Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakistanin köyhien ja syrjityimpien hyväntekijä

Ihmiset
 
Tehmina Durran Durre Ahmed Mikko Pyhälä
Mohsin Hassan / Reuters
Abdul Sattar Edhi piteli poliisin hänelle ojentamaa lasta Karachissa vuonna 2002.
Abdul Sattar Edhi piteli poliisin hänelle ojentamaa lasta Karachissa vuonna 2002. Kuva: Mohsin Hassan / Reuters

Lähes pyhimyksenä pidetty pakistanilainen hyväntekijä Abdul Sattar Edhi kuoli Karachissa 88-vuotiaana 8. heinäkuuta 2016. Hänet haudattiin valtiollisin menoin.

Edhi oli syntynyt vuonna 1928 nykyisen Intian alueella Gujaratin osavaltiossa ja muutti vanhempiensa mukana suuren väestönliikkeen myötä Pakistaniin, kun se perustettiin 1949.

Muslimiperheen lapsena hän omaksui lähimmäisenrakkauden ja toisten auttamisen elämänsä tavoitteiksi. Hänelle kaikki ihmiset olivat samanarvoisia uskonnosta, sukupuolesta tai sosiaalisesta asemasta riippumatta. ”Minun uskontoni on ihmisyys… joka on maailman kaikkien uskontojen perusta”, hän sanoi.

Äärimuslimit arvostelivat häntä siitä, että hänen laupeudentyönsä kohdistuivat myös hinduihin ja kristittyihin. Saamistaan uhkauksista huolimatta hän ei koskaan pelännyt henkensä puolesta, mutta pahoitti mielensä kotiinsa 2014 tehdyn ryöstön vuoksi, jossa vietiin hänen perustamansa säätiön käteisvarat, yli miljoona dollaria.

Jo nuorena Edhi perusti telttasairaalan Karachiin ja nukkui kadulla sen edessä. Hän kerjäsi varat ensimmäiseen raihnaiseen ambulanssiinsa, jonka kanssa liikkui ympäri Pakistania keräten ruumiita jokien varsilta ja onnettomuuspaikoilta. Hän omisti elämänsä nälkäisten ruokkimiselle, yhteiskunnan hylkäämien tukemiselle, sairaiden hoitamiselle ja kuolleiden kunnialliselle hautaamiselle. Edhi teki jättiläismäisen elämäntyönsä valtiossa, joka epäonnistui peruspalvelujen takaamisessa kansalaisilleen.

Nykyään hänen perustamallaan Edhi-säätiöllä on yli 300 ilmaista ympärivuorokautista ensiapuklinikkaa ja 1 800 ambulanssia, jotka lähes ainoina pystyvät toimimaan aseellisten ryhmien yhteenottojen aikana.

Säätiön perusti Edhin kanssa hänen vaimonsa Belkys, koulutukseltaan sairaanhoitaja. Säätiö perustettiin yksityisten lahjoitusten turvin, eikä Edhi ole koskaan ottanut vastaan varoja valtiolta.

Eräs Edhin suurimmista saavutuksista oli lopettaa tapa surmata isättömät lapset kivittämällä. Edhi perusti Karachiin ja muualle ns. džhula-kehtoja, joihin ei-toivotut lapset saattoi jättää sen sijaan, että heidät olisi jätetty kaatopaikalle tai viemäreihin. Kehdoista heidät poimittiin Edhin orpokoteihin. Näistä lapsista pidettiin huolta ja heitä koulutettiin. Tuhannet tällaiset lapset ovat sijoittuneet hyvin työelämään ja useat ovat ryhtyneet Edhi-säätiön työntekijöiksi.

Säätiö ylläpitää vähävaraisille myös ilmaisia orpo- ja vanhainkoteja, huumevieroitusklinikoita, veripankkeja, adoptiopalveluja, hautausmaita ja avioliittoneuvoloita.

Edhi ei käynyt koulua loppuun, koska hän hoiti 11-vuotiaasta alkaen täyspäiväisesti kahdeksan vuoden ajan halvaantunutta ja mielisairasta äitiään.

”Monet ovat käyneet kouluja, mutta heistä pitää vielä tulla ihmisiä”, on Edhi sanonut. Hänen periaatteenaan oli ”auta ihminen jaloilleen ja tulemaan toimeen, tee hänestäkin toisten auttaja.”

Edhi teki vaimonsa kanssa pyhiinvaellusmatkan Mekkaan, mutta hän ei rukoillut julkisesti, jotta ei vieraannuttaisi ei-muslimeita. Edhi on ollut monesti ehdokkaana Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit