Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leena Puntilan työuraan linkittyy Suomen kaupallisen radion koko historia

Kokenut radiopomo innostui radiosta jo 1980-luvulla, mutta vain bisneksen näkökulmasta.

Ihmiset
 
Emilia Kangasluoma / HS
Suomen kaupallisessa radiobisneksessä on sanonta, että omistajat tulevat ja menevät, mutta Leena pysyy. Tuo Leena on Leena Puntila, nykyään Bauer Media Oy:n toimitusjohtaja.
Suomen kaupallisessa radiobisneksessä on sanonta, että omistajat tulevat ja menevät, mutta Leena pysyy. Tuo Leena on Leena Puntila, nykyään Bauer Media Oy:n toimitusjohtaja. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Kolme nopeaa

Leena Puntilan uran kivijalat 

1 Media

”Median murroksesta olemme nähneet vasta alun. Kaupallisen median mainoskakku menee tyystin uusiksi.”

 

2 Johtaminen

”Jokaisella on oikeus hyvään esimiespalveluun!”

 

3 Partio

”Partio tarjoaa monen muun asian lisäksi erinomaista johtamiskoulutusta jo viisitoistakesäisille.”

 

 

 

 

Suomen kaupallisessa radiobisneksessä tunnetaan sanonta, että omistajat tulevat ja menevät, mutta Leena pysyy.

Leena on Leena Puntila, joka aiemmin tunnettiin myös entisen aviomiehensä nimellä Ryynänen. Omistaja on tätä nykyä saksalainen perheyhtiö Bauer Media, sitä ennen se oli SBS Discovery Radio, sitä ennen SBS Finland, TV5 Finland, Kiss FM, Radio 957, Classic Radio, Radio Sata ja ihan ensimmäisenä Radio Pori.

Kaikissa näissä yhtiöissä Puntila on ollut toimitusjohtajana, ja nimistä voi oikeastaan lukea pähkinänkuoressa Suomen kaupallisen radion koko historian.

Yleensä kehitys on mennyt niin, että isompi on haukannut pienemmän, ja Puntilalla on ollut usein sormensa pelissä.

Suomalainen kaupallinen radio on ollut menestystarina, jolle ei juuri löydy vertailukohtaa muista maista. Miksi niin?

Puntilalla ei ole yhtä vastausta. Palaset ovat loksahtaneet kohdalleen oikeilla hetkillä, sekä tarjonnan että kysynnän näkökulmasta.

Suomalaiset kuuntelevat nykyään noin kolme tuntia radiota päivässä eli suunnilleen saman verran kuin katsovat televisiota.

”Luku on eurooppalaisittain korkea”, Puntila huomauttaa.

Kuuntelusta noin puolet lankeaa kaupallisten osalle, ja radiokanavat imevät myös mainoksia – toisin kuin esimerkiksi aikakauslehdet.

”Kuluttajien käytöksen iso muutos ei ole niinkään koskettanut radiota, ja tekninen kehitys on kulkenut mukana luontevasti.”

Kun Puntila pestattiin Radio Porin markkinointipäälliköksi ja pian sen jälkeen jo toimitusjohtajaksi 1980-luvun puolivälissä, hän ei tietenkään voinut arvata, että radio tulisi tarjoamaan hänelle kaikki ne haasteet, joita hän työelämältä kaipasi.

Vuosikymmeniksi eteenpäin.

”Kaupallistumisen ansiosta Suomi avautui 1980-luvulla, vaikka ei sitä silloin ymmärretty. Paikallisradioissa elettiin vallankumouksellisuuden ilmapiirissä, ja kun radiokuuntelu alkoi kasvaa, se oli ihan mieletöntä”, Puntila muistelee.

Seuraavalla vuosikymmenellä Ylen radiot siirtyivät vetovuoroon. Kuuntelu alkoi asettua hyviin lukemiin, joista se on sitten viime vuosina vielä noussutkin.

Puntilan rooli ei ollut 1990-luvun vuosina mukava. Moni paikallisradioiden innokas pioneeri sai juuri häneltä potkut, kun yrityskaupoilla ryhdyttiin pelastamaan tappiollisia kanavia.

Kiss FM:n myötä Suomeen rantautuivat lopullisesti formaattiradiot soittolistoineen.

Tämän vuoden alussa Puntila johti Radio Novan yt-neuvotteluita, kun Bauer Media osti MTV:n kaikki radiotoiminnat.

”Ne olivat vasta ensimmäiset koko yhtiötä koskeneet yt:t urallani. Johtamistyyliini eivät kuulu yt:t, sillä siinä vaiheessa ollaan menty jo pahasti pieleen.”

Johtaminen on Puntilan, kokeneen partiolaisen, lempiaiheita. Bauer Media valittiin tänä vuonna Suomen parhaaksi media-alan työpaikaksi.

Kaapelitehtaan värikkäissä tiloissa on siis todistetusti hyvä meininki.

”Johtaminen on palvelutehtävä. Oleellista on luoda edellytykset motivoitumiselle, sisäiselle palolle. Ja mitä avoimempi yhtiö, sitä parempi on motivaatio”, Puntila opastaa.

Hän käyttää keskijohdon sijasta nimitystä lähijohto, ja juuri sitä pitäisi hänen mielestään kouluttaa lisää. ”Myös alaistaitoja voisi kehittää.”

Puntila on ajanut aktiivisesti kaupallisten radioyhtiöiden keskinäistä yhteistyötä, tällä hetkellä Radiomedia ry:n puheenjohtajana. Hänen mielestään kiristyväkään kilpailu ei saisi verottaa sitä.

Kaupalliset ja Yleisradio ovat myös perustaneet yhteisen radiot.fi -alustan, joka on tosin vielä alkutekijöissään. Puntila uskoo, että vain yhdessä radioyhtiöt voivat vastata vaikkapa Google- tai Pokémon-radion invaasioon.

Spotify uhkaa Puntilan mukaan eri rintamalta. Vaikka radiokanavienkin ydin on musiikissa, niillä on tarjolla myös muuta sisältöä.

”Radiokanavan menestyksen salaisuus on siinä, että sen pitää superpalvella kohderyhmää. Juontajan on tiedettävä, kenelle hän tekee ohjelmaa.”

Puntilaa ei saa puhumaan radion sisällöistä. Se ei kuulu hänen toimenkuvaansa vaan päätoimittajan.

”Yhtiön kanavavalikoimasta ei löydy minulle suosikkia, mutta Radio Cityn classic rock -formaatti on mieleen, yhtyeistä varsinkin AC/DC ja Sielun veljet. Lempibiisini on Peltirumpu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit