Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kutsumus vei lähetystyöhön Ambomaalle

Alpo Hukka 1916–2016

Ihmiset
 
Olle Eriksson Seppo Rissanen
Alpo Hukka
Alpo Hukka

Rovasti ja lähetysjohtaja Alpo Hukka kuoli Helsingissä 4. heinäkuuta lähes sadan vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Sortavalassa 22. syyskuuta 1916.

Hukka palveli rintamalla sotilaspappina sekä Suomen Rautatieläisten Kristillisen Yhdistyksen sihteerinä ennen pitkää työrupeamaa Suomen Lähetysseurassa. Hukka ja hänen teologipuolisonsa Leena lähetettiin vuonna 1946 silloisen Lounais-Afrikan Ambomaalle, nykyiseen Namibiaan.

Usean kuukauden ajan kestänyt matka oli dramaattinen. Talvimyrskyssä Skotlannin pohjoispuolella Alpo Hukka oli huuhtoutua kannen yli, mutta jäi roikkumaan kiinni saappaastaan. Apuun tulleet merimiehet vetivät hänet takaisin kannelle.

Etelä-Afrikassa nuori pariskunta opiskeli paikallisia kieliä. Alpo Hukka sai vaativia ja haasteellisia tehtäviä pappisseminaarin ja ammattikoulun opettajana sekä aluerovastina ja pappisseminaarin rehtorina. Lapset Anna, Matti, Maija ja Timo syntyivät Afrikan-vuosina.

Ambo-Kavangon kirkon ensimmäinen kirkolliskokous valitsi Hukan kirkon johtajaksi vuonna 1958. Hänen kokemustaan, kielitaitoaan ja aloitteellisuuttaan arvostettiin.

Hukka aloitti mentorina Leonard Aualalle, joka pari vuotta myöhemmin valittiinkin kirkon johtajaksi. Kun Auala vuonna 1963 vihittiin piispaksi, siirtyi Hukka perheineen Suomeen.

Rauhallisuudestaan ja suorastaan lempeästä olemuksestaan huolimatta Hukka oli ripeäotteinen. Möykkyisillä Ambomaan kedoilla ajaessaan hän ei tuhlannut aikaa. Perille saavuttaessa olikin auton etu- tai takajousi toisinaan poikki. Hukka korjasi itse tällaiset vauriot.

Yhdellä tällaisella matkalla syntyi auton lavalle poikalapsi, josta tuli Hukan kaima, Alpo Enkono. Hän on Namibian evankelisluterilaisen kirkon nykyinen pääsihteeri.

Hukan toimiessa kirkonjohtajana ja työalueen esimiehenä alkoivat Namibian vaikeat itsenäistymisvaiheet. Yhdessä Aualan kanssa hän joutui ratkomaan useita kiperiä tilanteita.

Yhteydenpito itsenäisyysliikkeen johtoon jatkui myöhemmin kiinteänä. Vuonna 1967 Hukka valittiin Suomen Lähetysseuran lähetysjohtajaksi. Hänen aikanaan työ laajeni uusiin maihin. Yhteistyö Luterilaisen maailmanliiton ja Kirkkojen maailmanneuvoston kanssa syveni.

Lähetys nähtiin globaalina, kirkon olemukseen kuuluvana asiana eikä enää henkilöjäsenyyksiin perustuvan yhdistysten harrastuksena. Hukka toteutti tätä muutosta Suomessa ja Lähetysseuran kansainvälisissä yhteyksissä. Hän toimi 70-luvulla aloitteellisesti myös kirkon uskontodialogin valmiuksien kehittämiseksi.

Hukka harrasti musiikkia ja kieliä. Jäätyään eläkkeelle vuonna 1981 hän hakeutui Pekingiin kielikouluun ja opetteli puhumaan ja kirjoittamaan kiinaa. Hän opetti sitä myös itse ja vei useita retkikuntia Kiinaan.

Sortavala ja rajan taakse jäänyt kotiseutu oli hänelle hyvin rakas. Hän oli ensimmäisten joukossa aloittamassa seurakuntatoimintaa ja rippikouluja rajan avautuessa.

Monivuotinen työ Sortavalan vanhan suomalaisen hautausmaan kartoittamiseksi mahdollisti muillekin omaisten hautojen löytämisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit