Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maunu Kurkvaara toi uuden aallon suomalaiseen elokuvaan – muistaa itse nähneensä Godardit ja Antonionit vasta myöhemmin

”Rikkokaa kaikki vanha”, veteraaniohjaaja neuvoo nuoria elokuvantekijöitä

Ihmiset
 
Heidi Piiroinen
Maunu Kurkvaara ohjasi, lavasti, kuvasi ja leikkasi monet elokuvansa itse. Niin syntyi useampi 1960-luvun suomalaisen elokuvahistorian merkkiteos.
Maunu Kurkvaara ohjasi, lavasti, kuvasi ja leikkasi monet elokuvansa itse. Niin syntyi useampi 1960-luvun suomalaisen elokuvahistorian merkkiteos. Kuva: Heidi Piiroinen
Kolme nopeaa

Kolme kotimaista elokuvasuosikkia

 

1 Pirjo Honkasalo: Ito – Seitti - kilvoittelijan päiväkirja (2010)

”Tyyliltään, ajatukseltaan ja muodoltaan ehjä elokuva osui minuun.”

 

2 Mikko Niskanen: Kahdeksan surmanluotia (1972)

”Olimme Mikon kanssa erityyppisiä, mutta meillä oli selvät välit. Yhdessä vaiheessa olimme naapureita. Tässä on niin Mikon tuntu.”

 

3 Klaus Härö: Uusi ihminen (2007)

”Häröllä on aito ote elokuvaan. Miekkailijaa en ole vielä nähnyt, mutta se voisi myös olla hyvä.”

Maunu Kurkvaarassa ilmeni taiteilijan vikaa jo lapsena.

90-vuotiaan elokuvakonkarin seinällä Lauttasaaressa on yhä yksi kuusivuotiaana tehty pieni työ, jonka hänen isänsä kantoi taskussaan Viipurista lähtiessä.

Seinillä on paljon muitakin maalauksia vuosikymmenten varrelta.

Kurkvaara syntyi Viipurissa 18. heinäkuuta 1926. Alun perin hän oli nimeltään Mauno Sakari Heikkonen, mutta perhe vaihtoi nimensä vuonna 1946.

Jatkosodan aikaan Viipurin koululaisilla oli työvelvoite, ja Kurkvaara teki linnoitustöitä Mannerheim-linjalla. Siellä hän sairastui tuberkuloosiin ja joutui parantolaan. Parantolasta piti lähteä ensin haavoittuneiden tieltä ja lopulta evakkoon.

Sotien jälkeen Kurkvaara opiskeli Taideakatemiassa. Välillä hän joutui keskeyttämään opinnot, kun tuberkuloosi uusiutui.

”Yskin verta, ja minulle annettiin vain kuukausia elinaikaa”, Kurkvaara kertoo.

”Sitten tulivat ensimmäiset amerikkalaisten kehittämät antibiootit. Mutta ei köyhällä perheellä ollut niihin varaa. Parantolassa eräs huonetoverini huomautti, että minähän olen sotaveteraani.”

Niin Kurkvaara sai lääkkeet. Hän luonnehtii selviytymistään ihmeparantumiseksi.

Kurkvaara palasi Ateneumiin, mutta elokuva veti häntä jo puoleensa.

”En oikein muista, mistä se tuli, mutta tuntui, että elokuvalla voisin kertoa enemmän kuin maalaamalla. Menin Särkälle töihin, tein kaikenlaisia hanttihommia ja seurasin kuvauksia”, Kurkvaara muistelee.

T. J. Särkän johtamassa Suomen Filmiteollisuudessa Kurkvaara aloitti 1949. Särkkä oli Kurkvaaran mukaan äkkipikainen mutta ei pitkävihainen. Hän muistelee mogulia lämpimästi:

”Saatanan reilu jätkä, vaikkei hänestä alalla pidetty.”

Ohjaajaksi Kurkvaara eteni 1950-luvun alkupuolella. Myöhemmin Kurkvaara kehitti oman tyylinsä itsenäisenä tekijänä.

Eräänlainen siirtymävaihe oli Autotytöt (1960), joka kertoi paheksutuista irtolaisliftareista. Kurkvaara ohjasi, kuvasi ja leikkasi itse. Autotytöt toi mieleen amerikkalaiset eksploitaatioelokuvat.

”Tein sen, koska tarvitsin rahaa. Särkkä suostui levittämään. Tuotoilla maksoin kaikki velat ja tein rauhassa kolme seuraavaa elokuvaani”, Kurkvaara sanoo.

Ne kolme seuraavaa ovat Kurkvaaran tuotannon arvostetuimmat ja iso osa suomalaisen 1960-luvun elokuvan kivijalkaa: Rakas… (1961), Yksityisalue (1962) ja Meren juhlat (1963).

Kurkvaara ohjasi, käsikirjoitti, tuotti, leikkasi, lavasti ja kuvasi itse.

”Varsinkin aluksi tein kaikki hommat itse, kun ei ollut varaa palkata muita”, Kurkvaara sanoo. Usein on arveltu, että hän halusi pitää kaikki langat omissa käsissään.

”Trilogian tekeminen oli tiivis rupeama. Sen jälkeen tuli kaikenlaista sählinkiä”, Kurkvaara sanoo.

”Sählinkiä” olivat elokuvalaboratorion ja veneveistämön pyörittäminen sekä elokuvasäätiön perustamisen ajaminen muun muassa Risto Jarvan kanssa.

Erityisesti jälkikäteen trilogiaa on kiitelty modernismin ja Ranskan uuden aallon tuomisesta suomalaiseen elokuvaan. Kurkvaara muistelee nähneensä kuitenkin Jean-Luc Godardin ja Michelangelo Antonionin elokuvia vasta Yksityisalueen ensi-illan jälkeen.

Aikoinaan Kurkvaaran tyyli jakoi kriitikoita. ”Jos tekee jotain uutta, ei voi saada sataprosenttista hyväksyntää. Nuoret kriitikot tykkäsivät enimmäkseen. Minä olisin halunnut pelkistää vielä enemmän, mutta elokuvassa ollaan usein naturalismin vankeja”, Kurkvaara toteaa.

Aikalaisistaan Kurkvaara arvostaa etenkin ohjaaja Eino Ruutsaloa. ”Hän kehitti elokuvaa pitemmälle kuin minä.”

Kurkvaara palasi 1980-luvulla maalaamiseen ja siirtyi abstraktiin tyyliin. Viimeinen ohjaus oli lyhytelokuva Kertomus kadonneesta saaresta (1993), joka kertoi vanhasta Viipurista.

”Nyt seuraan elokuvaa lähinnä telkkarista. Vaikuttaa siltä, että 50 vuoteen ei ole kehitytty. Digitaalisuuden myötä koko kuvan kenttä on niin valtava ja kaoottinen, että sieltä voi tulla mitä tahansa. Siksi elokuvan tekeminen tuntuu hirveän vanhalta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit