Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa parempi kuin Dannyn valoshow!

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu

Ihmiset
 
Tapio Vanhatalo
Valo halkaisee yötä, mutta missä ja milloin. Entä mistä ihmeestä on kysymys?
Valo halkaisee yötä, mutta missä ja milloin. Entä mistä ihmeestä on kysymys? Kuva: Tapio Vanhatalo

Pikku Huopalahden rakennusvaihe ei ollut kaikkein helpoimpia tunnistustehtäviä. Vastauksia tuli vain runsaat 50 kappaletta, jotka tosin olivat lähes kaikki oikein.

Kuva oli otettu Pikku Huopalahdessa suunnilleen nykyisen Kriikunakujan ja Korppaanmäentien kulmasta itään päin 6. lokakuuta 1989.

Tuohon aikaan uuden kaupunginosan rakentaminen oli hyvässä vauhdissa ja vanha joutomaa muuntumassa uudenlaiseksi asuinalueeksi.

”Taustalla näkyy Koroistentien pistetalot 50-luvulta ja oikeassa reunassa 30-luvun Tilkka”, kirjoittaa Jarmo Tiirikainen.

Tilkka oli vielä 1980- ja 1990-luvun vaihteessa sotilassairaala.

”Sinne minäkin onnistuin tutustumaan 60-luvun lopulla. Onnistuminen tarkoitti vapautusta palveluksesta.”

Elina Mieho-Suonisella on kuvauspaikasta kipeitä omakohtaisia muistoja.

”Vuonna 1989 ajelin nykyisen mieheni, silloisen poikaystäväni, kanssa fillarilla pitkin Korpaanmäentietä ja kaarteessa etupyörä putosi suoraan kiskojen uraan ja kaaduin ikävästi. Vieläkin on muistona arpi polvessa.”

”Tuolloin en tiennyt. että muuttaisin myöhemmin Pikku Huopalahteen ja viihtyisin alueella 13 vuotta.”

Kuvan alue tunnettiin 1980-luvun alkuun nimellä Köyhien Stocka, jolla sijaitsi useita romukauppoja, verstaita ja purkamoita. Siellä kuvattiin myös Turhapuro-elokuvien kohtauksia, jotka sijoittuivat Härski Hartikaisen autokorjaamolle.

Kaj Bergström kertoo aikoinaan myyneensä Köyhien Stockan liikkeille romumetallia.

”Siinä, missä joki laskee mereen, romukasat ja lautahökkelit seurasivat rantaviivaa ja joenuomaa niin, että vedessä lojui kaikkea roinaa sekä tynnyreitä pystyssä ja nurin. Mitä lienevät sisältäneet. Alueella on ollut aikanaan kaatopaikkakin”, kirjoittaa Bergström.

Kuvan paikkeilla kiemurteli kärrypolku Niemenmäkeen.

”Syysyön sumutihkussa tai myös kuutamossa valaisematon joutomaa oli niin pelottavan oloinen, että jotkut vertasivat tunnelmaa Baskervillen koiran nummikuvauksiin.”

Myös Juhani Mänttäri muistaa ajat ennen nykyistä Huopalahtea.

”Asuin vuoteen 1980 asti Huopalahdentiellä ja kävin kuuntelemassa jo 1970-luvulla Pikku Huopalahden rannoilla linturetkillä mm. yölaulajia, kuten satakieliä ja kerttusia, kun alue oli pelkkää merestä täytettyä joutomaata.”

Kuvan raiteilla kulkee raitiovaunulinja numero 10.

”Radan oli alun perin tarkoitus mennä Tilkan torille, jossa olisi ollut päättäri. Kaupunkisuunnitteluvirasto kuitenkin muutti suunnitelmia kaavoittamalla mutkikkaan radan kulkemaan kohti Haagan paloasemaa nykyisellä Korppaanmäentiellä”, kertoo Pentti Myllymäki.

Kun Pikku Huopalahti valmistui, uusi kaupunginosa herätti huomiota pienellä mittakaavallaan ja värikkäillä rakennuksilla. Taloja kutsuttiin niin lego- kuin muumitaloiksi.

Timo Lahtinen muutti seuduille 1990-luvun alussa, jolloin vasta Haagan puoleinen alue oli rakennettu. Hän muistaa Paciuksentien varrella olevan yökahvilan, jossa kävivät taksikuskit. Kunnes.

”Eräänä iltayönä talo olikin täynnä virkattuun kirjavaan päähineeseen verhottuja rastatukkia eikä kahvilasta saanut enää kahvia. Teetä sai, ja varmastikin olisi saanut myös jazzitupakkaa muilta asiakkailta. Maalaispoika oli hämmentynyt silloin, ja onhan se vähän vieläkin.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Timo Lahtisen. Hän saa Jyrki Vainosen kirjan Naulankantakeitto (Atena).

Tämän viikon arvoituskuvassa on vahvoja värejä. Missä ollaan ja milloin? Mistä on kysymys? Onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 23.7. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Heikki Kotilainen / HS
Raiteet kaartuivat Pikku-Huopalahdessa vuonna 1989.
Raiteet kaartuivat Pikku-Huopalahdessa vuonna 1989.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit