Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkohysteriaa

Brasilian joukkueen lähtö Manchesterista kohti Lontoota aiheutti ympäristön pojissa ja tytöissä suuren surun.

Ihmiset
 
HS
Lehtikuva
Brasilialaiset aloittamassa kotimatkaansa. Linja-auton ikkunoista näkyvät vasemmalta Gylmar, Edu, Lima, Denilson, Orlando ja Garrincha.
Brasilialaiset aloittamassa kotimatkaansa. Linja-auton ikkunoista näkyvät vasemmalta Gylmar, Edu, Lima, Denilson, Orlando ja Garrincha. Kuva: Lehtikuva

(Helsingin Sanomain lähettämältä toimittajalta) Manchester, 21. 7. (Yrjö Lautela)

Brasilian joukkueen lähtö majapaikastaan Lymmin hotellista kohti Manchesteria ja edelleen Lontoota aiheutti ympäristön pojissa ja tytöissä yhtä suuren surun kuin konsanaan turnauksesta putoaminen maailmanmestaruuden puolustajille.

Tunnelma pelaajia kuljettaneen linja-auton vierellä oli yhtä hysteerinen kuin Beatlesien ollessa liikkeellä, joskin pienemmässä mittakaavassa.

Useita poliiseja oli kutsuttava hillitsemään noin 300 hengen suuruista nuorisojoukkoa, joista melkoinen osa oli nyyhkyttäviä tyttöjä.

Pelaajat puolestaan, jotka edellisenä iltana eivät olleet juuri paremmassa mielentilassa, hymyilivät urheasti.

Manageri Vicente Feolan viimeinen lausunto ennen lähtöä kuului lyhyesti:

– Strategiassamme ei ollut mitään vikaa.

Tästä lausunnosta ei otteluita puolueettomasti seurannut ole yhtä mieltä hänen kanssaan sikäli kuin yleensä halutaan myöntää, että Brasilialla oli mitään strategiaa tai taktiikkaa tässä MM-turnauksessa.

Kotimaan Gallup: Vitsaa lapsille vai ei?

Ruotsin valtiopäivillä keskusteltiin äskettäin varsin kiivaasti vitsan sopivuudesta kasvatusvälineeksi, ja enemmistö oli yhä ”lievän kurituksen” kannalla.

Samanlainen oli tulos mielipidetutkimuksesta. Vastaajista 53 pros. hyväksyi vitsan, 35 pros. vastusti vitsan käyttöä.

”Uudenaikainen” kasvatushan pitää vitsaa tarpeettomana, jopa vaarallisenakin ja katsoo että vanhempien pitäisi tulla toimeen muilla keinoilla. Näyttää kuitenkin, että meillä yhä edelleen vallitsevat vanhempain keskuudessa samanlaiset käsitykset kuin Ruotsissakin.

Olemme kyselleet tätä edustavalta joukolta v. 1955 ja uudelleen tänä vuonna, molemmilla kerroilla seuraavin kysymyksin:

”Onko teistä paikallaan, vai ei, että lasten kasvatuksessa käytetään myös vitsaa?”

”(Jos ei paikallaan) Miksi ei vitsaa?”

Vitsan kannattajain joukko oli meillä kasvanut vuodesta 1955, sillä silloin noin kuusi kymmenestä piti koivurieskaa tarpeellisena ainakin joskus, nyt näitä oli seitsemän kymmenestä, naiset hieman yleisemmin kuin miehet, mutta eri väestöryhmien vastaajat aivan samassa määrin.

Nuorimmat vastaajat, 15–19-vuotiaat, suosivat hieman vähemmän vitsaa kuin vanhempi väki, mutta heistäkin enemmistö myönsi sen joskus tarpeelliseksi.

Kotitalouskonehankintoihin 920 milj. mk viime vuonna

Maamme ruokakunnissa käytettiin vuonna 1965 keskimäärin 670 markkaa kotitalouskoneiden hankkimiseen ja kaiken kaikkiaan yksityiset taloudet käyttivät tähän tarkoitukseen 920 miljoonaa markkaa.

Näillä rahoilla ostettiin paitsi huonekaluja, mattoja ja muita sisustusesineitä mm. 127.000 jääkaappia, 60.000 pesukonetta, 72.000 pölynimuria ja eräitä kymmeniä tuhansia pienempiä kodin talouskoneita.

Tämä kodin omaisuusarvojen kasvu johtuu siitä, että reaaliansiotason noustessa liikenee entistä suurempi määrä suoranaisesta kulutuksesta kestävien omaisuusesineiden hankintaan.

Omistavaan luokkaan sen laajassa merkityksessä kuuluu nykyään moninkertaisesti suurempi osa kansasta kuin esimerkiksi 15 vuotta sitten. Omissa osakeasunnoissa asuminen on olosuhteiden pakostakin tullut kaupungeissa ja taajamissa entistä yleisemmäksi.

Omakotitalojen ja varsinkin rivitalojen osuus on uudessa kaupunkimaisessa asutuksessa lisääntymässä.

Jotakin yksityisten perheiden omaisuuden kasvusta kertoo myös kesähuviloiden lukumäärä, joka on viidessätoista vuodessa kolminkertaistunut, puhumattakaan henkilöautoista, joita nykyään on 17 kertaa enemmän kuin 15 vuotta sitten.

Neljä maata aloittaa Euroopassa väritelevisiolähetykset v. 1967

Neljä eurooppalaista yleisradiotoiminnan suurvaltaa aloittaa väritelevisiolähetyksensä jo ensi vuoden aikana, eivät kuitenkaan samaa järjestelmää noudattaen.

Ranska ja Neuvostoliitto ryhtyvät käyttämään Secam-III järjestelmää ja Englanti ja Länsi-Saksa PAL-järjestelmää.

Oslossa päättyneessä CCIR:n konferenssissa ei päästy yksimielisyyteen, eikä Euroopalle siis saatu yhteistä väritelevisiojärjestelmää, sanoi Yleisradion teknillinen johtaja Paavo Arni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit