Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppalaiset pilkkasivat, kun Yhdysvalloissa taisteltiin yli 90 vuotta sitten ”apinaoikeudenkäynnissä”

Heinäkuussa 1925 Yhdysvalloissa kinattiin siitä, syntyikö Eeva Aatamista vai kumpikin apinasta. Daytonin oikeudenkäynti evoluutioteorian kouluopetuksesta oli yksi viime vuosisadan erikoisimmista oikeustapauksista Yhdysvalloissa.

Ihmiset
 
Hulton Archive
Evoluution opettamisesta syytetty John Scopes (toinen vasemmalta) oikeussalissa Daytonissa, Tennesseessä kesällä 1925.
Evoluution opettamisesta syytetty John Scopes (toinen vasemmalta) oikeussalissa Daytonissa, Tennesseessä kesällä 1925. Kuva: Hulton Archive

”Oli Daytoni tuollainen tienoo, mis’ ei ollunna tietoa hienoo / siellä yhtään ei ihmiset nytkään kehityksellänsä kerskaile”, sanaili amerikansuomalainen kuplettilaulaja Antti Syrjäniemi vuonna 1929 kappaleessaan Daytonian apinajuttu.

Ivan aiheena oli Daytonin pikkukaupungissa Tennesseessä vuonna 1925 pidetty kuuluisa oikeudenkäynti. Se päättyi tällä viikolla 91 vuotta sitten.

Nuori lukionopettaja John Scopes oli syytteessä siitä, että hän oli opettanut evoluutioteoriaa biologian tunnilla. Aiemmin samana vuonna Tennesseessä oli näet kielletty kaikkien sellaisten teorioiden opettaminen, jotka kiistävät Raamatun luomiskertomuksen ja opettavat ihmisen polveutuvan alemmista olennoista.

Että kävi vaan sellainen rapina, kun ihminen ennen ol’ apina / puita myöden kuorta syöden ennenmuinoin rapusimme vaan.”

Kehitysoppia vastustavat fundamentalistit olivat 1920-luvulla onnistuneet kieltämään evoluution opetuksen useissa osavaltioissa. Uskovainen kansa ei halunnut niellä sitä, että heidän verorahoillaan heidän lapsilleen opetetaan asioita, jotka eivät vastaa vanhempien vakaumusta.

Liikettä johti kolminkertainen demokraattien presidenttiehdokas ja tunnettu puhuja William Jennings Bryan, joka oli aiemmin lobannut alkoholin kieltolakia voimaan Yhdysvalloissa.

Tennesseen apinaoikeudenkäynti oli alusta lähtien julkisuustemppu: kansalaisoikeusjärjestö ACLU halusi koetella evoluutiolakia ja taivutteli itse opettaja Scopesin istumaan syytetyn penkille. Bryan ryhtyi syyttäjäksi, ja puolustusasianajajaksi pestattiin maankuulu lakimies Clarence Darrow.

”Tuli oikeudenkäynti siis julma, mis’ selville saatava ol’ pulma: miten ja milloin nytkö vai silloin elikkä passaako ollenkaan / seinien sisälle se oppi, että ihminen on kehittyvä kloppi.

Heinäkuun 10. päivänä vuonna 1925 alkoi uneliaassa Daytonin kylässä varsinainen karnevaali, monkey business, niin kuin amerikaksi sanottaisiin. Kaduilla myytiin virvokkeita, ja oikeustalon edessä temppuili koulutettuja simpansseja. ”Puuttuvaa lenkkiä” esitti eräs lyhytkasvuinen mies, joka oli rujoine piirteineen ikään kuin todiste siitä, että ihminen korkeintaan taantuu apinaksi.

Scopesin puolustus halusi kyseenalaistaa itse evoluution opetuksen kieltävän lain, mutta tuomari keskittyi puimaan vain sitä, onko lakia rikottu vai ei. Hän hylkäsi suurimman osan puolustuksen todistajista. Oikeudenkäynti venyi yli viikon mittaiseksi, ja kuudentena päivänä puolustukselta loppuivat jo todistajat.

”Heittäkää se vietävä kaivoon, siel’ nikkaroikoon, helvetti soikoon, akkoja ukkoja apinoistaan.”

Seitsemäntenä päivänä ei silti levätty. Tuhannet ihmiset saapuivat taas pällistelemään päivän epistolaa. Oikeudenkäynti oli jo aiemmin siirretty ulkosalle, kun oikeussalin lattia rutisi kiinnostuneen ihmisjoukon jalkojen alla.

Niinpä syyttäjä Bryan hikoili pihalla Tennesseen kesähelteessä, kun Darrow alkoi poikkeuksellisesti tentata häntä osoittaakseen, ettei luomiskertomusta voi ottaa tosissaan.

Darrow kyseli, luotiinko Eeva tosiaan Aatamin kylkiluusta, pysäyttikö Joosua oikeasti Auringon aloilleen ja jos pysäytti, niin mitä maapallolle sitten tapahtui, kun se näin ollen olisi lakannut pyörimästä? Bryan vastasi, ettei koskaan ole miettinyt asiaa, mutta uskoo Raamatun sanaan.

Darrow tivasi sitten, että luotiinko kiinalaiset muka ennen maapalloa, kun Kiinan kulttuurin tiedettiin olevan tuhansia vuosia vanhempi kuin Raamatusta laskettu maailman luomispäivä.

”Ne tuhansia vuosia katto Kiinas’ jo kieroon, ennenku Aatamil ol’ Eevasta tietoo.”

Darrow tenttasi Bryanin suohon, mutta tuomari hylkäsi koko kuulustelun epäolennaisena. Lopulta jäi enää alkuperäinen kysymys siitä, oliko Scopes opettanut kehitysoppia vai ei ja siten rikkonut lakia. Koska puolustus ei tätä voinut eikä halunnut kiistää, Scopes tuomittiin sadan dollarin sakkoihin.

Helsingin Sanomat kertoi tuomiosta perjantaina 24. heinäkuuta 1925 ja kuvaili oikeudenkäyntiä ”lystilliseksi”. Eurooppalaisesta näkökulmasta koko kiista oli täysin käsittämätön, ja tieteen piirissä evoluutio oli hyväksytty jo 1870-luvulla.

Apinaoikeudenkäyntiä on jälkeenpäin maalattu tieteen voitoksi, koska farssi saattoi luomisteorian kannattajat naurunalaisiksi. Koulukirjojen kustantajat kuitenkin taipuivat fundamentalistien edessä, koska eivät halunneet menettää ostajia.

Useista biologian oppikirjoista poistettiin sana ”evoluutio”, ja aihetta käsiteltiin kierrellen, ihmisen polveutumista ei lähes lainkaan. Evoluution opetus säilyi pitkään kähmäisenä, ja omituiset lait kumottiin lopullisesti kaikkialla Yhdysvalloissa vasta 1970-luvulle tultaessa.

Luomisteorian kannattajat siirtyivät ampumaan poteroista ja pukivat viestinsä näennäistieteeksi, kuten älykkään suunnittelun teoriaksi. Näitä liike yrittää ujuttaa kouluihin vielä tänäkin päivänä.

Ymmärrys evoluutiosta on Yhdysvalloissa yhä heikkoa. Tuoreen gallupin mukaan 40 prosenttia amerikkalaisista uskoo Jumalan luoneen ihmisen viimeisen 10 000 vuoden aikana. Evoluutioon ilman mitään yliluonnollista ohjausta uskoo vain 20 prosenttia.

Tällä viikolla Saudi-Arabian uskonoppineiden neuvosto puolestaan kielsi Pokémon Go -pelin, koska siinäkin oliot kehittyvät islaminuskon oppien vastaisesti.

Evoluutioteorian isää Charles Darwinia kuvattiin 1800-luvun karikatyyreissä usein apinana. Piirros vuodelta 1871, jolloin Darwinin kirja Ihmisen polveutuminen ja sukupuolivalinta ilmestyi.
Evoluutioteorian isää Charles Darwinia kuvattiin 1800-luvun karikatyyreissä usein apinana. Piirros vuodelta 1871, jolloin Darwinin kirja Ihmisen polveutuminen ja sukupuolivalinta ilmestyi.
Pilapiirros San Francisco Examiner -lehdessä 22. 7. 1925.
Pilapiirros San Francisco Examiner -lehdessä 22. 7. 1925.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit