Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Silta yli synkän virran

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Jarmo Hietaranta / HS
Missä ja milloin parkkipaikkaongelmat on ratkaistu näin esteettisesti ja kaikkia tyydyttävällä tavalla?
Missä ja milloin parkkipaikkaongelmat on ratkaistu näin esteettisesti ja kaikkia tyydyttävällä tavalla? Kuva: Jarmo Hietaranta / HS

Näin hankalaksi Bongaa paikka -kisa ei ole mennyt varmaan koskaan. Määräaikaan mennessä toimituksen postilaatikkoon kilahti ainoastaan 26 vastausta, joista suurin osa oli parhaimmillaankin vain sinne päin.

Kuten arvata saattaa, paikka oli helposti tunnistettavissa.

Peacock-teatterin valomainos oikealla ja suihkulähde etualalla asemoivat kuvan Töölönlahden eteläpäähän. Kuva oli otettu 3. elokuuta 1981.

Heikki Kolehmaisella ei ole varmaa tietoa tapahtuman luonteesta, mutta hän tekee valistuneen arvauksen.

”Kyseessä on lasersäteen kokeilu tai käyttö viestin välitykseen. Arvaukseni on, että asialla on HS. Jossain vaiheessa Hesari kokeili Ludviginkadulla ladotun lehden lähettämistä Martinlaakson painoon laserin avulla. Säteen suunta on vain outo – saattaa olla testaus kyseessä”, kirjoittaa Kolehmainen.

”Muistan kaveripiirissä pohditun sään vaikutusta sanoman laatuun, ja linjalle osuneen puluparan kohtaloa.”

Kolehmaiselle ja muille uteliaille tiedoksi, että Helsingin Sanomat tosiaan käytti kyseistä tekniikkaa 1980-luvun alusta vuoteen 1996 saakka. Painettava materiaali kulki säteen avulla Ludviginkadulta Sanomalaan. Pulujen kohtalosta ei ole tietoa.

Postiläjässä oli muutama vastaus, jotka olivat silminnäkijöiden käsialaa.

”Kyse oli lasersäteen esittelystä Töölönlahdella. Muistaakseni laser oli asennettu Töölönlahden luoteisnurkkaan. Säde oli suunnattu Finlandia-talon itäisellä parvekkeella olevaan peiliin. Mikä performanssi oli kyseessä, sitä en enää muista”, kirjoittaa Pauli Börman.

Börman lähti katsomaan uteliaana esitystä naapurinsa Erkki Nevalaisen kanssa.

”Ensin pääsimme Finlandia-talon parvekkeelle, jossa säde osui peiliin. Sieltä menimme sinne rautatiesillan tuntumaan, jossa itse tykki oli. Joku tiesi kuulemma, että merivettä tarvittiin laitteen jäähdyttämiseen”, Börman toteaa.

Kaj Bergström muistaa tapaukseen liittyvän vierasmaalaisen laserlaitteiston, joka oli kuorma-autossa.

”Tietokoneohjatun nopealiikkeisen laserin piti piirtää kuvioita tai tekstejä pilviin, vai oliko se lahden yli Finlandia-talon seinään”, kertoo Bergström.

Laseresitys oli tuohon aikaan harvinaista herkkua.

”Nelisenkymmentä vuotta sitten, eli ajalta paljon ennen Lux Helsinkejä tai Linnanmäen valokarnevaaleja.”

Jaakko Jokelainen oli paikalla kymmenvuotiaana isänsä kanssa.

”Finlandia-talolta lähti säde, joka peilattiin takaisin useampana säteenä Töölönlahden vastarannalta. Vierasta kieltä puhuvat teknikot puhuivat radiopuhelimilla säätäessään säteitä.”

VR:n makasiinien vieressä oli tuohon aikaan ratapiha. Vihreä lasersäde osui siellä jalkapallon kokoisena puiseen tolppaan.

”Uteliaisuudesta vein kasvoni lasersäteen kohdalle. Muistan silmäni myöhemmin turvonneen, mutta mitään vammaa ei tullut.”

Yksikään lukija ei tietänyt tai muistanut, että kyseessä oli düsseldorfilaisen kommunikaatiotaiteilijan Horst Baumannin teos.

”Lasersäteet lähetettiin Töölönlahden pohjoisrannasta, pienestä asuntovaunusta. Finlandia-talon katolla oli peilejä ja optisia ristikoita, joihin säteet heijastettiin”, kuvattiin Helsingin Sanomien jutussa. Radiopuhelimia käyttivät Baumannin apulaiset Gerhard Schwöd ja Rainer Diekmann.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Merja Lihrin. Hän saa Roland Tõnissonin kirjan Toisella linjalla (Reuna).

Tämän viikon arvoituskuvassa on vesireitti. Missä ollaan ja milloin? Onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 30.7. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Tapio Vanhatalo
Laseresitys nähtiin Töölönlahdella elokuussa 1981.
Laseresitys nähtiin Töölönlahdella elokuussa 1981.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit