Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Enää helsinkiläisrouvat eivät käy kampaajalla viikoittain – syynä hinnat ja lontoolainen kampaajaguru

Lähes 40 vuotta kampaamoalalla työskennellyt Pirjo Honkanen kertoo, miten suomalaisten hiustenhoito mullistui 1970-luvulla

Ihmiset
 
Pertti Jenytin / Lehtikuva
Finn-Flare-muotiyrityksen kesämallistoa 1967 kuvattiin laivan kampaajalla. Suuret kuivauskuvut kuuluivat vakiovarustukseen.
Finn-Flare-muotiyrityksen kesämallistoa 1967 kuvattiin laivan kampaajalla. Suuret kuivauskuvut kuuluivat vakiovarustukseen. Kuva: Pertti Jenytin / Lehtikuva

Vielä muutama vuosikymmen sitten naisilla oli tapana käydä kerran viikossa kampaajalla. Hiukset pestiin, rullattiin, kammattiin auki ja tupeerattiin. Lopuksi hoito viimeisteltiin reilulla suihkautuksella vahvaa hiuskiinnettä.

Näin kampaus kesti monta päivää. Kun se viikon lopulla alkoi lässähtää, mentiin taas kampaamoon uusimaan käsittely. Säännöllisin väliajoin otettiin myös permanentti.

”Viikoittainen kampaajalla käynti oli tärkeää etenkin kaupunkilaisrouville. Sillä viestittiin myös elintasosta: oli varaa laitattaa hiukset”, muistaa hiusmuotoilija Pirjo Honkanen.

”Maaseudulla kampaamoja oli harvemmassa. Mutta sielläkin huoliteltua kampausta pidettiin tärkeänä. Naiset laittoivat papiljotit ennen nukkumaanmenoa ja ottivat ne aamulla pois.”

Tuohon aikaan kampaamoja oli joka korttelissa. Mihin ne ovat hävinneet, ja mihin katosi kampaamossa käynnin perinne?

”Se päättyi pikku hiljaa 1970-luvun lopulla”, sanoo Honkanen.

Hän on työskennellyt alalla lähes 40 vuotta, perustanut oman kampaamoketjun ja nähnyt monen hiustrendin tulevan ja menevän.

Menneillä vuosikymmenillä ei tarvinnut olla erityisen varakas voidakseen tarjota itselleen kampaajakäynnin. Hinnat olivat kohtuulliset, koska kampaamoissa työskenteli ammattilaisten apuna muun muassa nuoria tyttöjä ja poikia oppisopimuksella. He lakaisivat hiuksia lattialta, pesivät tukkaa ja laittoivat rullat.

Nykyisin kampaaja tekee kaiken itse.

”On arvonlisäverot ja paljon muita sivukustannuksia. Työn hinta on sen vuoksi noussut korkeaksi”, Pirjo Honkanen sanoo.

Moni pikkukampaamo joutui lopettamaan. Korkeat hinnat vähensivät kampaajalla käyntiä. Lisäksi hiusmuoti muuttui sellaiseksi, että kampaajalla tarvitsi käydä entistä harvemmin.

UPI
Vidal Sassoon loi 1960-luvun kuuluisimmalle mallille Twiggyn kampauksen, jota naiset ympäri maailman alkoivat jäljitellä.
Vidal Sassoon loi 1960-luvun kuuluisimmalle mallille Twiggyn kampauksen, jota naiset ympäri maailman alkoivat jäljitellä.

Alan uudisti englantilainen Vidal Sassoon. Köyhän perheen poika meni äitinsä ehdotuksesta 1940-luvun alussa kampaamoon apulaiseksi. Vuonna 1954 hän perusti ensimmäisen oman salonkinsa.

”Vidal Sassoon mullisti koko naisten kampausajattelun. Hän keksi ensimmäisenä, että hiuksia ei tarvinnut aina kihartaa ja tupeerata, vaan että ne voitiin leikata muotoon”, Pirjo Honkanen sanoo.

Sassoonin tunnetuimpia asiakkaita olivat muotisuunnittelija ja meikkimerkin kehittäjä Mary Quant ja graafisesta lyhyestä kampauksestaan tunnettu huippumalli Twiggy. Heitä alkoivat pikku hiljaa seurata myös tavalliset naiset.

Suomeen uusi tyyli saapui vasta 1970-luvulla. Silloin naiset täälläkin huomasivat, että hiukset voi rullata tai – viimeisen muodin mukaan – föönata itse, kunhan leikkaus oli kunnossa. Hiustuotteet myös kehittyivät nopeasti, ja sen vuoksi hiusten huoltaminen oli helpompaa. Markkinoille tuli hoitavia shampoita, geelejä, vahoja ja entistä kevyempiä lakkoja, jotka eivät takavuosien tapaan liisteröineet kampausta.

”Nykyään on tapana pestä hiukset päivän, parin välein. Tuotteet on suunniteltu sellaiseen käyttöön sopiviksi. Entisajan vahvoja aineita ei missään tapauksessa olisi voinut käyttää näin usein.”

Pirjo Honkanen muistaa, kuinka innostunut hän oli päästyään vuonna 1977 ammattikouluun opiskelemaan.

”Uudet tuulet puhalsivat alalla. Saatettiin jopa lähteä Lontooseen opiskelemaan leikkaustekniikoita.”

Eero Ikäheimonen / Lehtikuva
Pepe Åhman oli 1970-luvulla ensimmäisten joukossa muokkaamassa suomalaisnaisten hiuksia uuteen tyyliin.
Pepe Åhman oli 1970-luvulla ensimmäisten joukossa muokkaamassa suomalaisnaisten hiuksia uuteen tyyliin.

Sassoonin alulle paneman kampausvallankumouksen myötä permanentti- ja tupeerausperinne hiipui.

Ei sentään kokonaan.

Iäkkäämmät naiset ovat pitäneet sitä yllä näihin päiviin asti. Pirjo Honkasenkin tuoliin istahtaa yhä tyylistään tarkkoja rouvia, jotka ovat tottuneet näyttämään huolitelluilta. Heille laitetaan papiljotit, pään ympärille kuivauskupu, ja hiusten kuivuttua ne kammataan kauniisti auki.

”Kuitenkin pehmeämmin kuin takavuosina”, Honkanen sanoo.

Honkanen on huomannut hiusten kampauttamisen olevan palaamassa muotiin. Naiset, myös nuoret, haluavat olla viimeisen päälle viimeisteltyjä lähtiessään juhlimaan tai muuten tärkeään tilaisuuteen. Silloin he tilaavat ajan kampaajalle ja pyytävät samalla meikkauksen.

Kysynnän kasvun vuoksi moni kampaaja on opetellut myös meikkaajaksi.

”Se on käytännöllistä. Sillä aikaa kun lämpörullat vaikuttavat, kampaaja tekee meikin, ja käsittelyn jälkeen tuolista poistuu tyytyväinen asiakas”, Pirjo Honkanen sanoo.

Ei siis edelleenkään ole aika jättää hyvästejä kunnon vanhan ajan kampaamokäynneille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!