Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinän satotoiveet vaikuttavat hyviltä

Maan eteläosissa ovat korjuutyöt jo käynnissä täydellä teholla.

Ihmiset
 
HS
Lasse Holmström / Lehtikuva
Katriinaberg, Seutula. Tilanhoitaja Ville Laaksontausta heinänkorjuutyössä.
Katriinaberg, Seutula. Tilanhoitaja Ville Laaksontausta heinänkorjuutyössä. Kuva: Lasse Holmström / Lehtikuva

Pari päivää kestäneen poudan jälkeen näyttävät satotoiveet koko maassa melko lupaavilta. Heinän sisäänajo on alussa ja maan eteläosissa ovat korjuutyöt jo käynnissä täydellä teholla. Myös Itä-Suomessa on joillakin paikoin korjattu heinää latoihin.

Poutasäiden jatkuminen paitsi heinänkorjuun olisi myös kohta alkavan viljan tuleentumisen kannalta toitottavaa. Kylvötöihin päästiin tänä vuonna tavallista myöhempään, mutta nyt näyttää siltä, että ”aikataulu” kevätviljan kohdalla on saatu kiinni, ja kevätviljasta voidaan odottaa melko mukavaa satoa.

Peruna ja juurikasvit olisivat monin paikoin vielä sateen tarpeessa. Tuholaisia ei juurikasveissa tänä kesänä ole paljoa ollut, mutta juurikkaiden tuholaisruiskutukset olisi syytä aloittaa näinä päivinä. Varhaisperunaa on jo nostettu pitemmän aikaa. Lounais-Suomessa oli sato niin hyvä, että varhaisperunan kohdalla on ollut jopa ylitarjontaa. Talviperunan kasvukausi on nyt parhaimmillaan ja perunan nosto alkaa ilmeisesti normaaliin tapaan syyskuun puolessa välissä.

Pihlajasaaren pikku paratiisi

Helsinkiläiset voivat olla onnellisia siitä, että heillä on todellinen pikku paratiisinsa helle- ja lomapäivien viettoa varten. Pihlajasaari – kotoisasti kutsuttuna vain ”Pihlis” – tarjoaa auringon ja meren lisäksi vehmasta metsää, campingalueen, hiekkarantaa ja veden silittämiä kallioita. Pihlajasaari on avara ja siellä vallitsee tavallisiin uimarantoihin nähden rauhallinen, tekisi mieli sanoa hienostunut tunnelma; saarelle lähtevät vapaa-aikaansa viettämään diplomaatit ja liikemiehet siinä missä koululaiset ja perheenäiditkin.

Suomalaiset uimarannat tavallisesti: ahtautta, matkaradioiden meteliä, likaista vettä ja tyttöjahtiin tulleita ”rantakäärmeitä”. -- Vilkkaina päivinä Pihlajasaaren kävijämäärä kohoaa tuhansiin. Alkukesän helteinä vesibussit kuljettavat jopa 5000 kylpyvierasta päivittäin, ja tämän viikon lämpimät, aurinkoiset päivät ovat nostaneet kävijämäärän jo yli parin tuhannen.

Ruotsin pikkutytöt ja ehkäisypillerit

(Hels. San. kirjeenvaihtajalta) Tukholma, 20.7. (Maija-Liisa Heini)

Ruotsalaiset pikkutytöt turvautuvat ehkäisytabletteja hankkiessaan yhä yleisemmin mustaan pörssiin. 14–15-vuotiaat maksavat vanhemmille ystävättärilleen tableteista tiettävästi kaksinkertaisen hinnan.

Tri Malcolm Tottie Ruotsin lääkintöhallituksesta varoittaa tyttöjä hankkimasta laittomia teitä ehkäisypillereitä, joiden käyttö vaatii tarkkaa lääkärinvalvontaa. Niinpä teini-ikäiset saattavat lopettaa kasvunsa ehkäisypillereiden sivuvaikutuksena.

Tri Tottie toteaa Aftonbladetissa, ettei lääkintäviranomaisilla ole tietoa siitä, miten laajat mittasuhteet po. mustan pörssin kauppa on saanut. Muuan malmöläinen tyttö on kertonut lehdelle, että ehkäisypillereiden hankinta on erittäin yksinkertaista. Vanhemmat tytöt myyvät nuoremmilleen, laillista tietä hankkimiaan pillereitä kuukauden annoksina valmiissa pakkauksissa.

Eräänä syynä mustan pörssin kauppaan lienee seurauksista peloissaan olevien nuorten tyttöjen lääkäreitä kohtaan tuntema ujous. Yleisesti on myös tiedossa, etteivät gynekologit ilman muuta ole valmiita tarjoamaan ehkäisypillereitä ainakaan kaikkein nuorimmille potilailleen, varsinkin kun pillerin sivuvaikutuksia monen lääkärinkin mielestä tuskin vielä on tarpeeksi tutkittu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit