Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoruuden partioharrastus kasvatti ”merisusi” Juhani Kaskealasta vastuunkantajan

Puolustusvoimain entinen komentaja Juhani Kaskeala, 70, on ollut kolmen presidentin luottomies.

Ihmiset
 
Emilia Kangasluoma / HS
”En koskaan pelännyt merta, mutta olen aina tuntenut tervettä kunnioitusta sen voimaa kohtaan”, Juhani Kaskeala toteaa veneessään Humallahden venekerholla.
”En koskaan pelännyt merta, mutta olen aina tuntenut tervettä kunnioitusta sen voimaa kohtaan”, Juhani Kaskeala toteaa veneessään Humallahden venekerholla. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Kolme nopeaa

Juhani Kaskealan avainasioita

1 Asevelvollisuus

”Eurooppalaiset komentajakollegani kadehtivat reserviläistemme sotilaallista osaamista. Siinä yhdistyvät korkeatasoinen siviili- ja sotilaskoulutus.”

 

2 Kansainvälinen yhteistyö

”Turvallisuus tuotetaan yhteistoiminnalla, ei eristäytyen. Impivaaralaisuus ei auta puolustamaan eikä rakentamaan tätä maata.”

 

3 Jatkuva oppiminen

”Vaimoni toivoo minun jäävän 70-vuotiaana eläkkeelle, mutta sitä en voi luvata. Työuria on tarve pidentää, eikä ihminen ei ole koskaan liian vanha oppimaan uutta.”

Tunnit kuluvat nopeasti, kun haastateltava on yhtä luonteva ja hyväntuulinen herrasmies kuin Juhani Kaskeala.

Tänään 70 vuotta täyttävä Kaskeala saavutti 44 vuotta kestäneellä sotilasurallaan kaiken, mikä Suomessa on alalla mahdollista. Ennen jäämistään reserviin 2009 hän oli yli kahdeksan vuotta Puolustusvoimain komentajana.

Laakereilleen hän ei vielä ole asettunut. Hänen oma yhtiönsä Admiral Consulting Oy tukee energia- ja puolustusteollisuuden yrityksiä. Lisäksi hän toimii muun muassa hissivalmistaja Koneen, räjähdysainevalmistaja Forcitin, tietoturvayhtiö Nixun ja John Nurmisen säätiön hallituksissa.

Kaskealan laajat kontaktit ovat tehneet hänestä halutun tuollaisiin tehtäviin. Niissä on sotilastaustakin hyödyksi.

”Hallitustyössä pitää erottaa isot asiat pienistä ja tehdä niistä johtopäätöksiä”, hän summaa.

”Yhtä tärkeää on uskaltaa esittää tyhmiä kysymyksiä ja kyseenalaistaa asioita”, hän lisää naurahtaen veneellään Humallahden venekerholla.

Ajatus vastuusta toistuu Kaskealan puheessa usein.

Jo 14-vuotiaana Suomenlinnan Merisusien venekunnanjohtajana hän vei Valmetin telakkatyöläisten meripartiopoikia soutu- ja purjehdusretkille. Rannalla häntä tenttasivat känsäkouraiset isät varusteiden kunnosta.

”Perhana sentään! Silti noin nuorena vastuunkanto muista oli kasvattavaa”, hän kuvailee.

Kaskealan isä oli sotilas, jonka töiden mukaan perhe muutti. Juhani Kaskealan lapsuudenkoti oli Vaasassa, mutta hän syntyi vanhempiensa lomaillessa Kuopiossa. Tuleva amiraali oli vähällä syntyä höyrylaiva Karjalankoskella.

Vaikka Kaskealat muuttivat Suomenlinnasta Kouvolaan, merestä innostunut poika lähti kesätöihin yhteysalukselle, joka kulki väliä Eteläsatama–Suomenlinna–Vallisaari–Santahamina.

”Ensimmäisen palkkakuittini antaessaan kippari huusi suoraa huutoa, sillä olin alaikäisenä tehnyt 24-tuntisia vuoroja”, Kaskeala kertoo.

Kahden työkesän kokemus merimieskirjassaan hän pääsi ajamaan Merenkulkulaitoksen luotausveneitä. Lukiolaispoika sai siinä alaisikseen vanhempia matruuseja ja konemiehiä.

”Huolta kannoin lähinnä siitä, ettei muille satu mitään.”

”Et kai sä nyt tänne jää?”, ihmettelivät kaverit vuonna 1966 reserviupseerikurssilla, kun Kaskeala päätti pyrkiä kadettikurssille. Valintaansa hän ei katunut.

”Oli aika upeaa olla 19-vuotiaana aliluutnanttina moottoritykkiveneen försti.”

Isänmaan puolustamiseen liittyvät asiat inspiroivat Kaskealaa, joka puhuu pitkään isästään. Tämä soti jatkosodassa joukkueenjohtajana ja komppanianpäällikkönä.

Sitten fokus siirtyy Suomen kansainvälistymiseen. ”Suomi tarvitsee siirtolaisia. Asevelvollisuus auttaa heitäkin integroitumaan”, Kaskeala uskoo.

Hänen oman uransa kansainvälistyminen alkoi YK:n sotilastarkkailijana Golanin kukkuloilla ja Bekaanlaaksossa 1975–1976. Hänen isänsäkin oli palvellut Libanonissa vuonna 1958.

Ollessaan 1990-luvun alussa sotilasasiamiehenä Lontoossa ja Brysselissä Kaskeala todisti historiallista statuksen muutosta, kun Suomi lähes yhdessä yössä siirtyi toisten maiden sotilaiden silmissä harmaalta vyöhykkeeltä selvästi länsimaiden joukkoon.

”Ratkaiseva oli vuoden 1992 Hornet-kauppa. Myydessään meille huippuhävittäjiään amerikkalaiset osoittivat myös muille luottavansa Suomen haluun puolustaa aluettaan”, avaa Kaskeala tapahtumaa.

Kaskeala palveli kolmea eri presidenttiä. Oltuaan tykkivene Karjalan päällikkönä 1981–1982 hän toimi Mauno Koiviston adjutanttina vuoteen 1989 asti.

Puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikkönä hän joutui kesällä 1999 maailmanpolitiikan polttopisteeseen. Hän sukkuloi presidentti Martti Ahtisaaren mukana, kun tämä taivutteli tynkä-Jugoslavian presidenttiä Slobodan Miloševićia rauhaan Kosovon sodassa. Sitten hän edusti Ahtisaarta Kosovon ja Makedonian rajalla, kun serbijoukot vetäytyivät Naton KFOR-joukkojen tieltä.

Puolustusvoimain komentaja Kaskealasta tuli 2001, jolloin presidentti Tarja Halosen kausi oli alullaan. Vuosiaan komentajana hän luonnehtii onnekkaiksi. Puolustusbudjetti salli tärkeät kalustehankinnat ja riittävät kertausharjoitukset.

”Raskainta oli laatia kirjeitä palveluksessa menehtyneiden sotilaiden omaisille. Vastuu kuului viime kädessä minulle .”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit