Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopivan vaarallinen sirkus – akrobaatti Kasperi Kola opettaa videolla jongleeraamaan

16-vuotiaan taiteilijan päälaji on haastava jalkajongleeraus.

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Opi jongleeraamaan
Opi jongleeraamaan
Kasperi Kola kertoo, miten kannattaa aloittaa jongleerausharrastus. Toimittaja: Jaana Rinne, kuvaus ja editointi: Mika Ranta.

Vuosi sitten raskas jongleerauspalikka putosi Kasperi Kolan päähän ja repi otsaan viiden tikin railon.

”Kun aloittaa sohvatyynyillä, ei tuollaista pääse ainakaan heti sattumaan”, sanoo Circus Helsingin valoisassa harjoitussalissa temppuileva Kola.

Hän pyörittää isoja palikoita jaloillaan, ja hetkeä myöhemmin yksi niistä putoaa. ”Anteeksi, käyn hakemassa jääpaloja”, uhri naurahtaa otsaansa hie­roen.

Suvilahdessa sijaitseva Circus Helsinki kuuluu Euroopan suurimpiin sirkuskouluihin. Se on kasvanut viidessätoista vuodessa seitsemän innokkaan ydinryhmästä tuhannen treenajan mekaksi. Yksi treenaajista on 16-vuotias Kasperi Kola. Hän innostui sirkuksesta jo lapsena.

Kola näki television Pikkusirkus-ohjelmassa taikureita ja tiikereitä ja ilmoitti äidilleen ha­luavansa harrastaa alkaa sirkusta. ”Eihän pieni poika voi harrastaa sellaista, joka kiertää maailmalla”, äiti sanoi Kasperille.

Mutta äiti oli väärässä. Sirkuskoulu löytyi googlaamalla Helsingin Pukinmäestä, ja vantaalainen 8-vuotias pääsi harjoittelemaan ajamista yksipyöräisellä.

Kun 11-vuotiaana tuli aika vaihtaa isompien ryhmään, Kola lähti isovanhempiensa kanssa kokeilemaan Circus Helsingin ilmapiiriä. ”Kaikki tapahtui nopeasti. Yhtäkkiä olin heittämässä kärrynpyöriä.”

Ahkera akrobatian harrastaja pääsi nopeasti mukaan sirkuksen vipulauta-esitykseen. Hän kehittyi, ja kaksi vuotta sitten Kolan ryhmä voitti vipulaudalla Waldonin sirkusfestivaaleilla Saksassa ensimmäisen sijan. Sama esitys sai Wiesbadenissa tuomariston erikoispalkinnon.

”Palkinnot ovat ihan kivoja, mutta ne eivät merkitse yhtä paljon kuin homman hauskuus. Olen saanut täältä paljon elämyksiä ja kavereita.”

Kola on mukana myös Circus Helsingin Tomusta-esityksessä 21.–22. heinäkuuta. Tomusta on tarina inhimillisyydestä ja ihmisyydestä: kulutus­yhteiskunta on ottanut kansan hengiltä ja jättänyt pienen persoonallisen ryhmän pärjäämään keskenään. Kasperi Kolan hahmon parhaat kaverit ovat jongleerauspalikoita.

”Oma hahmoni puhuu esineille”, Kola selittää. ”Poika ei saanut pienenä kavereita, joten hän haki turvaa leikkimällä esineiden kanssa. Hänellä on yhä neljä jongleeraamisputkea, joille hän höpöttelee ja joita hän pitää perheenään.”

Sirkuksen monipuolisuus on asia, mistä Kola nauttii. Sirkus haastaa temppujen ohella mielen, sillä ”esiintyessä saa olla luova ja improvisoida”.

Yleisön edessä Kola viihtyisi myös aikuisena, mutta tulevaisuudesta ei tarvitse vielä tietää.

”Siellä näkyy jotain taiteeseen liittyvää”, hän sanoo arvoituksellisesti.

Kola on juuri palannut Toulousesta Ranskasta, missä Circus Helsingin ryhmä tutustui sirkuskoulu Le Lidoon.

”Katselimme esityksiä ja vietimme aikaa kaupungilla. Oli mahtavaa olla yhdessä ja tutustua ranskalaisiin harrastajiin. Jollain pienellä paikkakunnalla pääsimme esiintymään perinteiseen sirkukseen.”

Sirkuksen taika on vuosi vuodelta voimistunut. Monet haaveilevat liittyvänsä Cirque du Soleilin kaltaisten nykysirkusten maailmankiertäjiin, mutta Kolalle riittää Circus Helsinki. Ainoa mitä hän kaipaa on lisää poikia harrastusryhmiin.

”Tyttöjä on enemmän kuin poikia, vaikka laji ei ole yhtään feminiininen. Päinvastoin, voima on akrobatiassa olennaista.”

Järjestelmälliseksi itseään kuvaileva Kasperi hymyilee rennosti eikä vaikuta tiukkapipolta. Circus Helsingin toiminnanjohtaja Martina Linder pitää Kolan huumorintajua pojan valttina. Hän kertoo Kolan olevan ryhmän koomikko.

”Kasperi ei ole kuitenkaan mikään vitsin vääntäjä. Hänen luonnollisuutensa koskettaa.”

Ensi syksynä Kola aloittaa Kallion ilmaisutaidon lukion. Hän ei usko opiskelun haittaavan sirkusharrastusta. ”Lukiosta saan lisää työkaluja esiintymiseen”, hän uskoo.

Circus Helsingin Tomusta-esitys Suvilahdessa (Sörnäisten rantatie 22, Voimala/rakennus 1, ovi B) 21.–22.7. klo 18.00.

Jongleeraaminen on sirkuksen perusliike: opettele jongleeraamaan sohvatyynyillä.
Mika Ranta / HS
Kasperi Kola on teknisesti taitava, mutta pelkästään sillä ei nykysirkuksessa pärjää. ”Pitää olla kyky kommunikoida yleisön kanssa”, hän sanoo.
Kasperi Kola on teknisesti taitava, mutta pelkästään sillä ei nykysirkuksessa pärjää. ”Pitää olla kyky kommunikoida yleisön kanssa”, hän sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit