Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Murteestaan pitää olla ylpeä” – Pirkko Nuolijärvi aikoo jatkaa puhekielen tutkimista eläkkeelläkin

Vaikka toinen puhuu eri tavalla, niin se ei ole kummallista vaan mielenkiintoista, Kotimaisten kielten keskuksen juuri eläköitynyt johtaja sanoo.

Ihmiset
 
Emilia Kangasluoma / HS
Kotuksen johtajana Pirjo Nuolijärvi on päivät tehnyt töitä suomen ja muiden kielten eteen, ja iltaisin ja viikonloppuisin hän on tutkinut. Omien sanojensa mukaan hän on intohimoalallaan.
Kotuksen johtajana Pirjo Nuolijärvi on päivät tehnyt töitä suomen ja muiden kielten eteen, ja iltaisin ja viikonloppuisin hän on tutkinut. Omien sanojensa mukaan hän on intohimoalallaan. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Kolme nopeaa

Kesän lukuelämykset

1 Antti Tuomainen: Synkkä niin kuin sydämeni

”Vahva ja intensiivinen teksti vei mennessään niin, että kirjaa ei voinut laskea käsistään, ennen kuin tiesi, mihin kaikki johtaa.”

 

2 Reetta Meriläinen: Tytön tie

”Tämäkin piti lukea melkein yhdeltä istumalta. On tosi nautinnollista, kun teksti soljuu niin luonnollisella ja johdonmukaisella tavalla eteenpäin. Hieno kertomus siitä, mistä puusta suomalainen nainen on tehty.”

 

3 Aulikki Oksanen: Puškinin hevonen

”Palaan jatkuvasti Aulikki Oksasen runokirjaan ja löydän siitä joka kerta uutta. Miten osaakin joku yhdistää surun ja toivon. Kun haluan tuntea, miten kieli soi, luen Oksasen teoksia, mutta tämä kirja on niistä kaikista rakkain.”

”Nisat.” Niin sanoi Pirkko Nuolijärven artjärveläinen vaari. Nelivuotias Nuolijärvi ei ymmärtänyt, mitä se tarkoittaa, sillä kukaan muu ei sanonut niin. Sitten hänelle selvisi: vaari puhui muita vanhakantaisempaa murretta ja tarkoitti niskaa. K-kirjain oli vain kadonnut sanan keskeltä.

Syynä on tieteen kielellä ”sk : s -vaihtelu”, Nuolijärvi sanoo nyt työhuoneessaan Kotimaisten kielten keskuksessa Kotuksessa.

Ripeäaskelinen johtaja on kulkenut Kotuksen käytäviä 18 vuotta. Maanantaina 1. elokuuta hän jäi eläkkeelle. ”Kotuslaiset aina nauravat, että minulla menee kymmenen minuuttia siihen, mihin muilla menee viisitoista.”

Kotukseen Nuolijärven tie on kulkenut eri yliopistojen kautta. Hän on opettanut Helsingin yliopistossa ja kauppakorkeakoulussa sekä Uppsalan yliopistossa Ruotsissa.

Kotuksen johtajuus on tarkoittanut sitä, että päivät Nuolijärvi on tehnyt töitä suomen ja muiden kielten eteen ja iltaisin ja viikonloppuisin hän on tutkinut.

Omien sanojensa mukaan hän on intohimoalallaan. ”Tämähän on etuoikeutettua, että saa olla kielen parissa töissä.”

Opintojen pariin Helsinkiin hän tuli maalaiskylästä niin kuin moni muukin 1960–1970-luvuilla.

Maaltamuutto näkyi ja kuului myös hänen väitöskirjassaan. Nuolijärvi väitteli 1980-luvulla siitä, miten murre kuului Helsingissä kymmenisen vuotta asuneiden eteläpohjalaisten ja pohjoissavolaisten puheessa. Oikeastaan koko tutkijanuransa hän on keskittynyt puhekieleen.

”Meillä on rikas kielellinen vaihtelu. Siinä on niin paljon tutkittavaa, oli aineisto mikä tahansa.”

Vaihtelulla Nuolijärvi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joku sanoo ”nisat” ja toinen ”niskat”. Hän sanoo yrittäneensä tutkijana tehdä vaihtelua näkyväksi ja luonnolliseksi.

”Ajattelen optimistisesti, että tieto vaihtelun tavallisuudesta voi lisätä murteiden sietämistä. Vaikka toinen puhuu eri tavalla, niin se ei ole kummallista vaan mielenkiintoista.”

Kotuksen toiminta on jäänyt monelle ehkä hämärän peittoon. Nuolijärven johdolla keskus on vienyt keräämäänsä tietoa verkkoon, kuten Kielitoimiston sanakirjan ja ohjepankin sekä monia muita sanakirjoja.

Kielitoimiston sanakirjasta voi tarkistaa sanan kirjoitusasun ja taivutuksen. Ohjepankista löytyvät esimerkiksi pilkkusäännöt ja yhdyssanat.

Seuraavaksi tulossa on nimistöaineisto, josta voi vaikkapa tarkistaa, miten paikkakunta Kempele taipuu: Kempeleessä vai Kempeleellä.

Keskuksen tehtävänä on paitsi syventyä kielten huoltoon ja sanastoon myös puolustaa kielten asemaa yhteiskunnassa. ”Haluaisin, että eri kieliryhmillä olisi mahdollisimman hyvät oltavat. Sen puolesta tekevät monet kielentutkijat paljon työtä.”

Nuolijärvi haluaisi myös, että yhä useampi arvostaisi monikielisyyttä Suomessa.

”Me puhumme ihannoiden siitä, että joku osaa ranskaa tai saksaa ja englantia hyvin – ja hyvä niin. Sen sijaan jää varjoon, että joku lapsi osaa vietnamia sujuvasti ja sen lisäksi suomea ja englantia ja vaikka mitä. Se on ihan yhtä lailla kyvykästä.”

Kaikille lapsille pitäisi myös opettaa hyvin omaa äidinkieltä, oli se sitten somali tai saame. Nuolijärven mukaan näin voidaan turvata se, että jokainen osaa kielen avulla ilmaista itseään ja käsitellä tunteitaan ja ajatuksiaan.

”Vaikka monessa suhteessa olisi paljon parantamisen varaa, ylipäätään Suomessa asiat ovat verrattain hyvin”, Nuolijärvi sanoo.

Eläkepäivinään Nuolijärvi tahtoo jatkaa tutkimista. Mielessä kutkuttaa ajatus siitä, että ottaisi yhteyttä väitöskirjan haastateltuihin ja tutkisi, miten heidän kielensä on muuttunut yli kolmenkymmenen vuoden aikana.

”He olivat nuoria aikuisia silloin, 30–40 vuotta vanhoja. Nythän he ovat suunnilleen kaikki eläkkeellä. Mitä on tapahtunut heidän kielelleen?”

Vaikka tutkimus vei kesälomalla työhuoneelle ja konferensseihin, on Nuolijärvi ehtinyt myös lomailla sanan perinteisessä merkityksessä. ”Kesäisin menen Kuhmoisiin saareen. Siellä soudan aamuvarhaisella ja menen myöhemmin marjaan. Ja tietenkin luen, Kuhmoisissa on erinomainen kirjasto.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit