Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patentti autojen nosturista keravalaiselle keksijälle

Ihmiset
 
HS
HS
Patenttinosturi ja sen keksijä johtaja Pentti Koivisto.
Patenttinosturi ja sen keksijä johtaja Pentti Koivisto. Kuva: HS

Parin vuoden kehittelyjen ja kokeilujen jälkeen rakensi keravalainen johtaja Pentti Koivisto autojen nostolaitteen, jolle hän hiljattain sai patentin. Johtaja Koivisto ei vielä ole tarjonnut keksintöään millekään valmistajalle, mutta eräs suuri metalliyhtymä on siitä kiinnostunut ja näyttää siltä, että nosturille avautuu myös vientimarkkinoita.

Koiviston nosturin ensimmäinen versio on osoittautunut luotettavaksi ja käteväksi. Auto ajetaan U-palkkien päälle. Palkin ura on helposti säädettävissä auton renkaiden levyiseksi. Pyörät lukitaan palkkeihin ja tämän jälkeen sähkökäyttöisellä hydraulisella puristimella nostetaan joko auton etu- tai takapää ylös. Sitten auto tuetaan A-palkilla maahan ja U-palkit lasketaan alas.

Entisiin malleihin nähden nostolaitteessa on etuna mm., että auto on vinossa asennossa, pyörät voidaan irrottaa eivätkä auton ”helmat” vioitu.

Helsingin kesäyliopisto selvisi yllätyspaineesta

Helsingin seudun kesäyliopistotoimintaa on jouduttu muuttelemaan melko spontaanisti tilanne tilanteelta. Alkuperäissuunnitelma oli laadittu noin 1.800 opiskelijaa varten. Huhujen ja kyselyjen perusteella ryhdyttiin suunnitelmaa kuitenkin laajentamaan ja maksimimääräksi asetettiin 3.000.

Kuitenkin Helsingin kesäyliopisto muodostui heti ensimmäisenä lukukautenaan maan ylivoimaisesti suurimmaksi kesäyliopistoksi. 5.000 ylittävine opiskelijamäärineen se on peräti maan kolmanneksi suurin korkeampaa opetusta antava oppilaitos, Helsingin ja Turun yliopiston jälkeen. Tämä osoittaa, että kesäyliopisto oli erittäin suuren paikallisen opiskelutarpeen vaatima ja että sen toiminnan jatkaminen on välttämätöntä.

Kesäyliopiston opiskelijoista on parhaillaan tekeillä tilastollinen tutkimus, joka tehdään automaattisia tietojenkäsittelykoneita hyväksikäyttämällä. Tässä pyritään selvittämään mm. opiskelijoiden kotipaikkajakautuma, ikärakenne, koulutuspohja, yleinen opiskelumenestys kesäyliopistossa jne.

”Kadunkulmissa laulaminen rinnastetaan kerjäämiseen”

Meidän täytyy käyttää kovia otteita, tai pian on koko kaupunki täynnä kaduilla laulavia ja soittavia ihmisiä, todetaan viranomaisten taholta sen johdosta, että espanjalaisia musikantteja Pedro Gozaloa, Pedro Bradosia ja Mohammed Kimiä kehotettiin poistumaan maasta heidän ryhdyttyä esiintymään Forumin pihalla torstaina iltapäivällä.

– Kadunkulmissa laulaminen ja soittaminen ja muu sen kaltainen toiminta rinnastetaan kerjäämiseen, sanoi poliisikomentaja Veikko Hietalahti. Kun tapaamme tällaisen henkilön, kehotamme häntä poistumaan maasta. Jos heihin sopivat irtolaisen tuntomerkit, pidätämme heidät ja toimitamme pois maasta.

Laissamme on asetus, joka määrittelee katulaulajat ja -soittajat sekä arvottoman tavaran kaupustelijat epäsuotuisiksi ulkomaalaisiksi, sanoi toimistosihteeri Aarne Kovero sisäasiainministeriön ulkomaalaistoimistosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?