Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun taivas putosi niskaan – onnettomuus ratsastuskoululla muutti Katri Lindströmin elämän

Hevoset auttoivat vakavasti loukkantuneen Katri Lindströmin kirjaimellisesti takaisin jaloilleen. Nyt hän haluaa jakaa kaiken hyvän eteenpäin.

Ihmiset
 
Näin hevosavusteinen toiminta toimii
Näin hevosavusteinen toiminta toimii
Hevoset auttoivat Katri Lindströmiä selviämään Laukaan maneesiturmasta. Nyt hän haluaa auttaa hevosten avulla muitakin. Lindströmin asiakkaalle Albertille hetket Rusetti-hevosen selässä tuottavat paljon iloa ja vaihtelua arkeen.

Laukaa

”Ensimmäinen ajatus oli, että kuolen. Toinen oli, etten kuolekaan, mutta tukehdun.”

Lumen ja kattorakenteiden välistä pilkotti valoa, joten Katri Lindström kaivoi itseään sitä kohti. Hevonen rimpuili vieressä vimmaisesti itseään vapaaksi.

Kipušokissaan Lindström ei huomannut, että murtuneet sääri- ja pohjeluut työntyivät ihosta ulos.

Kuoma-kengät pitivät jalat koossa, vaikka ne roikkuivat pelkän nahan varassa.

”Harmittelin vain, että sormeni paleltuvat, koska hanskat jäivät maneesin alle”, Lindström ihmettelee.

41-vuotias Katri Lindström oli opettamassa Laukaassa ratsastuskouluoppilaita helmikuussa 2013, kun maneesi romahti. Onnettomuudessa yksi oppilaista kuoli. Lindströmiä oli pyydetty tuuraamaan kahdeksi päiväksi.

”Voisi sanoa, että aika paska tuuri.”

Lindström viheltää kimeästi. 22-vuotias liinaharjainen Rusetti juoksee portille kolmen jälkeläisensä kanssa. Rusetti on ollut Lindströmin elämän kiintopiste, kantava voima. Hän osti sen Keltaisen Pörssin ilmoituksen perusteella. ”Minua huijattiin kaupassa täysin.”

Lindström luuli ostavansa viisivuotiaan hiomattoman timantin. Selvisikin, että Rusetti oli ravannut kilpaa. Se vihasi miehiä, koska sitä oli kohdeltu kaltoin. Uutta omistajaansa Rusetti yritti potkia koko ajan. ”Kävelytin sitä itku kurkussa pakkasessa ja ajattelin, etten kehtaa viedä takaisin.”

Onneksi tuttavapiiristä löytyi apu hevosen käsittelyyn. Rusetti alkoi luottaa Lindströmiin.

”Jouduin opettelemaan kaiken hevosista oppimani uusiksi. Rusettia ei voi hallita voimalla. Se on niin nainen, että pakenee paikalta tai panee kampoihin.”

Onnettomuuden jälkeen Lindström kulki aluksi pyörätuolissa. Selkäranka oli murtunut, jalka­terien luut murskana ja sääri- ja pohjeluut raudoitettu kokoon. Sairaalassa yksi ajatus oli ylitse muiden: hänen piti päästä hoitamaan hevosiaan ja ratsastamaan. Kolme kuukautta onnettomuuden jälkeen Lindström nousi hevosterapiassa tuttavansa Elsa-ponin selkään.

”Pelotti aivan jäätävän paljon. Jalkoihin sattui koko ajan, joten pelkäsin alastuloa. Pelkäsin jalkojen hajoavan uudelleen.”

Sen jälkeen hän uskaltautui Rusetin selkään. Ja itki. Tamma nosti Lindströmin jaloilleen, kirjaimellisesti. ”Jalat olivat siihen asti olleet tunnottomat pökkelöt. Ratsastus avasi jalkojen verenkierron, joten pääsin harjoittelemaan kävelemistä.”

Rusetin selässä hän kävi katsomassa onnettomuuspaikkaa ja selvisi ambulanssin aiheuttamasta paniikkikohtauksesta. ”Hevoset ovat syy, miksi toivuin onnettomuudesta niin nopeasti.”

Sosiaalipedagogiikkaa opiskellut Lindström on aina hyödyntänyt koiriaan ja hevosiaan työssään työttömien ja kuntoutujien kanssa sekä ammattikoulunopettajana. Onnettomuuden jälkeen hän halusi jakaa eteenpäin sen hyvän, miten eläimet ovat häntä auttaneet.

Lindström jätti opettamisen ja siirtyi kokonaan työskentelemään Ruskan Riemut -yritykseensä, joka tarjoaa sosiaali­pedagogista hevostoimintaa. Se ei ole Kelan tukemaa hevostera­piaa, mutta se auttaa ihmisiä ratkomaan ongelmiaan. Eläinten kanssa ihmiset unohtavat työroolinsa ja ulkoisen kuorensa.

”Esimerkiksi pakko-oireista kärsivät asiakkaani keskittyvät hevosen kanssa työskentelyyn niin intensiivisesti, että oireet katoavat hetkeksi.”

Moni nainen on itkenyt, kuinka ihmisten lisäksi myös hevoset jyräävät heidät.

”Eläimet auttavat tunnistamaan asioita itsestä ja ratkomaan niitä. Kun naiset pystyvät vaikuttamaan 500-kiloiseen eläimeen, he uskaltavat sanoa myös muille ihmisille vastaan.”

Vaikka Lindström kävelee, onnettomuus on läsnä jokapäiväisenä kipuna. Uuvuttavinta on taistelu vakuutusyhtiön kanssa.

Silti Lindström sanoo, että onnettomuus aiheutti paljon hyvää. Sitten kun -elämä jäi, ja hän on rohkea tekemään päätöksiä. ­Asiat on helppo laittaa mittasuhteisiinsa.

”Olen ikäni opettanut ihmisille positiivista ajattelua. Kai siitä on tarttunut jotain itsellenikin.”

Katso, millaista sosiaalipedagoginen ratsastustoiminta on.
Petteri Kivimäki
Katri Lindström auttaa asiakkaitaan parantamaan esimerkiksi tasapainoa, koordinaatiota ja keskittymistä. Rusetti-hevosen selässä istuvalle Albertille hevoset tarjoavat myös paljon iloa.
Katri Lindström auttaa asiakkaitaan parantamaan esimerkiksi tasapainoa, koordinaatiota ja keskittymistä. Rusetti-hevosen selässä istuvalle Albertille hevoset tarjoavat myös paljon iloa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit