Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koti purppuran vuoren kupeessa – suomalaisnainen tekee kansainvälistä uraa pienessä Montenegron vuoristokylässä

Kirsi Hyvärinen toimii matkailualan konsulttina. Kodin ikkunasta avautuu Montenegron vuoristo.

Ihmiset
 
Jukka Gröndahl / HS
Kirsi Hyvärinen tekee kansainvälistä uraa, mutta koti on keskellä vuoristoa pienessä Pošćenjen kylässä Montenegrossa.
Kirsi Hyvärinen tekee kansainvälistä uraa, mutta koti on keskellä vuoristoa pienessä Pošćenjen kylässä Montenegrossa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kolme nopeaa

Kolme vinkkiä ulkomailla töitä tekevälle

 

1 Mieti motiivejasi

”Missään ei ole kaikkea sataprosenttisesti. Ajattele, että pois jostain voi tarkoittaa, että olet matkalla jotain kohti. Suomalainen sisu auttaa kaikkialla.”

 

2 Elä muiden mukana

”Älä jää ulkomaalaisten ympyröihin, vaan mene paikalliseen elämään mukaan. Kuuntele ihmisiä ja lue paljon. Hyvä kirja tähän liittyen on Richard D. Lewisin When cultures collide.”

 

3 Maailma on verkko

”Maailma ei ole enää vain pallo vaan verkko. Ala verkostoitua jo opiskeluaikana. Hyvä nettiyhteyskin on tärkeä, mutta tavoitettavissa ei tarvitse olla vuorokauden ympäri.”

Pošćenje

Kyläläisten ensimmäinen reaktio oli kummastus. Suomalainen nainen ostaa tontin keskeltä Montenegron vuoristoylänköä, rakentaa talon ja asettuu asumaan paikallisten keskelle.

”Puhuimme hänestä yhtenä hulluna suomalaisena”, yksi kylän miehistä kertoo Pošćenjen kylässä keskellä jylhää vuoristoa.

Samassa pöydässä istuva Kirsi Hyvärinen, 50, kuuntelee kiinnostuneena vieressä.

”Olenkin aina halunnut tietää, mitä minusta aluksi ajateltiin”, hän nauraa.

Jaloissa pyörii kolmikielinen Vanja-koira. Se ymmärtää käskyjä suomeksi, saksaksi ja montenegroksi. Ne ovat Hyvärisen elämää määrittäviä kieliä.

Rovaniemellä syntynyt ja Espoossa kasvanut Hyvärinen lähti lukion jälkeen Saksaan hoitamaan ja kouluttamaan hevosia. Neljän vuoden jälkeen tuli olo, että hevosala ei kanna loppuelämää.

Hän päätyi opiskelemaan matkailualaa Saksaan. Samalla reissulla hän on edelleen.

Hyvärinen on matkailualan konsultti, joka neuvoo eri maita ja organisaatioita kestävän matkailun kehittämisessä. Pošćenjen kylässä näkyy merkittyjä vaellus- ja pyöräilyreittejä. Muun muassa niitä Hyvärinen on ollut suunnittelemassa.

Montenegroon hän päätyi ensimmäisen kerran asumaan vuonna 2006, kun hänet palkattiin töihin paikalliseen matkailun markkinoinnista vastaavaan kansalliseen organisaatioon.

Ennen sitä Hyvärinen oli työskennellyt vuosia eri puolilla Saksaa.

Kun Saksan kehitysavusta rahoitettu pesti Montenegrossa loppui vuonna 2013, Hyvärinen mietti paluuta Saksaan. Se ei kuitenkaan tuntunut enää oikealta vaihtoehdolta. Hän meni kuukaudeksi Suomeen testaamaan, voisiko harkita paluuta kotimaahan parinkymmenen vuoden jälkeen.

”Suomessa kaikki tuntui jo niin valmiilta. Balkanilla kuin myös muualla maailmassa on vielä enemmän tehtävää”, hän sanoo keskellä monin paikoin koskematonta Montenegron maaseutua.

Hyvärinen mietti myös, miten karsia työelämästä niitä puolia, joista ei ole koskaan pitänyt. Yksi asia oli päivittäiset työmatkat kotoa työpaikalle. Samalla hän oli alkanut katsoa tontteja Montenegrosta.

Ratkaisu löytyi Pošćenjesta, josta ostetulle tontille nousi suomalaista ja balkanilaista rakennustyyliä yhdistävä talo. Vaikka parin tunnin päässä Montenegron rannikolla on välimerellinen ilmasto, vuoristoylängöllä on neljä vuodenaikaa ja talvisin lunta.

”Lisäksi täällä on tilaa, mikä vetoaa varmaan kaikkiin suomalaisiin.”

Hyvärinen jättäytyi vapaaksi konsultiksi ja perusti toimiston kotiinsa. Toimisto sijaitsee huoneessa, josta avautuu kaksi ikkunaa kohti vuoristoa. Varhain aamulla vuoren rinteet hehkuvat purppurana.

Täältä vuoristokylän keskeltä hän tekee töitä 3G-mobiiliyhteyden avulla asiakkaiden kanssa ympäri maailmaa. Viime vuosina Hyväristä ovat työllistäneet asiakkaat Armeniaa, Kiinaa ja Dominikaanista tasavaltaa myöten.

Kiinan Sichuaniin voi soittaa yhtä kätevästi Montenegron vuoristosta kuin mistä tahansa pääkaupungista. Ainoa ero on se, että työpuhelujen välissä voi käydä haravoimassa heiniä omalla vuoristoniityllä.

Hyvärinen uskoo, että hänen valintansa on tyypillinen paitsi matkailualan ammattilaiselle myös vapaan liikkuvuuden aikakaudelle. Työpaikat ja ihmiset eivät ole enää sidottuja asumaan ja työskentelemään vain yhdessä paikassa. Lentokentälle pääsee Pošćenjesta parissa tunnissa.

Miksi siis ei asuisi vaikka Montenegron vuoristossa?

Hyväriselle tulee kesällä kolme vuotta täyteen Pošćenjessa. Hän sanoo tuntevansa, että hänet on hyväksytty kyläläisten joukkoon. Paikallista hänestä ei silti koskaan tule.

Suomalaisasukas on myös vaikuttanut paikallisiin. Muuttotappioinen kylä huomasi, että alueella on myös vetovoimatekijöitä. ”Hullu suomalainen” avasi silmät kotipaikan hienoudelle.

”Kirsin muuton myötä tajusimme itsekin, että asumme aika ainutlaatuisessa paikassa”, paikallinen matkailuyrittäjä sanoo.

Jukka Gröndahl / HS
Kirsi Hyvärisen sylissä on Vanja-koira, joka ymmärtää käskyjä suomeksi, saksaksi ja montenegroksi.
Kirsi Hyvärisen sylissä on Vanja-koira, joka ymmärtää käskyjä suomeksi, saksaksi ja montenegroksi.
Jukka Gröndahl / HS
Pošćenjen kylässä vieraillut amerikkalainen ei osannut kyrillisiä kirjaimia, joten kylän nimi näytti hänelle sanalta ”nowhere”. Kirsi Hyvärinen piti ajatuksesta asua paikassa nimeltä ”ei missään”, minkä vuoksi kyrillinen kirjoitusasu on painettu myös hänen käyntikorttiinsa.
Pošćenjen kylässä vieraillut amerikkalainen ei osannut kyrillisiä kirjaimia, joten kylän nimi näytti hänelle sanalta ”nowhere”. Kirsi Hyvärinen piti ajatuksesta asua paikassa nimeltä ”ei missään”, minkä vuoksi kyrillinen kirjoitusasu on painettu myös hänen käyntikorttiinsa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit