Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maria Romantschuk, 60, muistelee presidentinkanslian tietovuotoa: ”Olin kuvitellut lojaliteetin täydelliseksi”

Tietovuoto järkytti presidentin­kansliaa perin juurin vuonna 2003.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Juhani Niiranen / HS
”Tarja Halonen oli mediaan päin hiukan avoimempi kuin seuraajansa Sauli Niinistö. Kunkin presidentin linjahan muotoutuu vähä vähältä”, Maria Romantschuk sanoo.
”Tarja Halonen oli mediaan päin hiukan avoimempi kuin seuraajansa Sauli Niinistö. Kunkin presidentin linjahan muotoutuu vähä vähältä”, Maria Romantschuk sanoo. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kolme nopeaa

Nämä ovat vaikuttaneet

 

1 Leo Tolstoi: Hevosen tarina

”16-vuotiaana näin sen äitini kanssa Kansallisteatterissa venäjänkielisenä näytelmänä. En käsittänyt sanaakaan, mutta sen myötä jäin kiinni teatteriin taidelajina.”

 

2 Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina

”Uutta ja erilaista oli hänen kykynsä kertoa vaikeasta elämästään niin kauniisti runouden kautta.”

 

3 Aki Ollikainen: Nälkävuosi

”Nälkävuosien aikaan isoäitini äiti käveli Vaasasta Helsinkiin. Luettuani tuon kirjan tajusin, mistä oli ollut kysymys.”

 

 

 

Jo varhaisteininä Maria Romantschuk suuntasi määrätietoisesti journalistin ammattiin: ”Halusin selittää ja tehdä ymmärrettäväksi monimutkaisia asioita.” Sekin motivoi, että yksi hänen kolmesta isoveljestään oli lehtimies.

Helsingin Siltasaaressa asunut tyttö myös toteutti toiveensa pian, parikymppisestä lähtien.

Ensi lauantaina 60 vuotta täyttävä Romantschuk on riittämiin saanut seurata nuoruutensa ideaaleja. Hän tulkitsi maailmaa politiikan toimittajana Yleisradiossa ja Hufvudstadsbladetissa – ja selitystehtäviä riitti niin ikään presidentti Tarja Halosen lehdistöpäällikkönä. Hän työskenteli Linnassa seitsemän ja puoli vuotta 2000-luvun alussa.

Työvuosiin Linnassa pakkautui tuskallisiakin jaksoja, ei vähiten kevätkesällä 2003, jolloin tietovuoto horjutti presidentin kansliaa ja poliittista eliittiä laajemmin.

”Ne olivat kamalia päiviä. Istuin yhtenään kansliapäällikkö Jaakko Kalelan kanssa pohtimassa tilannetta. Presidentti oli kertonut meille vuotajan, mutta emme voineet julkistaa nimeä. Piti vain odottaa”, Romantschuk kertaa tapausten vyyhtiä.

Halonen oli vain kolmelle alaiselleen paljastanut vuotajan, oikeudellisen neuvonantajansa Martti Mannisen, ja tieto oli järkyttänyt kaikkia. Lopulta Ilta-Sanomat julkaisi nimen.

”Oli käsittämätöntä, että kansliasta joku saattoi pettää presidentin, instituution, jota kohtaan olin kuvitellut meidän jokaisen lojaliteetin täydelliseksi”, Romantschuk sanoo.

”Puhtain luottamukseni ihmisiin sai siinä kolauksen.”

Hänen mukaansa presidentti Halonen pettyi mitä syvimmin, mutta pian kanslian henki hitsautui hyvin yhtenäiseksi. Epäilyn ilmapiiriä ei heihin juurtunut.

Työperiodiaan Linnassa Romantschuk luonnehtii ytimekkäästi: ”Haastavaa, kiintoisaa, repivää, antoisaa – ja hauskaa!”

Pyynnön saadessaan Romantschuk oli lehdistöneuvoksena Suomen Tukholman-suurlähetystössä, mutta hyväksyi kutsun oitis.

”Olisin katunut, jos en olisi pestiin suostunut, kun Tarja minua pyysi.”

Halosta hän kuvaa empaattis-sosiaaliseksi luonteeksi, ja pomona presidentti oli yhtä vaativa kuin oikeudenmukainen ja keskusteleva.

”Olimme monet kerrat eri mieltä, eikä sitä tarvinnut yhtään varoa, mutta lopulta asiat päätti yksin presidentti.”

Romantschuk matkasi Halosen kanssa paljon maailmalla, ja tiheimmin tavattuihin valtionpäämiehiin lukeutui myös Vladimir Putin.

”Kun Putin vuonna 2000 aloitti presidenttinä, hän oli aivan erilainen kuin nykyään. Hänessä näki vielä empimistä ja epävarmuutta, tilan ja vallan hakemista, mutta sitten 2006 lähtien oli havaittavissa jo lisääntyvää kovuutta”, Romantschuk arvioi.

Linnasta Romantscuk lähti sopuisasti. Vain yhteen presidenttikauteen sitoutuneena hän siirtyi Fortumin viestintäjohtajaksi syksyllä 2007.

Tätä nykyä hän on ohjelmajohtaja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa.

Nykypäivän poliittisen journalismin läpäisee suuri henkilöityminen, Maria Romantschuk miettii.

Omina lehtimiesaikoinaan hän muistaa toimittajien vielä asennoituneen ja kirjoittaneen aina enempi ”asiat ja ilmiöt edellä”.

Taannoista siirtymistään toimittajasta tiskin toiselle puolen – tiedon hankkijasta tiedon annostelijaksi – Romantschuk ei pidä kovin dramaattisena käänteenä.

”Viestintäihmisen pitää joka tapauksessa aina valikoida tarkkaan, mitä hän tuo julki. Enkä minä Linnassakaan joutunut niin kauheasti asioita salailemaan”, Maria Romantschuk sanoo.

Ja hymyilee niin aurinkoisesti, että tekisi mieli uskoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit