Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokaisen ei tarvitse EU:ta rakastaa, sanoo lähettilään työt Brysselissä jättävä Marianne Huusko

Huuskon kahdeksan vuotta Brysselissä ovat olleet yhtä vuoristorataa ja 12-tuntisia työpäiviä

Ihmiset
 
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Marianne Huuskon mukaan EU:n viimeisimmät kahdeksan vuotta voi summata Ismo Alangon sanoin: ”kriisistä kriisiin”.
Marianne Huuskon mukaan EU:n viimeisimmät kahdeksan vuotta voi summata Ismo Alangon sanoin: ”kriisistä kriisiin”. Kuva: Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Kolme nopeaa

Näin Huusko ajattelee Suomen työstä EU:ssa 

1 Ei vaihtoehtoa ”Eurooppalainen ajattelu ei ole nyt muodissa, mutta en näe sille vaihtoehtoa. Ellei sitten haluta omaa relevanssia tuhota.”

 

2 Rähjäämällä ei pärjää

”Täällä ei etenkään Suomen kokoinen maa saavuta mitään lyömällä nyrkkiä pöytään. Me suomalaiset emme istu vain hokemassa ongelmia, vaan etsimme ratkaisuja.”

 

3 Hallituksen asialla ”Olen hallituksen palkkasoturi. Tehtäväni on miettiä, miten saadaan EU:ssa läpi se, mitä hallitus tavoittelee.”

Bryssel. Sen piti olla hiljainen elokuu, jonka aikana saisi rauhassa laitella Brysselin kotia ja valmistella hallinnollisia muutoksia, joita uusi Euroopan unionin perussopimus edellytti.

Mutta hiljaiselo päättyi viikon päästä, kun Georgiassa alkoi sota. Kuukautta myöhemmin Yhdysvalloista käynnistyi globaali finanssikriisi, jota seurasivat Euroopan pankki- ja velkakriisit.

EU:ssa on rytissyt lähes koko ajan siitä asti, kun Marianne Huusko aloitti syksyllä 2008 Suomen pysyvän EU-edustuston tehtävissä, viimeksi niin sanottuna Coreper 1 -suurlähettiläänä.

Nyt on edessä paluu ulkoministeriöön Suomeen.

Kahdeksan vuoden aika on hänen mukaansa kirjattu Ismo Alangon tunnetun laulun kertosäkeeseen: ”Mä liikun kriisistä kriisiin, kuljen komein askelin.”

Huusko ymmärtää, että mielikuva EU:sta on nykyään aika synkkä. Uutiset keskittyvät hätkähdyttäviin tapahtumiin, kuten pakolaistilanteeseen. Mutta tyrskyjen alapuolella on tyynempiä vesiä, joissa Huusko on Coreper 1 -lähettiläänä navigoinut. Coreper tarkoittaa EU-maiden suurlähettiläiden komiteaa.

”Siellä myrskyn alla puurretaan ja rakennetaan Eurooppaa. Syvennetään sisämarkkinoita, alennetaan roaming-maksuja, parannetaan ilmanlaatua ja suojellaan kansalaisia tupakalta.”

Huusko toivoisi, että uuttera lainsäädäntötyö saisi enemmän näkyvyyttä mediassa, koska sillä on lopulta enemmän merkitystä EU-kansalaisten arkeen. Mielikuvaa EU:sta voisi parantua.

Huusko on kuitenkin pragmaatikko: hänen mielestään tavallisten kansalaisten ei tarvitse niin kauheasti EU:n päätöksenteosta ymmärtää, eikä unioniin tarvitse olla tunnesidettä.

”Ei jokaisen tarvitse EU:ta ymmärtää ja rakastaa, sen voi hyväksyä arkisempana asiana. Tämä on jäsenmaiden yhteistyöfoorumi. Eihän sosiaali- ja terveysministeriötäkään tarvitse rakastaa”, Huusko sanoo.

Mielikuva EU:sta on kuitenkin ajanut sen kohtalokkaaseen tilanteeseen. Kesäkuun lopulla britit sanoivat kansanäänestyksessään, että kiitos riittää.

Huuskon mukaan kyseessä on hämmentävä kehityskulku. Jos koko EU luhistuisi, poistuisiko johonkin tarve eurooppalaiselle yhteistyölle, hän kysyy.

Ja vastaa: ”Yhteistyötä tarvitaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja EU:n naapuruston tilanteen vuoksi. Olisiko niitä muka jokaisen jäsenmaan helpompi ratkoa yksinään?”

Huusko, 49, on nähnyt EU:n kehityksen monessa eri roolissa, sillä ensi kerran hän tuli Brysseliin vuonna 1993 unionin nuorisofoorumin projektitehtäviin.

Suomen jäsenyyden alkutaipaleella vuodesta 1995 hän palveli Euroopan parlamentissa meppiavustajana ja komissiossa kansallisena asiantuntijana.

Coreper 1 -lähettilään tehtävissä hän on toiminut vuodesta 2013. Työ sisältää valtavan asioiden kirjon kalastuksesta kuluttaja-asioihin. Pitäisi ymmärtää ilmastolaskelmien vaikutus päästötavoitteisiin ja 700 megahertsin taajuusalueen merkitys laajakaistapalveluille.

Coreper 2 -lähettiläänä toimii Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve, jonka työhön kuuluvat esimerkiksi ulkosuhteet sekä oikeus- ja talousasiat. Hän on Suomen pysyvä edustaja, Huusko pysyvän edustajan sijainen.

EU-vuosinaan Huusko on oppinut, että ihmisiin tutustuminen on joskus tärkeämpää kuin direktiiviehdotusten yksityiskohtien opiskelu. Vaikkapa lähettiläiden harvinaisilla yhteismatkoilla pääsee kurkistamaan virallisten neuvottelijaroolien taakse.

”Jos olet pomppinut kahden aikaan aamuyöllä jonkun kanssa yökerhon tanssilattialla, heidän kanssaan uskaltaa puhua työasioista erilaisella luottamuksella.”

EU-työ ei kuitenkaan ole yhtä diskotanssia, vaan arkisen tappavaa istumista ja pänttäämistä. Kokouksesta toiseen, usein 12 tuntia päivässä. Kun 28 jäsenmaata on äänessä, puhe kestää pitkään. Ja sitten kotiin lukemaan silmät ristissä seuraavan päivän kokousmuistioita.

Terveyden rajoja koettelevan työtahdin jälkeen Huusko odottaa innolla Suomeen paluuta ja ”oman ajan herruutta”.

Mutta lähdön hetkellä:

”Fiilikset ovat erittäin haikeat. Tämä on Suomen valtionhallinnon kiintoisimpia tehtäviä, oikea salattu aarre.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit