Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinäkuussa 1906 keisari vahvisti naisten äänioikeuden – Suomi hehkui sivistysmaana

Lakiuudistus herkisti Helsingin Sanomien toimittajan runolliseksi.

Ihmiset
 
HS Arkisto
”Hautaan vanha eduskunta kansanvallan tieltä”, julisti kyltti Säätytalon edessä 1906 vanhanaikaisten säätyvaltiopäivien siirtyessä historiaan.
”Hautaan vanha eduskunta kansanvallan tieltä”, julisti kyltti Säätytalon edessä 1906 vanhanaikaisten säätyvaltiopäivien siirtyessä historiaan. Kuva: HS Arkisto

Koukeroisilla fraktuurakirjasimilla ladotusta palstan levyisestä uutisesta ei ole helppo saada heti selvää, eikä edes toteava otsikko ole erityisen houkutteleva: ”Waltiopäiväjärjestyksemme wahvistettu.”

Huomaamattoman uutisen kirjoittanut Helsingin Sanomien toimittaja yltää tekstissään silti lähes runolliseen tyyliin kuvaillessaan Suomea paikkana, joka ”edustaa sivistysmaiden joukossa wapaamielisintä perustuslaillisista yhteiskuntamuotoa”.

Syytä edistyksellisyyden ylistykseen olikin.

Keisari Nikolai II oli vahvistanut edellisenä päivänä, perjantaina 20. heinäkuuta 1906, Suomen suuriruhtinaskuntaan uuden valtiopäiväjärjestyksen ja vaalilain.

Ne takasivat periaatteessa kaikille suomalaisille sekä äänioikeuden että vaalikelpoisuuden.

Molemmat naisille ensimmäisenä Euroopassa – seitsemän vuotta ennen kakkoseksi ehtinyttä Norjaa ja yhdeksän vuotta ennen sitä seurannutta Tanskaa.

Suomi oli todella vapaamielisin, oikein tuplaveellä – ja erityisen onnekas oli sen ”kansa, jonka waltiollinen ja yhteiskunnallinen, jopa henkilöllinen wapaus ja turvallisuus wast’ikään wirui maassa lokaan ja häpeään poljettuna”.

”Hehkutuksen ymmärtää hyvin, sillä äänioikeutta ja vaalikelpoisuutta edelsi vuosien keskustelu, vaikka ei se tähän päätökseen loppunut”, muistuttaa tutkijatohtori Anna Elomäki.

”Seuraavaksi alkoivat valmistautuminen ensimmäisiin eduskuntavaaleihin ja yleinen keskustelu oikeuksien käytöstä. Varsinkin naisasianaiset korostivat naisten vastuuta ja esimerkillisyyttä: suomalaiset saattoivat vaikuttaa välillisesti naisten oikeuksiin muissakin maissa.”

Naisasianaisten kirjoituksia tutkinut Elomäki huomauttaa, että ylevä vastuun velvoite kertautuu yhtä lailla Helsingin Sanomien uutisessa, vaikka yleisemmässä muodossa.

Kuten pitikin, sillä uudistus oli tärkeä myös miehille, joista huomattava osa sai äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden vasta nyt, samaan aikaan naisten kanssa. Äänioikeutettuja oli ennen uudistusta vain 125 000, uudistuksen jälkeen kymmenkertaisesti eli 1 250 000.

Myös Helsingin Sanomien toimittaja oli asiasta hyvin vaikuttunut: ”Waltiopäiväjärjestyksemme vahvistaminen merkitsee peruskiven laskemista uuden Suomen historialle, uusien urien aukenemista kansamme waltiolliselle ja yhteiskunnalliselle, aineelliselle ja henkiselle tulewaisuudelle”, hän kirjoitti.

Anna Elomäki on mielissään siitä, että naisten äänioikeudesta ja vaalikelpoisuudesta ei tehdä uutisessa erityistä numeroa – ei puoleen eikä varsinkaan vastaan, naisia epäillen tai vähätellen.

”Muuhunkin olisi ollut mahdollisuus. Naisten äänioikeus ja erityisesti vaalikelpoisuus olivat edelleen kiistanalaisia. Ajateltiin muun muassa, että politiikan raaka ja julma maailma saattaa pilata naisen siveellisyyden.”

Kuinka sitten kävi ensimmäisellä historiallisella kerralla?

Vanhanaikaiset säätyvaltiopäivät korvanneeseen, mutta vallaltaan vielä rajoitettuun ensimmäiseen eduskuntaan oli ehdolla 700 miestä ja 62 naista, joista maaliskuussa 1907 valittiin 181 miestä ja 19 naista. Vaaleissa äänesti noin 900 000 suomalaista, 70 prosenttia oikeutetuista.

”Valittujen naisten määrää pidetään nykyään huomattavana, mutta osalle naisasianaisista vajaa kymmenen prosenttia oli pettymys. He odottivat paljon enemmän”, Elomäki kertoo.

”Ennen ensimmäisiä eduskuntavaaleja väläyteltiin myös ideaa erityisestä naisten asiaa ajavasta omasta puolueesta, mutta se ei saanut suurempaa kannatusta.”

Nyt, 110 vuotta myöhemmin, sen ajatusta saattaa jatkaa puoluerekisteriin pyrkivä tuore Feministinen puolue. Syrjinnän, seksismin ja rasismin vastaisena liikkeenä, johon voivat liittyä jo miehetkin.

HS Arkisto
”Suomen asiain esittely.” Uutinen vaalilain vahvistamisesta julkaistiin Helsingin Sanomien kakkossivulla 21. heinäkuuta 1906.
”Suomen asiain esittely.” Uutinen vaalilain vahvistamisesta julkaistiin Helsingin Sanomien kakkossivulla 21. heinäkuuta 1906.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit