kokonaan rikotuista lisakinkirkon jättiläismäisistä pilareista. Suorastaan mielikuvituksellinen oli maailman suurimman monoliitin, Aleksanteri I:n muistomerkin louhintatyö. Myös Nevajoen siltojen ja Talvipalatsin rakennusaineena on käytetty Virolahden kuuluisaa kiveä.

1800-luvun puolivälissä lasketaan Virolahden louhosten työntekijämäärän olleen n. 2000 henkeä, joista suurin osa oli venäläisiä. Aivan varmoja ei olla siitä milloin louhintatyöt aloitettiin Virolahdella, mutta ensimmäisenä louhittajana arvellaan toimineen Koskelan kylässä asuneen eversti Leonard von Vittinhofin, joka lienee louhittanut vuonna 1650 graniittia ruotsalaisilla maaorjilla.

Poliisin pulma

Kaksosten yhdennäköisyys on aiheuttanut päänvaivaa erään Norlannin paikkakunnan poliisille. Ainoastaan toisella kaksosella on ajokortti, mutta toistamiseen on sattunut, ettei ratissa ollut ole pyydettäessä pystynyt näyttämään korttiaan, vaan on sanonut tuovansa sen poliisin nähtäväksi myöhemmin.

Poliisi epäilee, että ajokortin omistaja lainaa silloin tällöin korttiaan kaksoisveljelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit