Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palloliiton, Nokian ja Veikkauksen konkari on unelmatyössä aina uudestaan – Kimmo J. Lipponen on työurallaan soveltanut samuraiden oppeja

Arvo-liiton vetäjä Kimmo J. Lipponen kannattaa yritysten yhteiskuntavastuuta

Ihmiset
 
Heidi Piiroinen
Entinen Suomen Palloliiton pääsihteeri Kimmo J. Lipponen luotsaa nykyisin yhteiskunnallisten yritysten edunvalvontajärjestöä Arvo-liittoa.
Entinen Suomen Palloliiton pääsihteeri Kimmo J. Lipponen luotsaa nykyisin yhteiskunnallisten yritysten edunvalvontajärjestöä Arvo-liittoa. Kuva: Heidi Piiroinen
Kolme nopeaa

Kimmo J. Lipposen käännekohtia

1. Jalkapallovalmennus

”Tunnen saaneeni nuorten pelaajien valmentajana niin paljon, että perustin rahaston tukemaan alle 18-vuotiaita vertaisvalmentajia.”

2. J-liiga

”Haastattelin kesällä 1995 Japanissa J-liigan eli ylimmän jalkapallosarjan avainihmisiä. Kun sitten luennoin aiheesta Suomessa, sain Veikkauksesta työn sponsoroinnin yhteyspäällikkönä.”

3. 9/11

”WTC-iskun aikaan vedin Nokian yhteiskuntavastuuohjelmia USA:ssa. Loimme heti Nokia Education Fundin jakamaan yliopistostipendejä iskun orvoiksi jättämille lapsille kansalaisuudesta riippumatta.”

”Minulla on ollut useampia unelmatyöpaikkoja”, myöntää Kimmo J. Lipponen.

Maanantaina 50 täyttävä Lipponen muistetaan etenkin Suomen Palloliiton pääsihteerinä ja toimitusjohtajana, jonka aikana 2007–13 pelastui liiton talous.

Lisäksi hän on Nokian ja Veikkauksen konkari, joka nykyisin hyödyntää kaikkea oppimaansa Arvo-liiton toimitusjohtajana. Se on 2014 perustettu yhteiskunnallisten yritysten etujärjestö, jonka jäsenet käyttävät osan voitoistaan yhteiskunnallisten päämäärien toteuttamiseen.

”Näissä yrityksissä on elementtejä perinteisestä yritystoiminnasta, julkisen ja kolmannen sektorin ja yhdistysten toiminnasta”, Lipponen listaa.

Kun häntä kuuntelee, syntyy mielikuva asiaansa uskovasta ihmisestä, jolla on jalatkin täysin tukevasti maassa.

Lohjalla syntynyt Lipponen pelasi jalkapalloa Lohjan Pallossa aina yli-ikäiseksi 19-vuotiaaksi A-junioriksi asti ja toimi Suomen Palloliiton Keski-Suomen-piirissä juniorien vastuuvalmentajana.

Tehtyään liikuntahallinnon tutkinnon Jyväskylän yliopistossa 1992 hän meni mukaan piirin valiokuntatyöhön, jotta oppisi hallinnon käytäntöjä.

Itämaisista taistelulajeista innostuneena hän tajusi jo nuorena, että niiden periaatteista on hyötyä myös työtehtävissä. Hän ottaa esille englanninkielisen kirjan The Book of Five Rings.

Se on japanilaisen samurain Miyamoto Musashin miekkailu- ja taistelutaidosta 1600-luvulla laatima klassikko. Kirja on myös suomennettu nimellä Maa, vesi, tuli, tuuli ja tyhjyys.

”Tämä on minulle tärkeä teos, jossa esitellään heihon käsite. Se tarkoittaa, että kun teet asiat tietyllä oikealla tavalla ja sydämelläsi, se väistämättä johtaa oikeaan tulokseen.”

Keväällä 1999 Lipponen oli Veikkauksen tutkimuspäällikkö, ja esikoispoikansa syntymää odotellessaan hän kirjoitti kirjaa. Kun Sponsoroinnin kontrapunkti (1999) ilmestyi, se tunnistettiin alan kotimaiseksi perusteokseksi.

Tekijälleen se avasi oven myös uuteen työhön, eli yhtymätason sponsoroinnista vastaavaksi Nokian pääjohtajan Jorma Ollilan ja viestintäjohtaja Lauri Kivisen esikuntaan.

Lipponen muistaa yhä, miten vahvan motivaatiopurskeen hän sai nousukiidossa olleen Nokian yrityskulttuurista. Siellä hänen odotettiin itse käsittävän, mikä työssä on tärkeää.

Kun Nokia kasvoi globaaliksi toimijaksi, Lipponen lähetettiin Yhdysvaltoihin luomaan yhtiön yhteiskuntavastuumallia. Hän asui viisi vuotta Dallasissa.

Kansainvälistä kokemusta Lipponen oli alkanut hankkia jo 1993–95, kun hän teki MBA-tutkintonsa Albertan yliopistossa Kanadan Edmontonissa.

Sittemmin hän istui ainoana eurooppalaisena yhtiöiden yhteiskuntavastuuta tutkivan Boston College Center for Corporate Citizenshipin hallituksessa 2002–04. Hän toimi myös Euroopan jalkapalloliiton Uefan valiokunnissa 2007–13 ja Suomen Olympiakomitean hallituksessa 2008–12.

Lipponen korostaa, ettei ole pitänyt urallaan mitään itsestäänselvyytenä. Päinvastoin.

”Olin aina nöyrä, kun sain kiinnostavissa töissä tavata hyvin erilaisia ihmisiä sambialaisista katutyöläisistä presidentteihin.”

Kun Lipponen aloitti Palloliitossa 2007, hän ilmoitti rohkeasti, että ”unelmana ja tavoitteena on nostaa Suomi Euroopan kymmenen parhaan jalkapallomaan joukkoon”.

Jälkipeliähän siitä tuli.

Hänen mukaansa lausumaa luettiin tuolloin vain miesten A-maajoukkueen näkökulmasta ja näin: ”Sitä unelmoidaan, vaikka ei päästä koskaan edes kisoihin.”

Pääsihteeri oli kuitenkin vain ilmaissut musashilaisen idean, jonka mukaan menestys on mahdollista, jos hän itse ja koko organisaatio antavat työssä kaikkensa.

Lipposen kaudelle osui myös eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön puheenjohtajuus Palloliitossa 2009–12. Niinistö teki heti hyvän vaikutuksen.

”Hän tiesi, ettei ole jalkapallon sisällön asiantuntija eikä pyrkinyt sitä olemaan. Sen sijaan hänellä oli vankkaa johtamiskokemusta, joten hän hahmotti nopeasti isoja kokonaisuuksia”, Lipponen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit