Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Aikansa hipsteri” Mosse Vikstedt on viimeinen vanhan ajan pop-patruuna, joka päätti, mitä Suomi kuunteli ja soitti

Mosse Vikstedt, 90, julkaisi aikoinaan levyjä Konsta Jylhän pelimanneista aina Carolaan, Lasse Mårtensoniin ja huumoriyhtye Hullujussiin asti. Vikstedt jäi eläkkeelle vuonna 1984, juuri kun cd-levy teki tuloaan.

Ihmiset
 
Markus Jokela / HS
Musiikkimies Mosse Vikstedt on viettänyt kesiään jo vähän yli 50 vuotta Porkkalanniemellä: ”Ulkomaalaisten vieraiden mielestä tämä on ihan erämaata, vaikka Stokkalta on ajomatkaa vain 50 minuuttia.”
Musiikkimies Mosse Vikstedt on viettänyt kesiään jo vähän yli 50 vuotta Porkkalanniemellä: ”Ulkomaalaisten vieraiden mielestä tämä on ihan erämaata, vaikka Stokkalta on ajomatkaa vain 50 minuuttia.” Kuva: Markus Jokela / HS
Kolme nopeaa

Näitä keikkoja en voi unohtaa

1 Frank Sinatra Lontoossa 1975: ”Konsertti ylitse muiden. Sinatra, Sarah Vaughan ja jousilla täydennetty Count Basie Orchestra nostattavat karvat yhä pystyyn.”

2 Konsta Jylhä Kaustisella 1971: ”Olin tehnyt syksyllä 1970 jo levyn Jylhän pelimannien kanssa ja päätin äänittää myös juhlakonsertin. Oli hieno todistaa, kuinka vaatimaton mestari sai arvonimen Director musices.”

3 Hootenanny Singers Helsingissä 1964: ”Yhteistyöni Abba-manageri Stikkan Andersonin kanssa alkoi Hootenanny Singersista, joka levytti hittinsä Gabrielle myös suomeksi. Yhtye treenasi sen tekstiä meillä Munkkiniemessä, yhtenä laulajana Björn Ulvaeus, myöhempi abba.”

Aivan ensimmäiseksi Johan ”Mosse” Vikstedtin kesäkodissa Kirkkonummella täytyy nähdä se seinä, johon ovat vuosikymmenten varrella piirtäneet puumerkkinsä monet tunnetut ja vähemmän tunnetut vieraat.

”Sopii, hoidetaan se alta pois”, sanoo Viksted ja opastaa peremmälle talon toisessa päässä olevaan makuuhuoneeseen. Ja kyllä, nimikirjoitusseinä on vaikuttava, melkein yhden elämäntyön tiivistelmä.

”Tuolla on Rauno Lehtinen, tuolla Seija Simola ja tuolla Lasse Mårtenson. Ja nuo kasvot kuvittavat Raittisen Jussia ja Eeroa ”, osoittaa Vikstedt kyynärsauvallaan ja tempautuu satojen kotimaisten ja ulkomaisten nimien sytyttämiin muistoihin.

”Ja tuo pelkkä Kalle on tietysti Carola Standertskjöld, joka oli suomalaisista laulajista aikanaan ainutlaatuinen.”

Samaa voi sanoa nyt myös Mosse Vikstedtistä.

Hän on viimeinen vanhan ajan suomalainen ”pop-patruuna” – viimeinen niistä jo 1950-luvulla uransa aloittaneista levyjen tuottajista ja julkaisijoista, jotka päättivät, mitä Suomi kuunteli ja soitti.

”Mutta ei se aina kovin suunnitelmallista ollut, saati laskelmoitua”, korostaa Vikstedt, joka täyttää ensi maanantaina 90 vuotta.

”Muistan oikein hyvin, kuinka törmäsin pelimanni Konsta Jylhään Ruisrockissa elokuussa 1970. Olin roudaamassa sinne jotain englantilaista bändiä, ja vastaan kävelee täysin odottamatta kansallispuvuissa tämä ryhmä, josta penskat olivat kuulemma pitäneet paljon.”

Aikalaisiaan nykyaikaisempaa Discophon-yhtiötä johtanut Vikstedt tarttui heti tilaisuuteen ja teki Jylhän Kaustisen Purppuripelimannien kanssa tuoreeltaan kolme albumia. Ne myivät ”aivan helvetin hyvin” ja auttoivat samalla popularisoimaan suomalaista kansanmusiikkia.

Mutta paremmin Vikstedt tunnetaan julkaisemistaan kansainvälisen tyylin laulajista, kuten esimerkiksi Carolasta, Seija Simolasta ja Monica Aspelundista. Tai huumoriyhtye Hullujussista sekä monista menestyneistä lastenlevyistä.

Jazzin harrastajat ovat yhä kiitollisia, että hän tuotti ja julkaisi kaksi varhaista kotimaista mestariteosta, Esa Pethmanin albumin The Modern Sound of Finland (1965) ja Christian Schwindt Quintetin albumin For Friends and Relatives (1966).

Erilaisesti svengaava jazz olikin Helsingissä syntyneen ja varttuneen Mosse Vikstedtin ensimmäinen musiikillinen rakkaus, kuten monella muulla saman polven urbaanilla hipsterillä. Se oli yksinkertaisesti cooleinta, muodikkainta mahdollista musiikkia.

Vikstedtiin se vetosi jopa niin, että hän perusti ystävän kanssa konsertteja järjestäneen Swing-45-jazzkerhon ja kirjoitti toisen ystävänsä kanssa Yleisradion pääjohtajalle Hella Wuolijoille – kärttäen radioon ohjelmaa jazzista.

”Hän vastasi, että tehkää te.”

Vikstedtin ja ystävä Paavo Einiön yhteinen ura radiotoimittajina jäi silloin lyhyeksi, mutta 1960-luvulla heidät tunsivat jo ”kaikki”. He tekivät viisi vuotta kevyeen musiikkiin keskittynyttä viikoittaista Kaleidoskooppia, jota suositumpia ohjelmia olivat ”kuulemma vain aamuhartaus ja uutiset”.

Hersyviä tarinoita musiikista riittää yhä – muun muassa varhaisista ajoista levyjä prässänneessä Akkuteollisuus-yhtiössä ja oman Scandia-yhtiön perustamisesta. Sekä tietysti neljännesvuosisadasta Discophon-yhtiössä, joka sekä tuotti kotimaista musiikkia että edusti merkittäviä ulkomaisia levymerkkejä.

Discophonin työntekijänä ja johtajana Vikstedt saikin kokea suomalaisen levyteollisuuden suuret kasvun vuodet äänitemyynnin levitessä erikoisliikkeistä uusiin marketteihin ja liiketoiminnan paisuessa (auto)kasetteineen koko kansan viihdyttämiseksi.

”Tämä on ollut todella mielenkiintoinen ala, vaikka me tuotimme tietysti myös sellaista, mikä ei ansaitse jäädä historiaan. Rehellisesti syntyneet menestykset lämmittävät silti edelleen, eikä meillä muita ollutkaan.”

Viktedt sanoo silti, että tuloksen tekeminen ei ollut koskaan perimmäinen syy. Hän pitää itseään enemmänkin vanhan ajan diggari-idealistina, jolle musiikki oli sekä lähtökohta että päämäärä.

”Vasta näin ikääntyessä on alkanut harmittamaan, etten laittanut omista vinyylijulkaisuista sivuun itselleni yhtään kappaletta. Mutta en kuvitellut tekeväni historiaa, saati kulttuurihistoriaa.”

Toisaalta hänellä on huoneessaan se ainutlaatuinen nimikirjoitusten seinä, jota ei voi ostaa edes rahalla. Levyt ovat sentään monistettavia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit