Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistaiteilija tekee töitä lontoolaisen museon lasikopissa –”Pitää lähteä pois, jos haluaa pärjätä”

Keramiikkataiteilija Pauliina Pöllänen ihmettelee design-hypetyksen takertumista menneeseen. ”50-luvun suomalainen design meni jo”, hän sanoo.

Ihmiset
 
Mark Earthy
Keramiikkataiteilija Pauliina Pöllänen keskeneräisen teoksensa kimpussa.
Keramiikkataiteilija Pauliina Pöllänen keskeneräisen teoksensa kimpussa. Kuva: Mark Earthy
Kolme nopeaa

Miten suomalaista taidetta voi nostaa meillä ja maailmalla?

1 Raha

”Tarvitaan rahaa, siitä ei pääse mihinkään. Jos koulutukseen ei panosteta, ei nouse taiteilijoitakaan. Pitää olla myös tilaa kokeilla ja epäonnistua, jotta syntyy uutta ja mielenkiintoista taidetta.”

2 Infrastruktuuri

”Taiteen pitää päästä esille ja ihmisten nähtäväksi. Jos infrastruktuuri ei ole kunnossa, hyväkin taide jää piiloon.”

3 Keskustelukulttuuri

”Taide kuuluu yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kritiikki ja keskustelu antavat työkalut taiteen ja kulttuurin laajaan ymmärtämiseen.”

Lontoo

On onni, että keramiikkataiteilija Pauliina Pöllänen ei ole kovin säikkyä tai herkkähipiäistä lajia. Pölläsen työhuoneen lasiseinän taakse ilmestyy nimittäin tämän tästä uteliaita kurkistelijoita.

”Porukka siellä tuijottaa, kun teen töitä tai juon kahvia”, Pöllänen kertoo.

Pitää ihan kääntyä katsomaan, että josko siellä on joku haastatteluakin vakoilemassa. Ainakin yksi kurkkija näkyy.

Pölläsen lasiseinäinen työhuone sijaitsee Lontoon kuuluisassa Victoria & Albert -museossa. Siinä missä museovieraat ihmettelevät aitoa taiteilijaa työssään, ammentaa Pöllänen vuorostaan museon laajoista keramiikkakokoelmista.

”Varhaisimmat keramiikkalöydöt ovat melkein 30 000 vuoden takaa, ja V & A:n kokoelmista löytyy 5 000 vuotta vanhaa keramiikkaa. On mielenkiintoista miettiä, miten itse sijoittuu tähän kenttään”, Pöllänen pohtii.

Pölläsen (s. 1983) näköalapaikka museon residenssitaiteilijana kestää puoli vuotta. Jäljellä on vielä kolmisen kuukautta.

Suomalaisille varattujen taiteilijaresidenssien takapiruna ja rahoittajana Britanniassa ja Irlannissa toimii Suomen Lontoon instituutti. Tarkoitus on auttaa taiteilijoita verkostoitumaan ja pääsemään kansainvälisen uran alkuun.

Pöllänen tosin on jo valmiiksi kansainvälinen. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Norjassa ja työskennellyt vajaat pari vuotta Philadelphiassa Yhdysvalloissa.

Mark Earthy
Työkaluja taiteilija Pauliina Pölläsen työhuoneella Victoria&Albert -museossa Lontoossa.
Työkaluja taiteilija Pauliina Pölläsen työhuoneella Victoria&Albert -museossa Lontoossa.

”Suomesta pitää lähteä pois, jos haluaa pärjätä. Keramiikkapiirit ovat kansainvälisestikin pienet.”

Nyky-Suomen suhtautuminen taiteeseen ja ylipäätään kulttuuriin huolestuttaa Pöllästä. Taidetta ei nähdä enää itseisarvona. Toivotaan entistä tehokkaampaa ja parempaa taidetta.

Toinen ongelma on jatkuva toitotus suomalaisesta designistä eli muotoilusta. ”Surettaa, kuinka Suomen design-hype syö kaiken muun.”

Ja vaikka suomalaisesta designistä paljon puhutaankin, on katse tulevaisuuden sijaan yhä menneisyydessä. Monet keräilijät metsästävät juuri vanhaa tavaraa.

”Pitäisi herätä siihen, että 50-luvun suomalainen design meni jo.”

Nykytaiteilijat ja -suunnittelijat eivät saa elää samanlaista vapauden aikaa kuin Arabian keraamikot 50-luvulla. Silloin otettiin riskejä ja ”taiteilijat saivat tehdä mitä vain”.

Pöllänen on kuitenkin realisti. Suomen taidemarkkinat ovat pienet, ja rahaa ja keräilijöitä on vähän. Hyvin harva elää taiteellaan, joten valtion tuki on välttämättömyys.

”Mutta jos haluaa huippua, pitää taiteilijoilla olla tilaa hengittää.”

Pölläsen teoksia on kuvailtu energisiksi, veistoksellisiksi ja arkkitehtonisiksi. Niistä on piperrys kaukana. ”Aina välillä joku silti kysyy, että minkälaisia kuppeja oikein teet.”

Pölläsen mielestä tekstiili- ja keramiikkataide eivät saa aina samanlaista arvostusta kuin vaikkapa nykytaide. Taidekin on sukupuolittunutta. Tiettyjä aloja pidetään naisten juttuina.

Itselleen hänelle on tärkeintä, että taide antaa ”mahatunteen”. Silloin taide puhuttelee tasolla, jolla ei ole edes sanoja.

Taiteilijan tehtävä on tarkkailla ympäristöään ja kertoa havainnoistaan taiteensa keinoin:

”Ensisijainen tarkoitus ei voi olla hyvinvoinnin tuottaja.”

Pölläsen työhuoneessa viimeistelyä odottaa pari isohkoa teosta. Puolen vuoden aikana teoksia syntyy noin 20. Pöllänen vetää myös muutaman työpajan lontoolaislapsille.

Residenssitaiteilijana Pöllänen pääsee osallistumaan Lontoon syksyisille design-festivaaleille. Tulossa on suihkulähde, jonka innoitus tulee jugendista ja art decosta – sekä Aaro Hellaakosken Hauen laulu -runosta.

”Vähän kuin kansallisromantiikkaa ihannoivilla perussuomalaisilla.”

Ensi vuoden alussa Pölläsen taidetta nähdään Designmuseossa Helsingissä.

Lontoossa Pöllänen on tuntenut syyllisyyttä siitä, että ei ole ehtinyt käydä tarpeeksi muiden taiteilijoiden näyttelyissä.

”Muuten olen viihtynyt hyvin. Meillä on Peckhamin asuinalueella jopa suomalaisten mafia.”

Oikaisu 1.8. kello 9.15: Kuvatekstiä korjattu. Sukunimi on Pöllänen, ei Pulkkinen.

Mark Earthy
Taiteilija Pauliina Pölläsen työhuone Victoria & Albert -museossa Lontoossa.
Taiteilija Pauliina Pölläsen työhuone Victoria & Albert -museossa Lontoossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit