Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

N-liiton sukellusvene esiin Malmön edustalla

Ihmiset
 
HS
Pressens Bild
Carl Gustaf
Carl Gustaf Kuva: Pressens Bild

Tukholma, 22. 7.

(Maija-Liisa Heini)

Venäläinen sukellusvene havaittiin Malmön ulkopuolella, missä alus oli näkyvissä muutaman minuutin ajan ennen kuin se uudelleen sukelsi syvyyksiin.

Kutsumaton vieras havaittiin paitsi rannalta myös Kööpenhaminasta kotimatkalla olleista kahdesta ruotsalaisesta koululaivasta. Ruotsin kruununprinssi, Carl-Gustaf, oli mukana jälkimmäisessä kahdesta Gladan- ja Falken-nimisestä harjoitusaluksesta.

Muuan ruotsalainen lehtikuvaaja ennätti ottaa venäläisestä sukellusveneestä sarjan kuvia, jotka viipymättä toimitettiin paikalliselle rannikkovartiostolle. Tällöin todettiin, että sukellusvene 371 oli täsmälleen sama alus, joka vuosi sitten niin ikään näyttäytyi Malmön ulkopuolella. -- Venäläisestä sukellusveneestä otetut kuvat, jotka tiettävästi ovat erittäin yksityiskohtaisia, on toimitettu merivoimien esikuntaan Tukholmaan asiantuntijoiden lähemmin tutkittaviksi.

Ruotsin kruununprinssin mukanaolo Falkenilla herätti aluksen ollessa Kööpenhaminassa vilkasta mielenkiintoa tanskalaisten keskuudessa.

Carl-Gustaf sai mm. naapurimaassa tilaisuuden esittää uimataitoaan, missä yhteydessä hän tietenkin joutui lukuisten valokuvaajien kiinnostuksen kohteeksi.

Eilen illalla kruununprinssiä haastateltiin hänen kotiuduttuaan Malmöhön Ruotsin televisiossa. Kruununprinssi vakuutti palveluksen Falkenilla muodostuneen kaikin puolin myönteiseksi ja kiinnostavaksi kokemukseksi.

Kirjaimet näkyvyyden mukaan raitiovaunuihin

Raitiovaunujen numeroiden yhteydessä esiintyvät kirjaimet ovat vain osaksi peräisin Helsingin jonkun paikan ruotsinkielisestä nimestä, kertoi osastopäällikkö Lind liikennelaitokselta.

Nimittäin 3. linjalla otettiin käyttöön jo hyvin varhain sekaannuksien välttämiseksi B- ja T-kirjaimet Kallion (Berghall) ja Töölön (Tölö) liikenteessä. Kukaan ei ole myöhemmin pyytänyt muuttamaan B-kirjainta K-ksi.

Vuonna 1951 silloinen liikennelaitoksen päällikkö Castren antoi tieteellisesti tutkia, mitkä kirjaimet näkyvät parhaiten ja kauemmas, jotta niitä voitaisiin käyttää apuna raitiovaunujen merkkeinä.

Tällöin ilmestyivät kirjaimet S, N ja A raitiovaunuihin.

S-kirjain liitettiin 4. linjan Kauppatorille menevään vaunuun, N taas yöliikenteeseen ja A ruuhkavaunuihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit