Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija näki elämän rikkauden

Marja Leena Kaartinen 1944–2016

Ihmiset
 
Minna Kaasinen

Kuvataiteilija ja taidepedagogi Marja Leena ”Malla” Kaartinen kuoli Riihimäellä 72-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana juhannussunnuntaina 26. kesäkuuta. Hän oli syntynyt 28. tammikuuta 1944 Jaakkimassa, luovutetussa Karjalassa.

Marja Leena Kaartinen
Marja Leena Kaartinen

Kaartinen lähti alun perin kouluttautumaan kotitalousalalle, mutta kuvataideharrastus Riihimäen kansalaisopistossa muutti hänen elämänsä kulun. Malla Kaartisen opettaja, taidemaalari Marjukka Paunila, kannusti lahjakasta oppilastaan hakeutumaan taideopintoihin Ateneumiin, Suomen Taideakatemian kouluun. Kaartinen valmistui sieltä kuvataiteilijaksi ja opetti pian kotikaupungin kansalaisopistossa. 40 vuoden ajan illat vierähtivät siellä opetuksen parissa – pitkään päivätyön ohella.

1990-luvulla Malla Kaartinen opiskeli taiteilijan pedagogiset opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän opetti vuosia kuvataiteita silloisessa Valtion askartelunohjaajaopistossa Riihimäellä ja myöhemmin, eläkkeelle jäämiseensä eli vuoteen 2009 asti, kuvallisia aineita Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Kaartisen tuella Riihimäen kansalaisopistoon perustettiin viime vuosikymmenellä kehitysvammaisten kuvataideryhmä, mikä oli lähtölaukaus paikkakunnan kehitysvammaisten monipuoliselle taidekasvatukselle.

Hämeen taidetoimikunta palkitsi Kaartisen ansioistaan kehitysvammaisten taidekasvatuksen hyväksi Vuoden kulttuuriteko -palkinnolla 2006. Leikkimielinen nainen valittiin yleisöäänestyksellä jopa kaupungin viralliseksi pääsiäisnoidaksi Riihimäen julistauduttua Suomen pääsiäiskaupungiksi. Hän on toiminut myös Riihimäen Kuvataiteilijoiden puheenjohtajana.

Kuvataiteilijana ja opettajana Malla Kaartinen nautti kokeilla monenlaisia tekniikoita ja materiaaleja, usein kierrätettyjäkin. Hän pohdiskeli teoksissaan luonnon ja ihmisen välistä suhdetta sekä ihmisenä olemisen kysymyksiä. Esimerkillään hän osoitti, ettei meidän tule kulkea elämämme läpi silmät ummessa vaan avata ne ympäröivälle kauneudelle ja sen pienille yksityiskohdille – elämän rikkaudelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit