Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karismaattinen kosmopoliitti eli monisäikeisen elämän

Philip von Knorring 1948–2016

Ihmiset
 
Leena Kuumola
Sigurður Jökull
Philip von Knorring
Philip von Knorring Kuva: Sigurður Jökull

Taiteilija Philip von Knorring kuoli jo jonkin aikaa sairastettuaan Helsingissä 14. heinäkuuta 68-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 3. toukokuuta 1948.

Philip von Knorringin epätavallisen monisäikeisestä elämästä ei puuttunut dramaattisia käänteitä. Hän syntyi vauraaseen aatelissukuun, mikä loi pohjan monille mahdollisuuksille, arvokkaimpana niistä vanha sivistyksen perinne. Karismaattisena kosmopoliittina hän liikkui luontevasti niin salongeissa kuin taiteilijoiden ja käsityöläistenkin verstailla.

Knorring arvosti omistautunutta tietämystä ja osaamista kaikissa muodoissa ja kunnioitti ihmistä riippumatta tämän näennäisestä paikasta yhteiskunnan hierarkioissa.

Hän oli laatua ja integriteettiä arvostava lämminsydäminen kulinaristi, joka veti puoleensa kauneutta, pitoja ja mitä erilaisimpia ihmisiä. Boheemielämän seurallisiin iloihin peittyi joskus hänen vastakkainen puolensa, suuri rakkaus luontoon ja mereen ja kyky niiden hiljaiseen kokemiseen.

Purjehdus ja veneet olivat musiikin ohella eräs hänen intohimoistaan, tutkimus- ja löytöretkiä käsittelevä kirjallisuus niin ikään. Vielä viimeisinä päivinään hän seurasi televisiosta pyöräilyn Tour de Francea, omien sanojensa mukaan pikemminkin paikkojen ja kulttuurihistorian kuin itse urheilun vuoksi.

Knorringin grand tour varhaisen 1970-luvun Keski-Euroopassa vei pari vuotta ja sisälsi matkoja Iraniin ja Afganistaniin sekä Kaukasukselle. Ne vahvistivat entisestään kiinnostusta vanhoihin kulttuureihin.

Elettyään lähes kahden vuosikymmenen ajan perheellisenä maanviljelijänä lapsuutensa maisemissa, suvun suurtiluksilla Halikossa, Knorring joutui 1990-luvun taitteessa aloittamaan elämänsä alusta. Hän palasi Helsinkiin.

Taiteilijana Knorring oli käsitteellinen esteetikko. Hänellä oli jo varhain osansa kulttuuripiireissä, joissa avantgarden kokeellisuus ja vapaus olivat keskeisiä tavoitteita. Knorringin välineitä olivat 1960-luvun lopulta valokuva ja kokeellinen lyhytelokuva.

Hän oli mukana perustamassa vaihtoehtoista Elonkorjaajat-taiteilijaryhmää yhdessä mm. J. O. Mallanderin, Olli Lyytikäisen ja Carolus Enckellin kanssa.

Helsingin lisäksi hänen töitään oli esillä mm. Reykjavikissa ja Tukholmassa. Moderna Museetissa esitettiin vuonna 1977 hänen installaationsa Bevakat, joka oli aikansa edelläkävijöitä uuden teknologian suhteen.

Valvontakamerat muodostivat pylväiden päissä Stonehengestä inspiroituneen kehän, kritiikkinä yhteiskunnassa jo silloin tapahtuvalle jatkuvalle tarkkailulle.

Kun itse muutin galleriani Tukholmasta Helsinkiin 1996, tiesin ensitapaamisesta lähtien löytäneeni Knorringista hengenheimolaisen ja ystävän. Hän ymmärsi ja rohkaisi väsymättä pyrkimystäni luoda riippumatonta ja vapaata ilmapiiriä kokeelliselle taiteelle ja ajatuksille.

Hänen monet näyttelynsä Galleri Leena Kuumolassa olivat tilallisia teoksia, joissa hänelle merkityksellisistä asioista syntyi aistillisen runollisia kiteytymiä. Yksi mieleenpainuvimmista oli hämärän kellaritilan täyttänyt vesi, jonka pinnalla hitaasti lipui hopeanhohtoisia tyynyjä. Siinä viitteet Bacchuksen rituaaleihin yhdistyivät kuutamon hopeoiman meren kaltaiseen kokemukseen.

Viimeinen hänen viidestä näyttelystään gallerian loppuaikoina 2005 kietoi katsojan alakerrassa sankkaan usvaan, joka yläkerran mustavalkoisissa valokuvissa tiivistyi pisaroiksi puunoksissa.

Knorringin myötä Helsingin kulttuurielämästä poistuu lähes myyttinen hahmo, jonka stoalaisen asenteen ja rauhaan kannustavan olemuksen olisi suonut vielä kauan saavan olla esikuvana jo osin raadolliseksi muuttuneessa taidemaailmassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit