Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitalisaation pioneeri

Pekka Lehtiö 1941–2016

Ihmiset
 
Göte Nyman professori emeritus Veijo Virsu professori emeritus

Toimitusjohtaja Pekka Lehtiö kuoli 30. kesäkuuta Turussa. Hän oli syntynyt Turussa 28. elokuuta 1941.

Pekka Lehtiö
Pekka Lehtiö

Pekka Lehtiö oli innostava ja laaja-alainen opettaja, tutkija ja laboratorioteknologian kehittäjä. Työskenneltyään Turun yliopistossa hän siirtyi vuonna 1972 Helsingin yliopistoon, silloiseen Yleisen psykologian osastoon, missä hän kehitti laboratorioiden digitaalisia mittausjärjestelmiä, kokeellisen tutkimuksen opetusta sekä teknisesti edistyksellisiä harjoituskursseja ja opetusmenetelmiä.

Lehtiö hallitsi laitesuunnittelun ja juuri hän istutti digitalisaation ja mikroprosessorit psykologian laboratorioihin Suomessa jo 1970-luvun puolivälissä. Tämä oli huomattavan harvinaista maailmallakin ja näin käynnistyi näkölaboratorion digitaalinen kehitys, jonka taso ylsi nopeasti alan kansainväliseen eturintamaan. Nobelisteja ja alan muita huippuja kävi tutustumassa laboratorioon ja Lehtiön tekemään digitaaliseen testikuvageneraattoriin, joka oli kehitetty näkökyvyn uudenlaisiin mittauksiin.

Lehtiön sydämenasia oli kokeellisen työn ja metodiikan opettaminen, ja hän innosti nuoria tutkijoita mukaan tähän kehitystyöhön. Lehtiö kehitti tutkimuksen infrastruktuuria, josta monet tutkijat ja opiskelijat hyötyivät, ja niinpä hänen käyttöön ottamiaan ja virittämiään tietokoneita hyödynsivät menestyksellisesti useat eri tutkimusryhmät.

Lehtiö ei kannustuksesta huolimatta innostunut väittelemään, vaikka hänelle kertyi julkaisuja runsain mitoin. Hän siirtyikin johtajaksi Telestelle ja vastasi Auditekin ja Tandbergin kielistudioiden kehittämisestä sekä ohjelmatuotannosta. Hän oli maailmanluokan uranuurtaja tietokoneavusteisen kielenopetuksen kehittäjänä.

1990-luvulla Lehtiö perusti Lingonet Oy:n, jonka toimitusjohtaja hän oli. Yrityksen tietokoneistetuilla menetelmillä on opetettu kieliä koululaisille ja useille ammattiryhmille ja viime aikoina maahanmuuttajille.

Kirjoittajat ovat Pekka Lehtiön ystäviä ja työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit