Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenlinna matkailukohteena laiminlyöty

Vanha linnoitus on lähestymässä uutta kukoistuskautta, vaikkakin sen tiellä on vielä vaikeuksia.

Ihmiset
 
HS
Suppilo lautalta Suomenlinnan maaperälle vetää huonosti, mutta uimarannalla on tilaa lekotella.
Suppilo lautalta Suomenlinnan maaperälle vetää huonosti, mutta uimarannalla on tilaa lekotella.

Augustin Ehrensvärdin luoma Suomenlinna – Pohjolan Gibraltar – on hyvää vauhtia muodostumassa niin ulkomaalaisille kuin suomalaisillekin matkailijoille tarkoitetuksi museo- ja virkistysalueeksi. Sodan jälkeiseen aikaan saakka sinne pääsi vain erikoisluvalla, jonka poistamisen ja Suomenlinnan museoiden laajentamisen jälkeen matkailijoiden lukumäärä alkoi kasvaa. Muutamien vuosien laskusuuntauksen jälkeen näyttää nyt siltä, että monia virkistysmahdollisuuksia tarjoava vanha linnoitus on lähestymässä uutta kukoistuskautta, vaikkakin sen tiellä on vielä vaikeuksia.

Suomenlinnaan on vaikea löytää. Mutta tietoja siitä on saatavissa, jos vain näkee hieman vaivaa. Lyhyellä käynnillä Helsingissä tänne ei eksy, sanoi puolen vuoden vierailulla Suomessa oleva saksalainen Siegfried Sachsenröder, joka otti aurinkoa sunnuntaipäivän helteessä Susisaaren uimarannalla.

– Jos aikaa on, niin tietolähteitä löytää kyllä. Mutta oma-aloitteisuus on parasta. Minä sain tietoni eräästä opaskirjasesta. Kaupungin puoleiseen lauttarantaan löytää hyvin, mutta kun tulee Suomenlinnan puolelle, on aivan eksyksissä.

Aah, voiko täällä mennä uimaankin? totesi puoleltaan ranskalainen tyttö, joka istui murheellisena rannalla, koska hän ei ollut varannut uimapukua mukaan. Hän ei ollut ainoa. Useat ulkomaalaiset ja kotimaisetkin kävijät katselivat kateellisena kallioista lahdenpoukamaa, jossa asiasta perillä olleet uivat ja hyppivät laudalta veteen.

Rannalla on pukukoppi, joten vaatteiden vaihdossa ei tarvitse turvautua pensaskulttuuriin. Merestä jyrkästi nousevat kalliot olivat kansoitetut: ihmiset istuivat ja palvoivat aurinkoa. - -

Suomenlinna pystyy nykyisellään vastaamaan suureen osaan sinne tulevien toiveista. Siitä on tullut Seurasaaren kaltainen virkistyskeskus nähtävyyksineen ja uimarantoineen. Vilkkaat kesäpäivät aiheuttavat kuitenkin kitkaa. Liikenne saaresta ja saareen ei suju hankaluuksitta.

Helteisen sunnuntain ruuhka jätti osan ulkomaisia sisältäneestä matkailijaryhmästä laiturille odottamaan seuraavaa vuoroa. Suomenlinnan asukkaille ruuhka , aiheuttaa myös matkustusvaikeuksia. He tuntevat luonnollisesti olevansa etu-oikeutettuja pääsemään kotisaarelleen ja sieltä pois, mutta lautta ei voi ottaa yli sallitun matkustajamäärän, eikä mitään suosituimmuusjärjestelyä ole otettu käytäntöön.

Neuvostoliitto sai luvan perustaa pankin Sveitsiin 

Bern, 28.7. (UPI)

Sveitsin pankkikomissio antoi torstaina luvan neuvostoliittolaisen pankin perustamiseksi Sveitsiin. Sveitsissä olevat Neuvostoliiton edustajat totesivat päätöksen merkitsevän sitä, että Zürichiin perustettava Vostok-niminen pankki voi aloittaa toimintansa jo syksyllä.

Pankin tarkoituksena on toimia idän ja lännen välisen kaupan rahoittajana, mutta asioista perillä olevat piirit uskovat sen näyttelevän myös tärkeää osaa Neuvostoliiton länteen tapahtuvissa kultakaupoissa.

Sveitsin pankkikomissio, joka antaa luvan uusien pankkien perustamiseen Sveitsissä, ilmoitti tutkineensa täyttääkö perusteilla oleva neuvostoliittolainen pankki joka suhteessa Sveitsin pankkilain vaatimukset. Komission ilmoituksen mukaan suunnitelma täyttää säännökset.

Komissio antoi myös omalta osaltaan suosituksen työluvan myöntämiseksi kahdelle neuvostoliittolaiselle, jotka tulevat toimimaan pankin johdossa. Muut pankin virkailijat tulevat olemaan sveitsiläistä.

Suomessa on kehitetty omakotitaloille sopiva biologinen jätevesipuhdistamo

Suomessa on suunniteltu pienkiinteistöjen jätevesien puhdistamiseksi kaappipuhdistamo, jonka avulla omakotitalojen jätevesikysymys voidaan ratkaista halvemmalla kuin tavanomaista viemäriverkostoa käyttämällä.

Suuren jääkaapin näköinen jäteveden puhdistin muuttaa haisevan ja mätänemiskykyisen veden lastuvillapatjoissa elävän bakteerikannan avulla hajuttomaksi ja kirkkaaksi.

Pienkiinteistöjen jätevesien osuus vesien saastumisessa on huomattava, vaikka vesistöjen saastumisessa asutuskeskusten ja teollisuuden jätevedet muodostavatkin vaikeimman ongelmaryhmän. Pienkiinteistöjen jätevesien haitat ilmenevät pahimmin kiinteistöjen lähiympäristössä, missä puutteellisesti puhdistetut jätevedet ovat haitalliset ihmisten terveydelle ja levittävät ympärilleen pahaa hajua.

Suomessa on kehitetty pienkiinteistöjä varten biologinen jätevedenpuhdistin, joka eliötoiminnan avulla puhdistaa saostuskaivoissa mekaanisesti puhdistetun jäteveden kirkkaaksi ja hajuttomaksi vedeksi, joka voidaan laskea avo-ojaankin.

Kaappipuhdistin muistuttaa erehdyttävästi pihalle asennettua suurta jääkaappia. Se sijoitetaan yleensä saostuskaivojen viereen. - -

Suomalaisen kaappipuhdistamon on kehittänyt lahtelainen Upo Osakeyhtiö. Kaappipuhdistamolle on Suomessa haettu patenttia ja ulkomaisetkin patenttihakemukset ovat suunnitteilla.

Kaappipuhdistamon hinta tulee olemaan noin tuhat markkaa. Niiden markkinointi aloitetaan lähiaikoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit